Εως 6,5% η ύφεση της διεθνούς οικονομίας

Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας έχουν και πάλι γίνει δυσοίωνες, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων καθώς και του κινδύνου να επιβληθεί εκ νέου καραντίνα και περιορισμός δραστηριοτήτων. Κι αυτός ο περιορισμός με τη σειρά του κάνει πιθανότερο το σενάριο του να αντιστραφεί η όποια πορεία ανάκαμψης, όπως συμπεραίνουν 500 οικονομολόγοι από όλον τον κόσμο οι οποίοι συμμετείχαν σε μεγάλη έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. Μέχρι σήμερα έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό περισσότερο από 17 εκατομμύρια άνθρωποι και οι θάνατοι ξεπερνούν τις 650.000, οπότε οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να επιβάλουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα για να ανακόψουν την εξάπλωσή του. Οι πολίτες έμειναν στο σπίτι τους, οι εταιρείες, τα εργοστάσια και τα καταστήματα έκλεισαν και η ύφεση ήταν αναπόφευκτη, χωρίς να έχει ακόμα λήξει. Η άνοδος των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και οι θάνατοι από τον ιό ξεπέρασαν τις 150.000, ώθησαν κάποιες πολιτείες να επιβάλουν νέα μέτρα.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ, έχουν διασαφηνίσει ότι η πορεία της οικονομίας εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το πώς θα εξελιχθεί ο κορωνοϊός. Η τράπεζα έχει δεσμευθεί να παράσχει απεριόριστη ρευστότητα στον οικονομικό μηχανισμό των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος λειτουργούσε ως ατμομηχανή της διεθνούς οικονομίας προ της πανδημίας, αλλά με τα σημερινά δεδομένα μπορεί να μετασχηματισθεί στο μεγαλύτερο βαρίδι της. Το όλο κλίμα κάνει το δολάριο να εξασθενεί προς το ευρώ στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας. Συνεκτιμώντας οι ερωτηθέντες οικονομολόγοι την έξαρση της πανδημίας και σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Βραζιλία, η Ινδία και η Αυστραλία, αναθεωρούν ακόμα μία φορά τις προβλέψεις τους και μιλούν για πρωτοφανή συρρίκνωση της οικονομικής παραγωγής το 2020. Βάσει, λοιπόν, των εκτιμήσεων των 500 οικονομολόγων, η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος 4% ή σχεδόν 3,4 τρισ. δολάρια (σχεδόν σαν να διαλύονταν εξ ολοκλήρου οι οικονομίες του Καναδά και της Αυστραλίας).

Τον Ιούνιο στην τότε έρευνα είχαν προβλέψει περιστολή 3,7%, η οποία ήταν και η έκτη υποβάθμιση των εκτιμήσεών τους, όταν ξεκινώντας τον Ιανουάριο πριν από τον ιό έκαναν λόγο για ανάπτυξη 3,1% φέτος. Αναφορικά τώρα με το 2021, εκτιμάται ότι η διεθνής οικονομία θα αναπτυχθεί 5,3%, ελαφρώς λιγότερο από το 5,4% που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι τον Ιούλιο. Πάντως, οι υπολογισμοί αυτοί λαμβάνουν ως προϋπόθεση ότι η ασθένεια θα τεθεί υπό έλεγχο και το εμβόλιο σύντομα θα παρασκευασθεί – κάτι για το οποίο πολλοί τρέφουν μεγάλες ελπίδες. Εάν, όμως, επαληθευθεί το χειρότερο σενάριο, όπως προειδοποιούν οι οικονομολόγοι, τότε το 2020 η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6,5%, δηλαδή πολύ περισσότερο από την εκτίμηση του 4,9% του ΔΝΤ, και στη συνέχεια το 2021 θα εμφανίσει ανάπτυξη της τάξεως του 2%.

Αναφορικά, με την Ευρωζώνη, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ελαφρά βελτιωμένη πορεία χάρις στο πακέτο των 750 δισ. ευρώ το 2021, ενώ για τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βρετανία και την Ιαπωνία υποβάθμισαν τις φετινές προβλέψεις τους και για του χρόνου διαβλέπουν ήπια ανάπτυξη παρά την εκτιμώμενη δραματική ύφεση του 2020.

Πηγή: Καθημερινή

Β