Έως και 80% η μείωση στις επικουρικές, λένε οι συνταξιούχοι

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) διαμαρτύρεται έντονα για τις μεγάλες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) διαμαρτύρεται έντονα για τις μεγάλες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Όπως επισημαίνει, είναι μειωμένες έως 80% και, χωρίς, μάλιστα να καταβάλλονται από το 2015, ενώ έφθασαν πλέον στα 160 ευρώ κατά μέσο όρο.

» Το ΕΝΔΙΣΥ παρατηρεί ότι στις επικουρικές δεν καταβάλλεται ούτε καν προσωρινή σύνταξη, όπως συμβαίνει με τις κύριες συντάξεις, υπάρχει νόμος που το επιβάλλει.

 

» Πρόσφατα, η κυβέρνηση ψήφισε, για το 2019, επιπλέον περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες, αθροιζόμενες με τις κύριες συντάξεις, δεν ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ. Η περικοπή αυτή θα φτάσει ακόμα και 18% και θα γίνει, μέσω της μείωσης της "προσωπικής διαφοράς" σε επιπλέον 200.000 επικουρικές συντάξεις. Οι περικοπές στις επικουρικές του ΕΤΕΑΕΠ θα είναι, το 2019, ύψους 232 εκατ. ευρώ, 225 εκατ. ευρώ, το 2020 και 218 εκατ. ευρώ, το 2021» υποστηρίζει το ΕΝΔΙΣΥ.

 

Και προσθέτει: «Σήμερα, για τις επικουρικές συντάξεις, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης αγγίζουν τις 118.000 και σε ορισμένες η αναμονή ξεπερνάει τα τέσσερα χρόνια. Για τις περίπου 75.000 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά, κανείς δεν γνωρίζει όχι μόνο το πότε θα εκδοθούν, αλλά και το πώς θα υπολογιστεί η σύνταξη, καθώς ακόμη δεν έχει βρεθεί ο απαιτούμενος μαθηματικός τύπος. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή έχει κάνει γνωστό ότι δεν είναι δυνατή η συλλογή των απαιτούμενων ειδικών δημογραφικών δεικτών και των προβλεπόμενων μεταβλητών, που ζητούνται, για την έκδοση του συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας δεν έχει προβεί σε κάποια αλλαγή και η διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ με έγγραφό της ενημερώνει τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) πως, μέχρι νεωτέρας, δεν είναι δυνατή η έκδοση των επικουρικών συντάξεων, από 1/1/2015 και μετά. Ο νόμος Κατρούγκαλου όρισε ρητώς πως, όσοι έχουν καταθέσει αίτηση, από 1/1/2015 και μετά, θα πάρουν επικουρική σύνταξη που αποτελείται από δύο τμήματα:

 

– Το πρώτο και βασικό τμήμα της σύνταξης αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης έως 31/12/2014 και υπολογίζεται με βάση ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% κατ’ έτος επί των συντάξιμων αποδοχών, όπως υπολογίζονται και για την έκδοση της κύριας σύνταξης.

 

– Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης, από 1/1/2015 και εφεξής, υπολογίζεται, σύμφωνα με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση (NDC)».