tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Επίσκεψη Ολάντ: Οι αποκρατικοποιήσεις, οι επενδύσεις και η ΑΟΖ

Και τα νερά και τα τρένα, αλλά και το φυσικό αέριο είναι στο στόχαστρο των Γάλλων.

 

Και τα νερά και τα τρένα, αλλά και το φυσικό αέριο είναι στο στόχαστρο των Γάλλων. Η επίσκεψη Ολάντ σε αντίθεση με εκείνη της Μέρκελ σηματοδοτεί μια αλλαγή σελίδας σε “στρατηγικό” επίπεδο. Η κυβέρνηση βλέπει πως τόσο σε επίπεδο αποκρατικοποιήσεων όσο και σε επίπεδο συμμαχιών την ευκαιρία για αλλαγή του κλίματος.

 

Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ξεκάθαρος σε ότι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις. Ενόψει ιδιωτικοποιήσεων μεγάλων ΔΕΚΟ ο Πρωθυπουργός ονομάτισε συγκεκριμένους τομείς για τους οποίους μεγάλες γαλλικές εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον, απευθύνοντας εμμέσως πλην σαφώς πρόσκληση να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον των Γάλλων τόσο για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ όσο και για επενδύσεις σε εργοστάσια παραγωγής ρεύματος. Ένας ακόμη τομέας στον οποίο οι Γάλλοι θέλουν να μπουν έντονα στο παιχνίδι είναι ο τομέας των μεταφορών και των Logistics δηλαδή στο πακέτο που αφορά τον ΟΣΕ και το κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο.

 

Ουσιαστικά σε επίπεδο επενδύσεων οι γαλλικές εταιρείες θα χρησιμοποιηθούν ως αντίβαρο και ίσως και ως μέτρο πίεσης στις γερμανικές.

 

Μπορεί η επίσκεψη Μέρκελ να είχε σκοπό να περάσει το μήνυμα πως η χώρα μένει στο ευρώ, ωστόσο συνδυάστηκε με τις πολιτικές λιτότητας. Η επίσκεψη Ολάντ επικοινωνιακά έχει το χαρακτήρα της επόμενης ημέρας.

 

Κάποιες εκφράσεις Σαμαρά και Ολάντ δείχνουν επίσης ότι η επόμενη ημέρα πάει… μακρυά σε βάθος δεκαετιών καθώς και οι δύο με έμφαση αναφέρθηκαν στα κοιτάσματα του ελλαδικού χώρου με τον Α. Σαμαρά να κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε αυτά χαρακτηρίζοτνάς τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης

 

“Προσανατολιζόμαστε στην φιλία και στην συνεργασία με τις γειτονικές χώρες. Σύντομα θα επισκεφθώ την Τουρκία. Ορισμένες συμπεριφορές όμως δεν βοηθούν. Το Δίκαιο της Θάλασσας το έχουν υπογράψει οι περισσότερες χώρες του κόσμου. Η Ελλάδα έχει δικαίωμα στην ανακήρυξη της ΑΟΖ, που θα το ασκήσει με τις σωστές κινήσεις. Θα λύσουμε τα προβλήματα ειρηνικά. Η Ελλάδα θα γίνει κόμβος υδρογονανθράκων και εφοδιασμού όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.

 

Η απάντηση Ολάντ σε αυτό το σημείοπ έχει ιδιαίτερη σημασία.

“Είναι ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη η ύπαρξη υδρογονανθράκων. Εδώ θα επικρατήσει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Αν η Γαλλία μπορεί να συμβάλει στο να γίνει από κοινού διερεύνηση πλουτοπαραγωγικών πόρων θα το κάνει” είπε ο Γάλλος πρόεδρος αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να γίνει Ευρωπαϊκή υπόθεση η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

 

Δηλώσεις ιδιαίτερα σημαντικές την ώρα που παίζεται ένα παγκόσμιο παιχνίδι με τεράστια συμφέροντα τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή.