Επιταχύνεται η διαδικασία για τα 750 δισ. του Σχεδίου Ανάκαμψης

Οι ευρωβουλευτές επιταχύνουν τη διαδικασία που θα επιτρέψει στην ΕΕ να δανειστεί 750 δισ. ευρώ για το σχέδιο ανάκαμψης «Next Generation EU»

  • Η απόφαση για τους ίδιους πόρους μπορεί τώρα να κυρωθεί από τα κράτη μέλη, ώστε να δοθεί νέα πνοή στις εθνικές οικονομίες της ΕΕ
  • Απαιτείται νομικά δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τη θεσμοθέτηση νέων πηγών εσόδων
  • Περαιτέρω καθυστερήσεις στο Συμβούλιο θα υπονομεύσουν την κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη

Με ταχείες διαδικασίες, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ήδη τη νομοθετική τους γνωμοδότηση σχετικά με την απόφαση για τους ίδιους πόρους στη σύνοδο ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Σεπτεμβρίου. Ξεπεράστηκε έτσι ένα σημαντικό εμπόδιο και επιταχύνθηκε η διαδικασία για να τεθεί σε ισχύ η κεντρική νομοθετική πράξη της ΕΕ για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται πλέον να αντλήσει 750 δισ. ευρώ από τις αγορές και να τα διαθέσει στο ταμείο ανάκαμψης.

Μετά την ψηφοφορία της Τετάρτης 17/9/2020, το Συμβούλιο της ΕΕ μπορεί πλέον να εγκρίνει χωρίς καθυστερήσεις την απόφαση για τους ίδιους πόρους και να δρομολογήσει τη διαδικασία κύρωσής της από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ. Στόχος είναι να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης το συντομότερο δυνατό.

Στη γνωμοδότησή του, που υιοθετήθηκε την Τετάρτη με 455 ψήφους υπέρ, 146 κατά και 88 αποχές, το Κοινοβούλιο επιμένει στην άποψή του ότι είναι απαραίτητο να προβλεφθούν νέες πηγές εσόδων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, οι οποίες να καλύπτουν τουλάχιστον τις δαπάνες που σχετίζονται με το ταμείο ανάκαμψης. Το Κοινοβούλιο ζητά να καταρτιστεί ένα νομικά δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίου θα προχωρήσει η θεσμοθέτηση των νέων αυτών ιδίων πόρων. Τονίζει επίσης ότι η ανάκαμψη πρέπει να χρηματοδοτηθεί με βιώσιμο τρόπο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, για παράδειγμα, με την επιβολή φόρου σε πολυεθνικές εταιρείες και σε όσους επιδίδονται σε ρυπογόνες διασυνοριακές δραστηριότητες, ώστε να μην κληθεί τελικά να πληρώσει το τίμημα η επόμενη γενιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Β