tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Έρχεται ρύθμιση που περιμένει όλη η αγορά

Πρόκειται για τη νομική προστασία στελεχών τραπεζών και δημοσίου που θα υπογράφουν ευνοϊκές ρυθμίσεις ή και «λουκέτα».

Πρόκειται για τη νομική προστασία στελεχών τραπεζών και δημοσίου που θα υπογράφουν ευνοϊκές ρυθμίσεις ή και «λουκέτα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του imerisia.gr,  η ρύθμιση θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο θα έρθει αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Οι αποκλειστικές πληροφορίες της «Ημερησίας» αναφέρουν ότι διπλό κίνητρο θα καθοριστεί το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να ξεκινήσουν αναδιαρθρώσεις και να σωθούν χιλιάδες επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεγάλες.

Το πρώτο κίνητρο αφορά στην «ασυλία» των τραπεζικών στελεχών και των στελεχών του Δημοσίου που θα υπογράψουν «κουρέματα» οφειλών, «πάγωμα» δανείων ή ακόμη και «λουκέτα», όπου δεν υπάρχουν ελπίδες επιβίωσης.

Αυτή η ρύθμιση θα προβλέπει το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών ή όποιων άλλων θα προχωρούν σε συμφωνίες με τους οφειλέτες και θα προβαίνουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Με τον τρόπο αυτό, δεν θα μπορούν να διωχθούν και θα λυθούν τα χέρια τους, καθώς το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο είναι ότι φοβούνται να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις. Αναμένεται να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να μη γίνονται αυθαίρετες ρυθμίσεις οφειλών και να μην είναι δυνατή η παρέμβαση κανενός υπέρ του επιχειρηματία. Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με τους νομικούς που διαθέτει, ο ειδικός συντονιστής – εκκαθαριστής που θα ορίζεται καθώς και όλη η διαδικασία με τα «πτωχοδικεία», τους εξωτερικούς μεσολαβητές και τα πολύ αυστηρά κριτήρια που θα συμφωνούνται δεν θα επιτρέπουν «χαριστικές» ρυθμίσεις σε κανέναν.

Πάντως, η νομική προστασία των στελεχών έχει καθυστερήσει δραματικά, με αποτέλεσμα μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει αιτήσεις στους τραπεζίτες για αναδιάρθρωση, βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.

Επίσης, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», δίνεται ένα σημαντικό κίνητρο στις τράπεζες να σπεύσουν να δανειοδοτήσουν τις επιχειρήσεις που θα αναδιαρθρώνονται. Οποια από τις τράπεζες σπεύσει να δώσει νέα «ανάσα» ρευστότητας θα έχει προτεραιότητα στην αποπληρωμή των οφειλών μιας επιχείρησης κάθε μήνα.

Δηλαδή, αν μια εταιρεία προχωρεί σε ρύθμιση δανείων και οφειλών, αφού κρίνεται βιώσιμη, θα ζητά ρευστότητα από τις τράπεζες. Οποια από αυτές «τρέξει» νέο πρόγραμμα δανειοδότησης με ευνοϊκούς όρους κάθε μήνα θα βρίσκεται πρώτη στη λίστα των οφειλετών της εν λόγω επιχείρησης και θα πληρώνεται άμεσα από το ποσό που θα βγάζει η εταιρεία κάθε μήνα για την εξόφληση των χρεών. Τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι το κίνητρο αυτό θα αυξήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία θα σπεύσουν να δώσουν δάνεια στις βιώσιμες επιχειρήσεις και να αυξήσουν τη ρευστότητα από την οποία στηρίζεται η πραγματική οικονομία.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι από τις 400 και πλέον χιλιάδες «κόκκινες» επιχειρήσεις, ένα ποσοστό κοντά στο 70% είναι βιώσιμες αλλά «πνίγονται» από δάνεια και χρέη σε εφορία και ταμεία. Οι ιδιοκτήτες των εταιρειών αυτών δεν ανήκουν στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, το ποσοστό των οποίων αγγίζει το 17%. Το υπόλοιπο 13% – 15% εκτιμάται ότι δεν είναι βιώσιμο και ενδεχομένως να οδηγηθεί σε «λουκέτο». Οι βιώσιμοι επιχειρηματίες, λοιπόν, με μια γενναία αναδιάρθρωση η οποία θα περιλαμβάνει και «κουρέματα» αλλά και μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής κ.λπ. θα μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να διατηρήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

 

Πηγή : www.imerisia.gr