ΕΤΕπ: Έχουν εγκριθεί δάνεια 2,7 δισ. ευρώ για ελληνικές επιχειρήσεις

Το «πράσινο φως» για δάνεια ύψους 2,7 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχουν πάρει ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με το insider.gr.

Τα στοιχεία δείχνουν πως η ΕΤΕπ έχει ήδη εγκρίνει 5 σχήματα για παροχή κεφαλαίων προς τον επιχειρηματικό κόσμο, που με μόχλευση μπορούν να φτάσουν στα 2,7 δισ. ευρώ.

Συνολικά, ανά την ΕΕ, έχουν ήδη καλυφθεί με συμβάσεις 94 δισ. ευρώ επί συνόλου 200 δισ. ευρώ που προβλέπονται στην συμφωνία για το εν λόγω πανευρωπαϊκό εργαλείο.

Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω πακέτο στήριξης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας, έχει εγκριθεί πολιτικά από τον Απρίλιο του 2020 ως μέρος του πρώτου πακέτου στήριξης της Ε.Ε. από την Πανδημία (μαζί με τα δάνεια του ESM και τα δάνεια του SURE). Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕπ ενέκρινε το πακέτο στο Μάιο, είναι λειτουργικό από τις 13 Οκτωβρίου και οι πρώτες εγκρίσεις έγιναν προς ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς κρατών ή άμεσα προς (μεγάλες) εταιρείες στα τέλη του προηγούμενου χρόνου.

Τα  δάνεια της ΕΤΕπ  δεν δίνονται στα κράτη μέρη αλλά απευθείας σε επιχειρήσεις μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και άλλων οργανισμών (άρα δεν επιβαρύνουν το έλλειμμα). Επίσης – όπως και τα υπόλοιπα εργαλεία της ΕΤΕπ ( πχ πακέτο Γιούνκερ) – δεν έχουν συγκεκριμένη κατανομή ανά χώρα: το ποσό που  τελικά θα λάβει έχει σχέση με το πόσο ανταγωνιστικές θα είναι οι προτάσεις.

Συνολικά, από το νέο εργαλείο ειδικά για την πανδημία έχουν εγκριθεί  ανά την ΕΕ δάνεια 11,655 δισ. ευρώ μέσω 195 σχημάτων και έχουν υπογραφεί συμβάσεις αξίας 2,102 δισ. ευρώ. Με τη μόχλευση το ποσό της ρευστότητας υπολογίζεται στα  94 δισ. ευρώ.  Για την Ελλάδα, σύμφωνα με την ΕΤΕπ έχουν ήδη εγκριθεί δάνεια αξίας 329 εκατ ευρώ μέσω 5 μηχανισμών που με μόχλευση μπορούν να φτάσουν στα 2,7 δισ. ευρώ περίπου. Οι συμβάσεις φτάνουν στα 111 εκατ ευρώ.

Δ.