Εθνική Τράπεζα : Εθελούσια έξοδος για 2000 υπαλλήλους

Από σήμερα έως και τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013 θα διαρκέσει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της ΕΤΕ με στόχο την οικειοθελή αποχώρηση 2.000 υπαλλήλων

Από σήμερα έως και τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013 θα διαρκέσει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Εθνικής Τράπεζας με στόχο την οικειοθελή αποχώρηση 2.000 υπαλλήλων. Το συνολικό του κόστος τοποθετείται στα 160 εκατ. ευρώ και το ετήσιο όφελος για την τράπεζα στα 120 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα της Εθνικής απευθύνεται ουσιαστικά σε όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης και βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, ενώ είναι πολύ πιο εξειδικευμένο από τα αντίστοιχα προγράμματα της Πειραιώς και της Eurobank. Θα βασιστεί τουλάχιστον σε πέντε "κατηγορίες" εργαζόμενων, με γνώμονα κυρίως τα έτη προϋπηρεσίας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθνική, λεπτομέρειες του προγράμματος γνωστοποιήθηκαν στο σύνολο των Εργαζομένων της.

"Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων αρχίζει από την Παρασκευή 20 τρέχοντος μηνός και λήγει τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013, με τις συμβάσεις εργασίας των υπαλλήλων που θα εκδηλώσουν σχετικό ενδιαφέρον και θα γίνουν αποδεκτές, να λυθούν την 31η Δεκεμβρίου 2013.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους υπαλλήλους της Εθνικής, συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων των πρώην FBB και Probank, ανάλογα με την κατηγορία που εμπίπτει ο καθένας τους και αποσκοπεί στη συμμετοχή 2.000 εξ αυτών. Το συνολικό κόστος για την Τράπεζα, σε περίπτωση συμμετοχής 2.000 υπαλλήλων στο πρόγραμμα, υπολογίζεται σε €160 εκατ., ενώ η αντίστοιχη εξοικονόμηση κόστους για την Τράπεζα εκτιμάται σε ποσό ύψους €120 εκατ. ετησίως".

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:

Η πρώτη κατηγορία αφορά όσους θεμελιώνουν δικαίωμα άμεσης λήψης πλήρους σύνταξης.

Η δεύτερη κατηγορία όσους δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα άμεσης λήψης πλήρους σύνταξης αλλά θα θεμελιώσουν έως το 2016.

Στην τρίτη κατηγορία περιλαμβάνονται όσοι εργαζόμενοι της Εθνικής έχουν ενσωματωθεί από τις τράπεζες FBB και Pro Bank, ενώ η τέταρτη κατηγορία αφορά τους «υποστηρικτικούς» υπαλλήλους (τεχνικούς, καθαρίστριες κ.α.).

Από εκεί και πέρα, το πρόγραμμα χωρίζεται σε πολλές υποκατηγορίες με γνώμονα τα χρόνια προϋπηρεσίας, το ύψος του μισθού και άλλα χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι το σύστημα των κινήτρων μπορεί να φτάσει έως τα 170 χιλ. ευρώ, ενώ το ελάχιστο του προγράμματος ορίζεται στα 25 χιλ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις της τράπεζας κάνουν λόγο για μέσο όρο αποζημίωσης τα 83 χιλ. ευρώ.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η απόφαση της τράπεζας είναι να υπάρχει διαφάνεια στη διαδικασία και όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο του προγράμματος όποιος συμμετάσχει και αποχωρήσει από την τράπεζα δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να επαναπροσληφθεί είτε στην ΕΤΕ είτε στον όμιλο.

Στόχος της τράπεζας είναι ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους και η ανανέωση του προσωπικού με τον εκσυγχρονισμό της λειτουργικής διάρθρωσης.
Τι περιλαμβάνει η πρόταση εθελουσίας 
 
Η πρόταση εθελουσίας εξόδου της Εθνικής αφορά κυρίως όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα στις 31/12/2013 καθώς και όσους θα αποχωρήσουν μέσα στην επόμενη τριετία, δηλαδή έως 31/12/2016. 

Στην πρώτη περίπτωση η πρόταση αφορά την καταβολή 50% των μικτών αποδοχών του Δεκεμβρίου πολλαπλασιαζόμενο με τα χρόνια υπηρεσίας στην τράπεζα. Για παράδειγμα τραπεζοϋπάλληλος με 3.000 μισθό και 30 χρόνια υπηρεσίας θα λάβει 1.500 ευρώ επί 30 χρόνια υπηρεσίας, ίσον με 45.000. 

Πέραν αυτού θα πάρει και τη νόμιμη αποζημίωση παραίτησης με πλαφόν τα 60.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η νόμιμη αποζημίωση υπολογίζεται με βάση το 40%: των μικτών αποδοχών * 14/12 * 28. 

Για τη δεύτερη ομάδα που θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι τις 31/12/2016 εκτός των προαναφερθέντων και μέχρι τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για συνταξιοδότηση θα δίνεται το ½ των σημερινών αποδοχών μείον τις ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες θα καταβάλει η τράπεζα στα Ταμεία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες πριν ανακοινωθούν οι όροι που παρουσιάζει το Capitao.gr υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από πλευράς εργαζομένων και από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκαν οι σχετικές εγκύκλιο ελέγχονται προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν στη ρύθμιση και αν θα συμπληρωθεί ο αριθμός των 2.000.

                                                                             Πηγή www.capital.gr