tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Στα 11,6 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης φέτος

Στα 11,6 δισ. ευρώ θα αυξηθεί το δημοσιονομικό βάρος των μέτρων στήριξης το 2021, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 9η έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας. Το ποσό αντιστοιχεί στο 6,5% του ΑΕΠ φέτος, από 9,4% του ΑΕΠ το 2020 (δηλαδή σε 15,5 δισ. ευρώ για τον προηγούμενο χρόνο).

Πλέον το έλλειμμα αναμένεται να είναι υψηλότερο στο 3,9% του ΑΕΠ φέτος (έναντι 3,4% εκτίμησης της Κομισιόν το φθινόπωρο), ενώ επισημαίνεται ότι η ρήτρα γενικής διαφυγής θα παραμένει ενεργή όλο το 2021 επιτρέποντας προσωρινά μέτρα στήριξης, με την προϋπόθεση όμως να διασφαλίζεται η μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.

Η Κομισιόν αποδίδει εύσημα στην Ελλάδα για την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης, ειδικά για τη συγκράτηση της ανεργίας, αλλά απευθύνει και συστάσεις για προσοχή κατά την έξοδο από την πανδημία καθώς θα φανούν οι προκλήσεις στον επιχειρηματικό κόσμο και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Παράλληλα, διαπιστώνει πρόοδο στις βασικές μεταρρυθμίσεις, ειδικά στον τομέα της εκπαίδευσης, των ιδιωτικοποιήσεων, της ενέργειας αλλά και των δημοσίων επενδύσεων. Ωστόσο, γίνονται επισημάνσεις για καθυστερήσεις στην πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων σε μία σειρά από πεδία, κυρίως λόγω της πανδημίας, ενώ διαμορφώνεται ένα νέο χρονοδιάγραμμα παρεμβάσεων έως το Μάιο, όταν θα λάβει χώρα η επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα συνδέεται και με παρεμβάσεις στο χρέος.

Επίσης, στην έκθεση υπάρχουν ειδικές συστάσεις για τις τράπεζες, με έμφαση στην ενεργοποίηση του νέου πτωχευτικού πλαισίου, ενώ σε μακροοικονομικό πεδίο εκτιμάται πως τα νέα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν λόγω της πανδημίας στο τέλος του 2020 θα έχουν επίπτωση και φέτος, οδηγώντας σε «ασθενικό ρυθμό ανάκαμψης το πρώτο μισό του 2021», με την Κομισιόν να δίνει ειδική σημασία στην επιτυχία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στις εκτιμήσεις αναφέρονται μία σειρά από δημοσιονομικοί κίνδυνοι. Ειδικότερα, οι προβλέψεις για τα δημόσια οικονομικά «υπόκεινται σε σημαντικούς κινδύνους. Η αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας παραμένει μεγάλη, η οποία μεταφράζεται σε σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους ως περαιτέρω παράταση των μέτρων περιορισμού και της σχετικής δημοσιονομικής στήριξης, η οποία θα πρέπει να είναι τόσο στοχευμένη όσο και προσωρινή» και θα μπορούσε να οδηγήσει «σε περαιτέρω αύξηση του δημοσιονομικού κόστους».