Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διακινούσε λαθραία καπνικά προϊόντα

Από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διακινούσε λαθραία καπνικά προϊόντα. Συνελήφθησαν (5) άτομα και κατασχέθηκαν (888.000) τσιγάρα και (2.375) συσκευασίες καπνού. Οι διαφυγόντες δασμοί από τις κατασχεθείσες ποσότητες ανέρχονται σε (209.000) ευρώ.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν (4) ημεδαποί και αλλοδαπός, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και εθνικό τελωνειακό κώδικα, ενώ αναζητείται για να συλληφθεί ακόμα ένας ημεδαπός, μέλος της εγκληματικής ομάδας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της έρευνας, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας είχαν ενωθεί από τον Νοέμβριο του 2019 και δραστηριοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων καπνικών προϊόντων με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Σε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες στις 3-6-2020, εντοπίστηκαν οι συλληφθέντες, σε περιφραγμένο υπαίθριο χώρο επιχείρησης σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, να μεταφορτώνουν από όχημα τύπου VAN σε (2) οχήματα χαρτοκιβώτια με λαθραία τσιγάρα.

Άμεσα ακινητοποιήθηκαν και σε έρευνες που ακολούθησαν στα οχήματα και στους χώρους της επιχείρησης, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • (44.400) πακέτα, με (888.000) τεμάχια τσιγάρα,
  • (2.375) συσκευασίες καπνού,
  • (5) οχήματα,
  • αναλογικός πομποδέκτης ενδοεπικοινωνίας με δύο φορητούς ασύρματους και
  • ατζέντα τσέπης με σημειώσεις-παραγγελίες διαφόρων καπνικών προϊόντων.

Οι διαφυγόντες δασμοί για τα κατασχεθέντα καπνικά προϊόντα εκτιμάται ότι ανέρχονται σε (209.000) ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Σύλληψη αλλοδαπού για λαθραία καπνικά προϊόντα στη Ραφήνα

Στη σύλληψη ενός 29χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρωινές ώρες, την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020, στελέχη της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών και του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας, για παράβαση διατάξεων του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (Ν. 2960/2001).

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στον ανωτέρω εντός της χερσαίας ζώνης λιμένα Ραφήνας, ο ανωτέρω κατελήφθη να κατέχει εντός ταξιδιωτικού σάκου του, δεκαπέντε (15) πακέτα τσιγάρα των είκοσι τσιγάρων έκαστο, αγνώστου προελεύσεως, τα οποία δεν έφεραν ταινία ασφάλειας – γνησιότητας.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω καπνικά προϊόντα.

Β