Ευνοικότερες οι ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα

Σημαντικές διευκολύνσεις περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα, που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Σημαντικές διευκολύνσεις περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα, που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλαφάτης.

 

Με το σχέδιο νόμου που μπαίνει ήδη σε διαβούλευση και που αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους το καλοκαίρι, δίνεται η δυνατότητα οριστικής τακτοποίησης για ορισμένες κατηγορίες αυθαιρέτων αλλά και μειώσεις προστίμων, όπως και διεύρυνση του χρόνου αποπληρωμής τους.

 

Πιο συγκεκριμένα, οριστική τακτοποίηση, ουσιαστικά νομιμοποίηση, προβλέπεται για αυθαίρετα προ του 1975 με καταβολή ενός παραβόλου ύψους 500 ευρώ. Επίσης για αυτά που χτίστηκαν προ του 1983, προβλέπεται οριστική τακτοποίηση με την καταβολή 500 ευρώ και την πληρωμή του 15% του ειδικού προστίμου. “Νομιμοποίηση” επίσης μπορεί να γίνει για μικροπαραβάσεις, όπως πέργκολες, μπάρμπεκιου κλπ, με 500 ευρώ. Για αυτή την κατηγορία αυθαιρεσιών είναι πολύ πιθανό να μείνει “ανοιχτή” η ρύθμιση, δηλαδή να μην υπάρξει χρονικός περιορισμός για την υπαγωγή. Τέλος, μπορούν να “νομιμοποιηθούν” αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσεις εφόσον οι παραβάσεις είναι μικρότερες του 40% της κάλυψης και δόμησης, συγκριτικά με την οικοδομική άδεια.

 

Τα υπόλοιπα αυθαίρετα με πιο σοβαρές παραβάσεις και που δεν είναι χτισμένα σε δάση, αιγιαλούς ή αρχαιολογικούς χώρους, μπορούν να “τακτοποιηθούν” για 30 χρόνια με την πληρωμή του ειδικού προστίμου το οποίο υπολογίζεται σύμφωνα με το μέγεθος της αυθαιρεσίας και την τιμή ζώνης.

 

Εκτός όμως από την κατηγοριοποίηση, αλλαγές υπάρχουν και στη διαδικασία αποπληρωμής, καθώς αντί για 48 δόσεις η εξόφληση του προστίμου μπορεί να γίνει σε 10 εξαμηνιαίες, δηλαδή σε πέντε χρόνια, με την δυνατότητα σε κάποιες από αυτές τις δόσεις η καταβολή να είναι το 5% του ποσού. Επίσης αν καταβληθεί εφάπαξ μέσα σε έξι μήνες του 30% του συνολικού προστίμου, προβλέπεται έκπτωση 10%.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις με μεγάλες εκπτώσεις προβλέπονται και για άτομα με αναπηρία αλλά και για πολύτεκνους και τρίτεκνους.

 

Δικαίωμα υπαγωγής στη νέα ρύθμιση, με το μεγαλύτερο διάστημα αποπληρωμής, έχουν και όσοι πληρώνουν τώρα δόσεις. Για αυθαιρεσίες που έχουν ήδη “τακτοποιηθεί” και πληρούν τις προϋποθέσεις για “νομιμοποίηση”, θα γίνει συμψηφισμός των προστίμων που έχουν καταβληθεί.