tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Φάκελο και για Ελληνικό Γύρο ΠΓΕ ετοιμάζεται να υποβάλει ο ΣΕΒΕΚ

Εκτός από την προσπάθεια για κατοχύρωση του ΕΠΙΠ Γύρος, ο ΣΕΒΕΚ προωθεί φάκελο για Ελληνικό Γύρο ΠΓΕ, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα υποβληθούν και φάκελοι για να αναγνωριστούν ως ΠΓΕ, παραδοσιακά προϊόντα προερχόμενα από ελληνικό κρέας (απάκι, σύγλινο κ.ά.)

Την είδηση ότι ο ΣΕΒΕΚ έχει ήδη προχωρήσει τις σχετικές προετοιμασίες και άμεσα υποβάλλει φάκελο για την κατοχύρωση Ελληνικού Γύρου ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), έβγαλε η σύσκεψη που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος την Τρίτη 12/2. Σκοπός, να κατοχυρωθεί το εγχωρίως παραγόμενο κρέας, όχι μόνο το χοιρινό, αλλά και το κοτόπουλο και το αρνί.

Έτσι εκτός από την προσπάθεια για κατοχύρωση του ΕΠΙΠ Γύρος, ο ΣΕΒΕΚ θα προχωρήσει την προσπάθεια να κατοχυρωθεί Ελληνικός Γύρος ΠΓΕ, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα υποβληθούν και φάκελοι για να αναγνωριστούν ως ΠΓΕ, παραδοσιακά προϊόντα προερχόμενα από ελληνικό κρέας (απάκι, σύγλινο κ.ά.).

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια συγκυρία κατά την οποία έχουν καταγραφεί οι αντιδράσεις της Διεπαγγελματικής Κρέατος επί του σχεδίου του ΣΕΒΕΚ για Γύρο ΕΠΙΠ, αλλά και η πρόθεση της πρώτης να υποβάλει ένσταση κατά του σχετικού φακέλου. Σημειώνεται ότι για την ένσταση αυτή καθαυτή, τα στελέχη του ΣΕΒΕΚ δεν κάνουν κάποιο σχόλιο, υπογραμμίζουν όμως ότι εξακολουθούν να κινούνται στη βάση ενός ευρύτερου σχεδιασμού που έχουν εκπονήσει εδώ και πολλούς μήνες. Αναφέρουν μάλιστα σχετική απόφαση της Διοίκησης του Συνδέσμου από τις 28/3/2018, που όριζε τα βήματα: να προηγηθεί φάκελος για Γύρο ΕΠΙΠ και να ακολουθήσει άμεσα φάκελος για Ελληνικό Γύρο ΠΓΕ. «Αυτό είναι το σχέδιό μας και θα τα κυνηγήσουμε και τα δύο μέχρι τέλους» σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒΕΚ, Εμμ. Δομαζάκης, ο οποίος μάλιστα καλεί σε συστράτευση όλες τις δυνάμεις στην Ελλάδα που έχουν συμφέρον από αυτή τη διπλή κίνηση προκειμένου να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

«Να κινηθούμε ενωμένοι στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσουμε τις ενστάσεις που θα βρούμε από το εξωτερικό» ζήτησε και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕΚ, Στ. Σκαρίμπας, ο οποίος μάλιστα έκανε μια αναδρομή από τον καιρό που δεν υπήρχε καμία προδιαγραφή για τον Γύρο, μέχρι την εποχή που περιγράφηκε ο τρόπος παραγωγής του στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, κι από εκεί μέχρι σήμερα που γίνεται η προσπάθεια για διεθνή κατοχύρωση.

Κατά τα λοιπά η συζήτηση στη σύσκεψη κινήθηκε γύρω από την αναγκαιότητα να μπει μια τάξη στην υπόθεση του Γύρου, αφού έρχονται στην Ελλάδα εισαγόμενα προϊόντα που ονομάζονται Γύρος αλλά δεν έχουν καμία σχέση με αυτόν, ενώ και οι ελληνικές επιχειρήσεις που εξάγουν Γύρο βρίσκουν στις αγορές της Ε.Ε. υποδεέστερα και πολύ φθηνότερα προϊόντα που χρησιμοποιούν την ονομασία αυτή, εκμεταλλευόμενα τη φήμη του ελληνικού Γύρου. Ένα φαινόμενο που έχει ενταθεί την τελευταία δεκαετία και δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Τέλος, σημειώνεται ότι σχετικά με το θέμα του Γύρου θα είναι τα πρώτα νέα από τη δουλειά που έχει ξεκινήσει το Ινστιτούτο Προϊόντων Επεξεργασίας Κρέατος. Θυμίζουμε ότι είναι το Ινστιτούτο που ίδρυσε ο ΣΕΒΕΚ και το οποίο θα λειτουργεί ως Κέντρο Έρευνας, Ανάπτυξης και Τεχνολογικής Παρακολούθησης των θεμάτων του κλάδου.

[Νεότερη ενημέρωση]

Ανακοίνωση του ΣΕΒΕΚ

Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ΣΕΒΕΚ την Τετάρτη 13/2, σχετικά με τη σύσκεψη, αναφέρει:

Στην άμεση υποβολή και δεύτερου φακέλου για την κατοχύρωση του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΥΡΟΥ» και ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), συμφώνησαν ομόφωνα οι εκπρόσωποι των εταιριών παραγωγής προϊόντων με βάση το κρέας, οι οποίοι συμμετείχαν σε ανοιχτή συνάντηση χθες 12/02/19, στα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος.

Με αυτή την ενέργεια του ΣΕΒΕΚ θα κατοχυρωθεί το εγχωρίως παραγόμενο κρέας όλων των ειδών, θα αναδειχθεί επιπρόσθετα η ποιότητα του ελληνικού κρέατος και θα διευρυνθεί η συνεργασία της πρωτογενούς παραγωγής με τον κλάδο της μεταποίησης.

Η υποβολή και της δεύτερης αίτησης ολοκληρώνει τη στρατηγική του Συνδέσμου για την προστασία του Γύρου. Το συγκεκριμένο προϊόν θα αξιοποιηθεί ως εθνικό brand (με τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του, από ολόκληρα τεμάχια κρέατος, χωρίς συντηρητικά κλπ.), αλλά χωρίς περιορισμό είδους και προέλευσης κρέατος, με τον χαρακτηρισμό «ΕΠΙΠ ΓΥΡΟΣ», ενώ παράλληλα όταν η παρασκευή του θα στηρίζεται αποκλειστικά σε ελληνικής προέλευσης κρέατα θα χαρακτηρίζεται ως «ΠΓΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ».

«Ήταν στρατηγική επιλογή και κίνηση νομικού χαρακτήρα η διπλή αυτή κατοχύρωση του ΓΥΡΟΥ ως ΕΠΙΠ και ως ΠΓΕ και θα τα κυνηγήσουμε και τα δύο μέχρι τέλους» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕΚ, Εμμ. Δομαζάκης, ο οποίος παράλληλα καλεί σε «συστράτευση όλες τις δυνάμεις στην Ελλάδα που έχουν συμφέρον από αυτή τη διπλή κίνηση προκειμένου να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

«Να κινηθούμε ενωμένοι στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσουμε τις ενστάσεις που θα βρούμε από το εξωτερικό» επεσήμανε και ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕΚ, Στ. Σκαρίμπας, αναφερόμενος σε «εισαγόμενα προϊόντα με την ονομασία “Γύρος”, η ποιότητα των οποίων καμία σχέση δεν έχει με τον ελληνικό. Παράλληλα, τόνισε, οι ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες εξάγουν Γύρο ανταγωνίζονται στις αγορές της Ε.Ε. υποδεέστερα και ως εκ τούτου πολύ φθηνότερα προϊόντα με την ονομασία αυτή, τα οποία εκμεταλλεύονται τη φήμη του ελληνικού Γύρου».

Πηγή: meatnews.gr

 

Β