Γ. Χατζηθεοδοσίου στο in.gr: Δεν αντέχει η χώρα νέο lockdown

«Δεν αντέχει η χώρα νέο lockdown», ξεκαθαρίζει ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, μιλώντας στο in.gr, και υπογραμμίζει ότι «πρέπει να εστιάσουμε στο πως θα στηριχθούν αποτελεσματικά όλες οι επιχειρήσεις και πως θα ενισχυθεί η ρευστότητά τους για να ξεπεράσουμε τον σκόπελο της νέας οικονομικής κρίσης».

Ακολουθεί η δήλωση του Προέδρου του Ε.Ε.Α.:

«Κανείς δεν θέλει ούτε καν να σκέφτεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς ένα νέο lockdown θα αποτελέσει το κύκνειο άσμα, όχι μόνο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά συνολικά για την εύθραυστη οικονομία μας. Ήδη μετράμε τις «πληγές» των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και γνωρίζουμε το βαθμό δυσκολίας στην αντιμετώπιση της ύφεσης, που για τη χώρα μας αναμένεται να φτάσει σε διψήφιο νούμερο. Δηλαδή αν λόγω των μέτρων της άνοιξης το ΑΕΠ της χώρας υπάρχει περίπτωση να μειωθεί κατά 11% με 12% με πολύ πιθανό το κλείσιμο 100.000 επιχειρήσεων, ένα νέο «κατέβασμα» του διακόπτη μπορεί ακόμα και να τριπλασιάσει τις απώλειες.

Είμαι βέβαιος λοιπόν ότι σε πιθανή νέα έξαρση του κοροναϊού, που πολλοί επιστήμονες τη θεωρούν σίγουρη, η κυβέρνηση δεν θα ρισκάρει να πάρει μέτρα ανάλογα με αυτά που έλαβε το προηγούμενο διάστημα, αλλά θα επιχειρήσει με τοπικές παρεμβάσεις να περιορίσει τη διασπορά. Ξεκαθαρίζοντας λοιπόν ότι δεν αντέχει η χώρα νέο lockdown, πρέπει να εστιάσουμε στο πως θα στηριχθούν αποτελεσματικά όλες οι επιχειρήσεις και πως θα ενισχυθεί η ρευστότητα τους για να ξεπεράσουμε τον σκόπελο της νέας οικονομικής κρίσης.

Με σχεδόν σίγουρη την αύξηση των λουκέτων που θα έχει ως συνέπεια τη νέα «έκρηξη» της ανεργίας, το μέλημα όλων μας- κυβέρνησης, κομμάτων, φορέων- είναι στο πως θα «θωρακίσουμε» την επιχειρηματικότητα για να περιορίσουμε όσο είναι εφικτό τις απώλειες. Και παράλληλα να εκπονήσουμε έναν νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό για να περάσουμε το ταχύτερο δυνατό στη φάση της ανάκαμψης. Η αγορά δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις και πισωγυρίσματα και η κοινωνία δεν αντέχει άλλους ανέργους».