tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο “Ποντίκι”: Αναγκαία η περαιτέρω θωράκιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Το Ποντίκι” (18/8/2022).


Εφιαλτικές οι προβλέψεις για τους καταναλωτές ενόψει του χειμώνα

Οι αλλεπάλληλες διεθνείς κατά κύριο λόγο κρίσεις την τελευταία τριετία λειτουργούν προσθετικά με συνέπεια νοικοκυριά και επιχειρήσεις να επωμίζονται διαρκώς νέα δυσβάστακτα βάρη.

Τη φετινή χρονιά ο πληθωρισμός παραμένει σταθερά διψήφιος και επιτείνει τα φαινόμενα φτωχοποίησης μεγάλων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας. Η ακρίβεια και η ταυτόχρονη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος του πολίτη σαρώνουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Ιουλίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουλίου 2021 προκύπτει αύξηση 11,6 έναντι αύξησης 1,4 που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2021 με το 2020. Το αποτέλεσμα του σταθερά διψήφιου πληθωρισμού είναι ότι τα νοικοκυριά αλλά και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παγιδεύονται όλο και περισσότερο στη δίνη της ακρίβειας. Οι αυξήσεις στα καύσιμα στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου και στη στέγαση δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες, ενώ οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται με ρυθμό που απαγορεύει στα νοικοκυριά να διαμορφώνουν αξιόπιστους προϋπολογισμούς

Σε δυσχερή κατάσταση οι επιχειρήσεις λόγω λειτουργικού κόστους και οφειλών

Συνεχίζεται το ράλι ανόδου

Όμως το ράλι ανόδου των τιμών δεν σταματά εδώ. Αντιθέτως αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και στις αρχές του φθινοπώρου καθώς από τη μία πλευρά οι επιχειρήσεις τροφίμων και γενικότερα των βιομηχανικών προϊόντων πιέζονται από το αυξημένο ενεργειακό κόστος και την άνοδο των τιμών των πρώτων υλών και από την άλλη τα σούπερ μάρκετ και τα άλλα καταστήματα λιανικής πώλησης δηλώνουν πλέον αδυναμία να απορροφήσουν τις αυξήσεις.

Είναι απολύτως ενδεικτική του κλίματος η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ σύμφωνα με την οποία το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 89,8 στην ενέργεια 70,3 στα καύσιμα 48,20 για πρώτες ύλες και εμπορεύματα και 35 σε ό,τι αφορά τον νέο εξοπλισμό.

Οι δε ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων οι οποίες δεν εισπράττουν τα αναμενόμενα εξαιτίας της επιφυλακτικότητας και των περικοπών εκ μέρους των καταναλωτών φτάνουν σε μεγέθη που συχνά είναι μη διαχειρίσιμα με συνέπεια μία στις δύο επιχειρήσεις να δηλώνει ότι έχει τουλάχιστον μία ληξιπρόθεσμη οφειλή είτε στο Δημόσιο είτε σε τράπεζα είτε σε ιδιώτη ενώ τρεις στις δέκα δηλώνουν περισσότερες από μία ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Απαιτούνται στοχευμένα μέτρα

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και των επιχειρήσεων συμβάλλουν στη μερική και πρόσκαιρη ανακούφιση από τις συνέπειες της ακρίβειας αλλά δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος στη ρίζα του. Ευελπιστούμε ότι τα νέα μέτρα στήριξης που αναμένεται να εξαγγελθούν από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο θα έχουν και τον απαιτούμενο όγκο και την αναγκαία εστίαση ώστε να καλύψουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις ανάγκες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Είναι προφανές ότι λόγω της αδήριτης ανάγκης για τήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας δεν μπορούν να υπάρξουν αλόγιστες παροχές. Ωστόσο τα δείγματα από την πορεία των εσόδων είναι θετικά και όχι μόνο στον τομέα του τουρισμού αλλά και στην πορεία είσπραξης των φόρων.

Στην περίπτωση που η τάση αυτή συνεχιστεί ο δημοσιονομικός χώρος θα είναι εν τέλει ευρύτερος του έως πρότινος αναμενόμενου και πρέπει να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά με στοχευμένα μέτρα για τη μείωση των τιμών και την ουσιαστική στήριξη των πολιτών.

Ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχουμε μεταξύ άλλων προτείνει:

♦ μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από το 13 στο 6
♦ μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα
♦ θέσπιση πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας
♦ καθώς και ένταξη όλων των οφειλών σε μία ενιαία ρύθμιση 120 δόσεων

Τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις χρειάζεται να θωρακιστούν άμεσα για να αντιμετωπίσουν τον επερχόμενο χειμώνα ο οποίος αναμένεται ότι θα είναι ο δυσκολότερος των τελευταίων ετών.