Γ. Σγουρός στο eea.gr: «Στις προτεραιότητές μου η στήριξη των επιχειρήσεων της Αττικής»

Άρθρο του υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρού στο eea.gr για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.


 Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι σε όλους μας ορατές. Μείωση εισοδημάτων, «ψαλίδι» στις συντάξεις, ανεργία, νοικοκυριά σε απόγνωση και επιχειρηματίες ένα βήμα πριν από την καταστροφή εξαιτίας της υπερφορολόγησης και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών. Το τραγικό όμως είναι ότι πολλά από τα δεινά που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά αν υπήρχε σχέδιο και βούληση.

Και σε αυτό έχει άμεση ευθύνη η Πολιτεία. Ειδικά για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις της Αττικής, η Περιφέρεια δεν μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει σταθεί δίπλα τους. Ίσως λόγω ιδεοληψίας καθώς είναι γνωστό το πως βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ την επιχειρηματικότητα, ίσως λόγω άγνοιας, το σίγουρο είναι ότι την κρίσιμη στιγμή που η οικονομία μας έχει ανάγκη την πρόοδο των επιχειρήσεων της προκειμένου να αλλάξει σελίδα και να χαράξει ένα καλύτερο μέλλον, ουσιαστικά μένει στο περιθώριο ένα σημαντικό όπλο της.

Δεν περιμένω να γνωρίζουν πολλά στην Περιφέρεια Αττικής από το πως ασκείται η επιχειρηματικότητα στη χώρα. Έχουν δείξει με την στάση τους ότι δεν τους ενδιαφέρει ο αγώνας επαγγελματιών και επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Και σίγουρα δεν είναι τυχαία η φοροεπιδρομή που έγινε στη μεσαία τάξη.

Δυστυχώς για αυτούς, επειδή έχω μεγαλώσει σε σπίτι μικρομεσαίου, ξέρω καλά το άγχος που έχει ο κάθε νοικοκύρης για το αν θα μπει πελάτης στο μαγαζί του. Θυμάμαι με κάθε λεπτομέρεια τους αγώνες και τις στερήσεις ανθρώπων που συντηρούνταν από τη λειτουργία μίας μικρής επιχείρησης. Και γνωρίζω επίσης καλά τι σημαίνει να πρέπει να πληρώσεις φόρους και εισφορές ενώ το ταμείο σου είναι άδειο.

Επειδή όμως πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, είναι απαραίτητο να ξέρουμε με ακρίβεια τι πιστεύει κάθε υποψήφιος και τι σκοπεύει να κάνει για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η Αττική. Και ανάμεσα στους κατοίκους της περιλαμβάνονται και οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες.

Για μένα αποτελεί προτεραιότητα η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας καθώς μόνον έτσι μπορεί να παραχθεί πλούτος, να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης για να αντιμετωπιστεί ο εφιάλτης της ανεργίας, να μπει και πάλι σε λειτουργία η παραγωγική δραστηριότητα. Το επιχειρείν πρέπει να στηριχθεί. Είναι μία αναγκαιότητα που όποιος δεν την αντιλαμβάνεται είναι τουλάχιστον αδαής. Και πρέπει να στηριχθεί με σχέδιο. Με ενίσχυση της ρευστότητας. Με την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων καθώς η απορροφητικότητα τους μπορεί να προσφέρει λύσεις. Με διάλογο με τους αρμόδιους φορείς που εκπροσωπούν τους επαγγελματίες, με γνώση των ιδιαιτεροτήτων της αγοράς. Και βέβαια με πλήρη διαφάνεια.

Αν δεν ανοίξουν δουλειές, δεν προχωρά τίποτα. Όσο θα αυξάνεται ο αριθμός των «λουκέτων», όσο θα βρίσκονται επιχειρήσεις στα πρόθυρα της καταστροφής, τόσο θα ανεβαίνουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο. Οι ευκαιρίες για απασχόληση θα ελαχιστοποιούνται και οι νέοι μας θα συνεχίσουν να φεύγουν από τη χώρα.

Να γιατί επιμένω στην ανάγκη ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Γιατί είναι ένα θέμα με σοβαρότατες προεκτάσεις και «αγγίζει» περισσότερους από όσους θα πίστευε κάποιος.

Δεν μπορούμε να κρύβουμε άλλο το πρόβλημα, ούτε να χάνουμε πολύτιμο χρόνο ρισκάροντας δυσάρεστες συνέπειες. Αρκετά με τις καθυστερήσεις και τα ημίμετρα. Η Περιφέρεια Αττικής οφείλει να στηρίξει την υγιή επιχειρηματικότητα στη μεγάλη προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας μας. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο από ανθρώπους που ξέρουν τι σημαίνει μαγαζί, βιοτεχνία, εμπόριο, αναδουλειά. Οι πολίτες έχουν πλέον καταλάβει…