Γερμανικό μπλόκο στη δόση των 15 δισ ευρώ

Καψώνι στην ΑΘήνα λόγω της μονομερούς αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ- Αυστηρό μήνυμα και για τις συντάξεις

Χάλασε τελικά το κλίμα στο Eurogroup, όπου θα συζητιόταν- υποτίθεται- τυπικά η ολοκλήρωση του Μνημονίου κι από την Ελλάδα, καθώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών άσκησε βέτο και ξεκαθάρισε οτι δεν πρόκειται να εγκρίνει την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του Προγράμματος, ύψους 15 δισ. ευρώ, αν η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο θέμα του ΦΠΑ των νησιών. 

Όπως παραδέχθηκε ο επικεφαλής του Eurogroup, o Ε. Τσακαλώτος υποχρεώθηκε να δεσμευθεί ότι ο ΦΠΑ θα αυξηθεί στα τελευταίά 5 νησιά μετά από το τέλος του χρόνου, ενώ παρουσιάσε και αναλυτικό κατάλογο κωδικών του Προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, απ' όπου θα εξασφαλιστούν τα 28 εκατ. ευρώ που στοίχισε η αναβολή του μέτρου! Αν και ο Επίτροπος Μοσκοβισί επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι τα 28 εκατ. ευρώ είναι τίποτα μπροστά στο πλεόνασμα 3,5% που θα υπερκαλύψει η Ελλάδα, η ουσία είναι ότι το γερμανικό βέτο θα καθυστερήσει την εκταμίευση της δόσης, που υπολογίζεται, πλέον, στις αρχές Αυγούστου. 

Η ψυχρολουσίά του ΦΠΑ δεν ήταν η μοναδική για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. Κόντρα στις προσδοκίες, που επιχείρησε να καλλιεργήσει ο Επίτροπος Μοσκοβισί, το μήνυμα του Eurogroup- κι εδώ γερμανικός δάκτυλος- για τις συντάξεις ήταν σαφές κι αυστηρό: το τελευταίο στάδιο είναι κρίσιμο για το χτίσιμο εμπιστοσύνης- η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει (stick) τις δεσμεύσεις της για να μην πληγεί αυτή η εμπιστοσύνη. Ο επικεφαλής του ESM, που έχει το "πορτοφόλι" σημείώσε, δε, ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις και γι' αυτόν οι δεσμεύσεις ισχύουν, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να "κόψει" τις συζητήσεις για αναστολή ή αναβολή των περικοπών.