tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Για κρέας πηγαίνει το 22,5% των χρημάτων που δαπανά σε τρόφιμα το μέσο νοικοκυριό

Αυξημένη κατά 2,6% ήταν το 2018 η μέση μηνιαία κατανάλωση κρέατος από τα νοικοκυριά, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Πιο συγκεκριμένα, το μέσο νοικοκυριό κατανάλωνε κάθε μήνα 10,55 κιλά κάθε είδους κρέατος το 2018, αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο μέγεθος του 2017 που ήταν στα 10,28 κιλά.

Μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε μόνο η κατανάλωση τυριών (+3,7%), ενώ αξιοσημείωτη αύξηση είδαν τα γιαούρτια (+1,6%), τα «φρούτα και ξηροί καρποί» (+1,3%). Ψάρια και ζυμαρικά είχαν αύξηση 0,9% και 0,8% αντιστοίχως, ενώ σημαντική μείωση στην κατανάλωση του μέσου νοικοκυριού παρουσίασαν το γάλα (-3,3%), το ελαιόλαδο (-2,6%), αλλά και το «ψωμί και είδη αρτοποιίας» (-1,3%). Λαχανικά, όσπρια παρουσίασαν ελάχιστη μείωση, ενώ η κατανάλωση αυγών παρέμεινε σταθερή.

Φεύγοντας από την ποσότητα και πηγαίνοντας στις δαπάνες για είδη διατροφής, τα στοιχεία δείχνουν ότι σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (2017), παρατηρείται μείωση της μηνιαίας δαπάνης (τρέχουσες τιμές), για γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά (1,7%) και έλαια και λίπη (0,9%), ενώ παρατηρείται αύξηση της μηνιαίας δαπάνης για φρούτα (5,0%), καφέ, τσάι και κακάο (3,1%), μεταλλικά νερά, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων και λαχανικών (1,8%), ζάχαρη, μαρμελάδες, μέλι κ.λπ. (1,7%), λαχανικά (1,6%), αλεύρι, ψωμί και δημητριακά (1,4%), ψάρια (0,6%), λοιπά είδη διατροφής (0,3%) και κρέας (0,3%).

Σε μια παράλληλη ανάγνωση των στοιχείων της μέσης μηνιαίας δαπάνης, φαίνεται ότι μεταξύ των δαπανών για είδη διατροφής, 22,5% πηγαίνει για κρέας, 16,2% για γαλακτοκομικά και αυγά, 15,7% για αλεύρι, ψωμί και δημητριακά, 12,4% για λαχανικά, 7,5% για φρούτα, 7,2% για ψάρια.

Εξέλιξη δεκαετίας

Διαχρονικά, για τα έτη 2008 έως 2018, η τάση που καταγράφεται στις βασικές κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, ως ποσοστό της μέσης μηνιαίας δαπάνης επί του οικογενειακού προϋπολογισμού (τρέχουσες τιμές) δείχνει αύξηση του ποσοστού της δαπάνης για είδη διατροφής κατά 3,8 ποσοστιαίες μονάδες. Την ίδια στιγμή η δαπάνη για στέγαση αυξήθηκε 2,3 ποσοστιαίες μονάδες και οι δαπάνες υγείας και εκπαίδευσης, κατά 0,8 και 0,1 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα. Αντιθέτως, μείωση κατά 2,4 μονάδες παρατηρείται στα ποσοστά της δαπάνης για είδη ένδυσης και υπόδησης.

Σημειώνεται, τέλος, ότι για το 2018 το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά στα είδη διατροφής (20,2%) και ακολουθούν η στέγαση (14,1%) και οι μεταφορές (13,0%), ενώ στις υπηρεσίες εκπαίδευσης αντιστοιχεί το μικρότερο μερίδιο των δαπανών (3,2%).

 

ΠΗΓΗ: meatnews.gr

Β