tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Για «Στρατηγικό Ρόλο» της Ελλάδας στον Χώρο της Ενέργειας μιλάει η κυβέρνηση

Ενεργειακά έργα στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, για τα οποία έχει εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο αμερικανικός παράγοντας και στα οποία πρωταγωνιστεί η Ελλάδα, αναμένεται να απασχολήσουν εντός των προσεχών εβδομάδων, την ατζέντα της νέας κυβέρνησης της χώρας.

Πρόκειται για έργα όπως είναι ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB και ο αγωγός Ελλάδας – Β. Μακεδονίας, που θα γίνουν αντικείμενο των διαβουλεύσεων που θα έχει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, με ομολόγους του, στις 6 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα πριν από την έναρξη της ΔΕΘ, στο πλαίσιο του Ενεργειακού Forum της ΝΑ Ευρώπης που πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη. Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο Έλληνας ΥΠΕΝ καθώς και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ενώ έχουν προσκληθεί να μιλήσουν, οι υπουργοί Ενέργειας της Βουλγαρίας, της Κύπρου, του Ισραήλ, της Β. Μακεδονίας, της Ρουμανίας και της Σερβίας.

Τα ζητήματα της αναβάθμισης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Β. Μακεδονίας, ο αγωγός φυσικού αερίου, Θεσσαλονίκης-Σκοπίων αλλά και η επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού ΟΚΤΑ, θα απασχολήσουν τη συνάντηση του κ. Χατζηδάκη με τον βορειομακεδόνα ομόλογό του. Κοινό χαρακτηριστικό των τριών αυτών έργων είναι ότι διανοίγουν ενεργειακούς διαδρόμους προς τον βορρά, αλλά και προς τα Δ. Βαλκάνια, που παρέμεναν ανενεργοί εδώ και αρκετά χρόνια.

Το πιο σημαντικό όλων θεωρείται ο αγωγός φυσικού αερίου, που συνιστά το βασικότερο έργο ενεργειακής υποδομής για τη γείτονα χώρα, αφού δεν υπάρχει, επί του παρόντος, διασύνδεση των συστημάτων Ελλάδας και Β. Μακεδονίας. Στα Σκόπια φθάνει σήμερα, φυσικό αέριο μόνο μέσω Βουλγαρίας και μοναδικός προμηθευτής της χώρας είναι ο ρωσικός όμιλος Gazprom. Έτσι, με την κατασκευή του νέου αγωγού, τα Σκόπια θα αποκτήσουν μια σημαντική πρόσβαση σε μια ακόμη ενεργειακή πηγή. Σημειώνεται ότι εκτός από τη διασύνδεση με την Ελλάδα, η Β. Μακεδονία επιδιώκει να διασυνδέσει το δίκτυο φυσικού αερίου της με το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο, σε μια εξέλιξη που θα ανοίξει και για την Ελλάδα, τον βόρειο ενεργειακό διάδρομο.

Ασφαλώς, για την Ελλάδα, πιο καίριο ενεργειακό έργο, αναδεικνύεται, εκτός του TAP και ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, που θα απλώνεται μεταξύ Κομοτηνής και Στάρα Ζαγόρα. Ο κ. Χατζηδάκης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την ομόλογό του της Βουλγαρίας, Τεμενούζκα Πέτκοβα, προκειμένου να διευθετηθούν τα ζητήματα χρηματοδότησης του έργου.

Θυμίζουμε πως τα εγκαίνια του έργου, μήκους 182 χιλιομέτρων, και με συνολική χωρητικότητα 3 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Μάιο, παρουσία του τέως Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Βούλγαρου ομολόγου του, Μπόρις Μπορίσοφ, ενώ τον Ιούλιο, η ΡΑΕ χορήγησε άδεια στην εταιρεία ICGB AD, που διαχειρίζεται το έργο, σχετικά με το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ).

Η άδεια, αφορά στο ελληνικό τμήμα του έργου και έχει διάρκεια 50 έτη, ενώ με αυτή η ICGB κατέχει, πλέον, όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του διακρατικού διασυνδετήριου αγωγού. Μέτοχοι της ICGB AD που εδρεύει στην Βουλγαρία, είναι κατά το 50% η κρατική βουλγαρική BEH και κατά το έτερο 50%, η ΥΑΦΑ Ποσειδών Α.Ε (IGI POSEIDON).

Ωστόσο, στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί η στάση της Ρωσίας η οποία, στο πλαίσιο της προώθησης των δικών της ευρύτερων συμφερόντων στην περιοχή, ανακοίνωσε, στα τέλη Ιουλίου, πως θέτει οριστικά την Ελλάδα εκτός του υπό σχεδίαση ρωσοτουρκικού αγωγού «Turkish Stream», με τη δεύτερη διακλάδωση του αγωγού να διέρχεται μέσω Βουλγαρίας, και όχι μέσω της χώρας μας, όπως ήταν προγραμματισμένο, αρχικά.

 

Πηγή: energia.gr

 

B