tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Εύθραυστη η διαφαινόμενη ανάκαμψη

Θετικό βήμα προς τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης η έξοδος στις αγορές, αλλά...

Ως ένα θετικό βήμα προς τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης χαρακτηρίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, την έξοδο της χώρας στις αγορές, προσθέτοντας ότι μπορεί να ερμηνευθεί ως μια κίνηση που εκφράζει την πρόθεση της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις τρέχουσες συμφωνίες και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μόνιμη έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018.

Στην τριμηνιαία έκθεσή του, το Γραφείο Προϋπολογισμού αναφέρει ότι η οικονομία άντεξε, προσθέτοντας ότι «η οικονομία της χώρας δεν βρίσκεται πλέον σε ύφεση. Ανακάμπτει και αυτό είναι, κατ' αρχάς, θετικό».

«Η οικονομία άντεξε τις διαταραχές του 2015 – τους κεφαλαιακούς ελέγχους, την υφεσιακή οικονομική πολιτική που στηρίχθηκε κυρίως στην αύξηση της φορολογίας και λιγότερο στη εξορθολογισμό των δαπανών, την παρατεταμένη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και τις αβεβαιότητες για την τύχη των μεταρρυθμίσεων. Η ανεργία μειώνεται μολονότι διαπιστώνουμε ανησυχητικά δομικά χαρακτηριστικά στις αγορές εργασίας (αύξηση της ευκαιριακής απασχόλησης κλπ). Γενικότερα, η οικονομική πορεία τα τελευταία δύο χρόνια ήταν καλύτερη από όσο πολλοί πρόβλεπαν, μολονότι αυτό ουδόλως δικαιολογεί το κόστος όσων συνέβησαν το πρώτο εξάμηνο του 2015», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Έκθεση. 

Για το 2017 προβλέπεται θετικός ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ της τάξης του 1,5-1,6%, μικρότερος του προβλεπόμενου στον κρατικό προϋπολογισμό μερικούς μήνες πριν. Για το 2017 το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αισιοδοξεί μάλιστα ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης θα φθάσει το 2% και το 2018 το 3%.

Η διαφαινόμενη ανάκαμψη, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, είναι εύθραυστη και θα διακοπεί αν η χώρα εγκαταλείψει το μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων. Το ίδιο, όπως εκτιμά, θα συμβεί αν υπάρξει πολιτική αστάθεια.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ