Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στον ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες

Μετά την ευθεία επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο οικονομικό επιτελείο και ειδικά στον Γιάννη Στουρνάρα για το θέμα των τραπεζών, ακολούθησε η απάντηση του ΥΠΟΙΚ.

Μετά την ευθεία επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο οικονομικό επιτελείο και ειδικά στον Γιάννη Στουρνάρα για το θέμα των τραπεζών, ακολούθησε η απάντηση του ΥΠΟΙΚ.

Πιο συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για υποτιμητική κερδοσκοπία, στη διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής και της Eurobank, ζητώντας μάλιστα την παραίτηση του Γιάννη Στουρνάρα. Το υπουργείο Οικονομικών στην απάντηση του επισημαίνει ότι δεν αποτελεί παράνομη δραστηριότητα το short selling.

Αναλυτικά η νέα ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι δεν καταλαβαίνει ή προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει. Με λίγα λόγια και απλά: Αν κάποιοι επιχείρησαν να «σορτάρουν» την μετοχή της ΕΤΕ χωρίς να είναι «καλυμμένοι» και μετά έτρεχαν να αγοράσουν όσο όσο και τους έπιασε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επιβεβαιώνουν απολύτως την

ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών (14/05/2014).

Περισσότερο αναλυτικά:

Η αρχική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών και η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφέρονταν γενικά στην πρακτική του short selling και εξηγούσαν υπό ποιες προϋποθέσεις, όπως διαγράφονται στον Κανονισμό 236/2012, η πρακτική αυτή είναι νόμιμη.

Με δυο λόγια, το short selling δεν αποτελεί αφ' εαυτού παράνομη δραστηριότητα, και ούτε, επομένως

«υποτιμητική κερδοσκοπία», παρά μόνο όταν εξέλθει του πλαισίου του ευρωπαϊκού κανονισμού.

Αυτό δεν αναιρείται από το γεγονός ότι στη συνέχεια ανευρέθησαν ορισμένες, λίγες συναλλαγές, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν επηρέασαν τελικά την τιμή της μετοχής της ΕΤΕ, που πράγματι είναι εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου (δεν «καλύφθηκαν») και για τις οποίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μετά από την

ολοκλήρωση της έρευνάς της, έχει δικαίωμα και, αν αποδειχθεί η παράβαση, υποχρέωση να υποβάλει τις προσήκουσες ποινές. Συνεπώς ουδεμία «διάψευση» του Υπουργείου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έλαβε χώρα και καμία δημόσια αρχή δεν «έκρυψε» τίποτα από κανέναν.

Ως πότε λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίζει να παραπλανά και να αμφισβητεί την επιτυχέστατη αύξηση κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών;