Η ΕΕ παρουσιάζει νέο έδαφος με παγκόσμια συνδεσιμότητα – ενισχύει τους στρατηγικούς δεσμούς με την Ασία

Βρυξέλλες, 26 Σεπτεμβρίου 2019

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019, είχε προγραμματισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει το Φόρουμ Συνδεσιμότητας Europa – ένα καινοτόμο διεθνές συνέδριο πολλών ενδιαφερομένων με στόχο την ενίσχυση του διαλόγου και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ κυβερνήσεων, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και φορέων του ιδιωτικού τομέα στην Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν. Βασιζόμενη στην ήδη στενή συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των εταίρων της μεταξύ Ασίας και Ειρηνικού, αυτή η πρώτη έκδοση του φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του θεματικού Συνδέσμου ΕΕ-Ασίας: Δημιουργία γεφυρών για ένα βιώσιμο μέλλον .

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker  στην σύνοδο της ολομέλειας, δήλωσε: » Αυτό που κάνουμε πολιτικά πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανησυχίες των πολιτών μας. Η αυξημένη συνδεσιμότητα αποτελεί μέρος αυτής της αντίδρασης, επειδή ωφελεί τους ανθρώπους μας και τις οικονομίες μας. Επειδή δημιουργεί σταθερότητα και ευημερία για όλους », πρόσθεσε:« Η ευρωπαϊκή μας προσέγγιση στη συνδετικότητα βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεργασίας μας με την Ασία και έχουμε ένα σαφές μήνυμα: η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να εμπλακεί περισσότερο και να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ της Ευρώπης και την Ασία με έναν αμοιβαία επωφελή τρόπο ».

Η ΕΕ και η Ιαπωνία αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο στη βιώσιμη συνδεσιμότητα

Μετά από πρόσκληση του Προέδρου Juncker, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzō Abe ο ειδικός προσκεκλημένος του Φόρουμ προγραμματίστηκε να παρουσιάσει μια κεντρική ομιλία στην εναρκτήρια Ολομέλεια. Ο Πρόεδρος Juncker και ο Πρωθυπουργός Abe θα συνάψουν Σύμπραξη για την Αειφόρο Σύνδεση και την Υποδομή Ποιότητας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας, υπογραμμίζοντας περαιτέρω τη στρατηγική σημασία της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας, την οποία και τα δύο μέρη δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τα τελευταία χρόνια.

Αυτή η νέα εταιρική σχέση είναι η πρώτη του είδους της, υπογραμμίζοντας τη συνδεσιμότητα ως βασική προτεραιότητα στο έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως παγκόσμιου παράγοντα. Επιβεβαιώνει τη φιλοδοξία της Ευρώπης να συνεργαστεί με ομοϊδεάτες εταίρους για την προώθηση διασυνδέσεων που είναι βιώσιμες σε όλους τους τομείς – δημοσιονομικά, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά.

Δημιουργία παγκόσμιας συζήτησης σχετικά με την ευρωπαϊκή προσέγγιση της συνδετικότητας

Το Φόρουμ Συνδεσιμότητας Europa υποστηρίζεται πολιτικά από την κοινή ανακοίνωση με τίτλο « Συνδέοντας την Ευρώπη και τις δομές της Ασίας για μια στρατηγική της ΕΕ », η οποία δρομολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ύπατο Εκπρόσωπο τον Σεπτέμβριο του 2018. Στη στρατηγική αυτή η ΕΕ καθορίζει την προσέγγισή της όσον αφορά τη συνδεσιμότητα , η οποία βρίσκεται στην καρδιά της επιτυχημένης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Το φόρουμ, επισημαίνει τις σημαντικές ευκαιρίες για ισχυρότερη συνδεσιμότητα , καθώς και τη διερεύνηση των πολλών προκλήσεων. Αυτά ποικίλλουν από τις πτυχές της πολυμερούς διακυβέρνησης και τις τεράστιες ανάγκες χρηματοδότησης – καθιστώντας απαραίτητη τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων – στη σημασία της ανάπτυξης αμοιβαία συμφωνημένων, διαλειτουργικών προτύπων και κανόνων για την υποστήριξη των μεταφορών, της ενέργειας, συνδεσιμότητα.

Προκειμένου να διεξαχθεί ευρεία συζήτηση, οι ειδικοί από την Ευρώπη και πέραν αυτής θα συζητήσουν τη γεωπολιτική, την οικονομία, τα πρότυπα και τους κανόνες και τη χρηματοδότηση της συνδετικότητας. Για να ξεκινήσει η συζήτηση, ο Parag Khanna, συγγραφέας της Connectography: Η χαρτογράφηση του μέλλοντος του παγκόσμιου πολιτισμού και του μέλλοντος είναι ασιατική: το εμπόριο, οι συγκρούσεις και ο πολιτισμός στον 21ο αιώνα , θα παραδώσει σχόλια σχετικά με τη συνδετικότητα ως παγκόσμια τάση.

Οι υψηλού επιπέδου πολιτικοί ηγέτες και αξιωματούχοι , μεταξύ των οποίων ο Ομότιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι πρωθυπουργοί της Φινλανδίας και της Κροατίας, καθώς και υπουργοί από, μεταξύ άλλων , τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το Καζακστάν, το Αφγανιστάν και τη Δημοκρατία της Κορέας θα συμμετάσχουν στο φόρουμ. Επιπλέον, οι πρόεδροι των ευρωπαϊκών και διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων , συμπεριλαμβανομένου του Werner Hoyer, προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Suma Chakrabarti, προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, και του Takehiko Nakao, Προέδρου της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης, καθώς και κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων και οικονομικών από την Ευρώπη και την Ασία . Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα επιβεβαιωμένα ηχεία μπορείτε να βρείτε εδώ .

Για περισσότερες πληροφορίεςFor More Information

Europa Connectivity Forum: EU-Asia Connectivity – Building Bridges for a Sustainable Future website

Joint Communication: Connecting Europe and Asia – building blocks for an EU Strategy

IP/19/5851

Press contacts:

General public inquiries: Europe Direct by phone 00 800 67 89 10 11 or by email

Πηγή:

https://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-5851_en.htm

Β