Η φυγή του εξειδικευμένου προσωπικού «φρενάρει» την ανάκαμψη

400.000 Έλληνες επιστήμονες έφυγαν στο εξωτερικό από την έναρξη της κρίσης και δεν προτίθενται να επιστρέψουν

Λίαν αποκαλυπτικό είναι το αφιέρωμα των F.T. στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στη ζημιά που έχει προκαλέσει η φυγή επιστημόνων και εξειδικευμένου προσωπικού από το 2010, ειδικά από τη στιγμή που ούτε ο ένας στου δέκα έχει κατά νου να επιστρέψει στην Ελλάδα. 

«Καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από το Μνημόνιο την επόμενη εβδομάδα, σε ένα δείγμα ότι η επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα βρίσκεται κοντά, ο αριθμός των μορφωμένων Ελλήνων που δεν βλέπουν μέλλον στη χώρα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη και σταθερότητα» σημειώνει η εφημερίδα. 

Από το 2010 έχουν φύγει στο εξωτερικό, κυρίως στην Ευρώπη, περίπου 350.000-400.000 Έλληνες 20-30 ετών. Ποσοστό μεγαλύτερο από τα δύο τρίτα αυτών είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου και κάτοχοι μεταπτυχιακού σύμφωνα με τον ερευνητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Μανώλη Πρατσινάκη. «Κυρίως πρόκειται για αποφοίτους ιατρικής, μηχανικούς ή ειδικούς στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ υπάρχει ζήτηση για μάνατζερ ξενοδοχείων και σεφ με εμπειρία σε τουριστικές επιχειρήσεις» λέει ο κ. Πρατσινάκης.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα που διεξήχθη το 2017 στο Λονδίνο και την Ολλανδία, ποσοστό μικρότερο από το 10% των Ελλήνων μεταναστών σχεδιάζουν να επιστρέψουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και μόνο το 20% σχεδιάζει μια τέτοια κίνηση μακροπρόθεσμα.