tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Η Κίνα θα αξιοποιήσει το «όπλο» των Σπάνιων Γαιών στον Εμπορικό Πόλεμο με τις ΗΠΑ!

Νέες διαστάσεις παίρνει η εμπορική κόντρα μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον, με την εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας να προειδοποιεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η χώρα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τις σπάνιες γαίες ως όπλο στο μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο, αναφέροντας χαρακτηριστικά «μην πείτε ότι δε σας προειδοποιήσαμε».

Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, σε ένα εργοστάσιο σπάνιων γαιών πυροδότησε τα σενάρια ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει τη δεσπόζουσα θέση της ως εξαγωγέα σπάνιων γαιών προς τις ΗΠΑ προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Ουάσινγκτον στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου των δύο χωρών.

Οι σπάνιες γαίες είναι μια ομάδα 17 χημικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται σε μία ευρύτατη γκάμα εφαρμογών, από τα ηλεκτρονικά είδη μέχρι τον στρατιωτικό εξοπλισμό. Η προοπτική αύξησης της αξίας τους ως συνέπεια του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας προκάλεσε ‘έκρηξη’ στις τιμές των μετοχών των παραγωγών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της εταιρείας που επισκέφθηκε ο Σι.

Ενώ η Κίνα δεν έχει μέχρι στιγμής δηλώσει ρητά ότι θα περιορίσει τις πωλήσεις σπάνιων γαιών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, κινεζικά μέσα ενημέρωσης αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί.

Σε σχόλιό της με τίτλο «Ηνωμένες Πολιτείες, μην υποτιμάτε την ικανότητα της Κίνας να αντεπιτεθεί», η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Daily People υπογραμμίζει τη «δυσάρεστη» εξάρτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τις σπάνιες γαίες της Κίνας.

«Θα αποτελέσουν οι σπάνιες γαίες ένα όπλο προκειμένου η Κίνα να απαντήσει στην πίεση που της ασκούν οι ΗΠΑ χωρίς κανέναν απολύτως λόγο; Η απάντηση είναι προφανής», σημειώνεται.

«Αναμφισβήτητα, η αμερικανική πλευρά θέλει να χρησιμοποιήσει τα προϊόντα που παράγει από τις εξαγόμενες σπάνιες γαίες της Κίνας για να πλήξει και να καταστείλει την κινεζική ανάπτυξη. Ο κινεζικός λαός δε θα το δεχτεί ποτέ αυτό!», προσθέτει η εφημερίδα.

Η βιομηχανική αλυσίδα μεταξύ της Κίνας και ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα ενοποιημένη και άκρως συμπληρωματική και δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο, αναφέρει.

«Συμβουλεύουμε την αμερικανική πλευρά να μην υποτιμήσει την ικανότητα της Κίνας να διαφυλάξει τα αναπτυξιακά της δικαιώματα και συμφέροντα. Μην πείτε ότι δε σας προειδοποιήσαμε!», υπογραμμίζει η εφημερίδα του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκφραση «μην πείτε ότι δε σας προειδοποιήσαμε» χρησιμοποιείται γενικά μόνο από τα επίσημα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ως προειδοποίηση προς τους αντιπάλους του Πεκίνου στο πλαίσιο καίριων αντιπαραθέσεων, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της συνοριακής διαμάχης με την Ινδία το 2017 και το 1978 πριν την εισβολή της Κίνας στο Βιετνάμ.

Η Κίνα έχει χρησιμοποιήσει τις πωλήσεις σπάνιων γαιών για να ασκήσει πίεση στο πλαίσιο διπλωματικών διαφωνιών και στο παρελθόν. Το 2010, το Πεκίνο μείωσε τις ποσοστώσεις που αφορούν τις εξαγωγές σπανίων γαιών μετά από της σύγκρουση ενός κινεζικού αλιευτικού με δύο πλοία της ιαπωνικής ακτοφυλακής κοντά σε ακατοίκητες νησίδες της ανατολικής Σινικής Θάλασσας, τις οποίες διεκδικούν και οι δύο χώρες. Το 2012, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμαρτυρήθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για τους περιορισμούς αυτούς. Δύο χρόνια αργότερα, η Κίνα κατακρίθηκε από τον ΠΟΕ γιατί επικαλέστηκε περιβαλλοντικούς λόγους προκειμένου να δικαιολογήσει τις ποσοστώσεις, ενώ τελικά αναγκάστηκε να καταργήσει το σύστημα αυτό των ποσοστώσεων στις εξαγωγές σπάνιων γαιών, αφού έχασε την υπόθεση ενώπιον του ΠΟΕ.

Οι κινεζικοί εμπορικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι εάν το Πεκίνο προχωρήσει σε νέους περιορισμούς στις εξαγωγές σπανίων γαιών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, πιθανότατα θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ουάσινγκτον και θα χρησιμοποιήσει την εθνική ασφάλεια ως δικαιολογία.

Η Κίνα έχει επανειλημμένα επικρίνει την Ουάσινγκτον για κατάχρηση, όπως τη θεωρεί το Πεκίνο, των εξαιρέσεων για λόγους εθνικής ασφάλειας ενώπιον του ΠΟΕ. Ενδεικτικό αποτελεί ότι αυτή τη βδομάδα, σύμφωνα με δημοσιεύματα κινεζικών μέσων, το Πεκίνο κατηγόρησε τις ΗΠΑ για παράβαση των κανόνων του ΠΟΕ με αφορμή την απόφαση της Ουάσινγκτον να βάλει στη ‘μαύρη λίστα’ των κινεζικών εταιρειών τη Huawei Technologies Co Ltd, το μεγαλύτερο κατασκευαστή εξοπλισμού τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Ωστόσο, όπως σημειώνει σε σχετικό άρθρο του το Reuters, η Κίνα εδώ και χρόνια έχει χρησιμοποιήσει τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας για να εμποδίσει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Google και Facebook, να δραστηριοποιηθούν στην αγορά της. Τέτοιοι περιορισμοί έχουν τα τελευταία χρόνια προκαλέσει πιέσεις από ορισμένες ομάδες Αμερικανών επιχειρηματιών, οι οποίοι ζητούν από την Ουάσινγκτον να ακολουθήσει πολιτικές ενισχυμένης αμοιβαιότητας με το Πεκίνο.

Οι μετοχές της εταιρείας που επισκέφθηκε ο Σι, της JL MAG Rare-Earth Co Ltd, σημείωσαν άνοδο 10%, έχοντας αυξηθεί κατά 134,1% μόνο το Μάιο. Οι μετοχές της China Rare Earth Holdings Ltd αυξήθηκαν περισσότερο από 20%, ενώ η Lynas Corp της Αυστραλίας, ο μόνος σημαντικός παραγωγός σπάνιων γαιών εκτός Κίνας, σημείωσε άνοδο μόλις κατά 12,1%.

Η Κίνα, μεταξύ των ετών 2014 και 2017, αντιπροσώπευε το 80% των εισαγωγών σπανίων γαιών των ΗΠΑ, οι οποίες και τις εξαίρεσαν από τους πρόσφατους δασμούς κατά των κινεζικών εισαγόμενων προϊόντων.

Ωστόσο, το Πεκίνο, από την 1η Ιουνίου, έχει αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές σπάνιων γαιών από τις ΗΠΑ από 10% σε 25%, καθιστώντας λιγότερο οικονομική την επεξεργασία του υλικού στην Κίνα.

Αρκετοί εμπορικοί αναλυτές αναμένουν μια επιτάχυνση στην προσθήκη νέας παραγωγικής δυναμικότητας σπάνιων γαιών σε Καλιφόρνια και Αυστραλία, εάν η Κίνα αποφασίσει να αξιοποιήσει τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά για διπλωματικό όφελος.

Β