tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Η ομιλία του Προέδρου του Ε.Ε.Α. στα “Βραβεία Βιώσιμης, Καινοτόμου & Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας” (Βίντεο)

Η ομιλία του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στην εκδήλωση απονομής των Βραβείων “Βιώσιμης, Καινοτόμου & Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας” του Ε.Ε.Α.:

Κυρίες και Κύριοι,

Σας καλωσορίζω στα Βραβεία Βιώσιμης, Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Σας ευχαριστώ που τιμάτε με την παρουσία σας αυτό τον εμβληματικό για εμάς θεσμό.

Ένα θεσμό που δημιουργήθηκε για να στηρίξει και να αναδείξει τις δυνάμεις της υγιούς επιχειρηματικότητας του τόπου.

Αλλά και για να τονίσει τη διαχρονική σχέση του επιχειρείν με τη συλλογική πρόοδο:

 • με τη δυνατότητα κάθε χώρας να παράγει, να αναπτύσσεται και να βελτιώνεται, αξιοποιώντας τις ικανότητες των ανθρώπων της.
 • με τη δυνατότητα κάθε κοινωνίας, να παραμένει συνεκτική, να αντιμετωπίζει ανισότητες και αποκλεισμούς. Να προστατεύει τους πιο αδύναμους, να διασφαλίζει ένα βιώσιμο μέλλον για όλους.

Τα Βραβεία αυτά τιμούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που υπηρετούν στην πράξη αυτό το σκοπό.

Που – σε πείσμα των καιρών – συνεχίζουν να κοιτάζουν ψηλά. Συνεχίζουν να προσπαθούν, να καινοτομούν, να αναπτύσσονται. Συνεχίζουν να καθοδηγούνται από ισχυρές αρχές και αξίες. Να συμπεριφέρονται με ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και στο περιβάλλον.    

Τιμάμε, παράλληλα, ανθρώπους που διακρίνονται για τα επιτεύγματα και την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.

Βραβεύουμε τον Αρχηγό του ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά θέλοντας να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους φυλάνε Θερμοπύλες, όπως είναι οι Ίκαροι μας.  Βραβεύουμε όμως και τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων, Παναγιώτη Χαρέλα. Τιμάμε στο πρόσωπό τους τις γυναίκες και τους άνδρες που υπερασπίζονται καθημερινά την ασφάλεια της πατρίδας μας. Γιατί για να υπάρξει πρόοδος, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διασφάλιση της εθνικής μας ακεραιότητας.

Τιμάμε φορείς και ανθρώπους που παράγουν διαχρονικά σπουδαίο κοινωνικό έργο, στο πρόσωπο του Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κ. Αντωνίου Αυγερινού.

Βραβεύουμε και ένα νέο παιδί που συγκίνησε όλη την Ελλάδα. Τον Κουρός Μπαϊγκί, που μας ενέπνευσε με το ταξίδι του, με τη θέληση και την προσπάθεια να πραγματοποιήσει το όνειρο του για σπουδές και δείχνουμε το πως βλέπουμε την κοινωνία. Χωρίς διακρίσεις και με ευκαιρίες για όλους.

Ειδικό βραβείο θα δοθεί και στον Ολυμπιονίκη μας και Παγκόσμιο Πρωταθλητή, Λευτέρη Πετρούνια, τιμώντας στο πρόσωπο του τους ανθρώπους που εκπροσωπούν τα ελληνικά χρώματα σε διεθνείς διοργανώσεις και σηκώνουν ψηλά την ελληνική σημαία.

Κυρίες και Κύριοι,

Η φετινή απονομή πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Σε μια περίοδο, όπου η ενεργειακή ακρίβεια, ο πληθωρισμός και η αβεβαιότητα πιέζουν ασφυκτικά τις οικονομίες και τους πολίτες όλης της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την πρόσφατη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχει αυξηθεί πλέον στο 80% η πιθανότητα ύφεσης στην ευρωζώνη τους επόμενους μήνες. Ενώ δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.

Το κλίμα στην αγορά και στην κοινωνία επιδεινώνεται. Ήδη έχουμε δει να πυκνώνουν σε όλη την Ευρώπη οι μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια.  

Κι απέναντι σε όλα αυτά, έχουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που παραμένει αδρανής, ανήμπορη εδώ και μήνες να δώσει ουσιαστική διέξοδο.

Το μόνο που έχουμε δει ως τώρα είναι αδιέξοδες συζητήσεις, άτολμες προτάσεις και γενικόλογες δεσμεύσεις.

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, οι εθνικές διαφορές φαίνεται να υπερισχύουν της ανάγκης για κοινή και συντονισμένη δράση.

Παρά τα μεγάλα λόγια μετά από κάθε Σύνοδο Κορυφής, το συμπέρασμα παραμένει το ίδιο: ο καθένας μόνος του.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν αναγκαστεί να διαθέσουν μέχρι τώρα τεράστια δημοσιονομικά πακέτα για τη στήριξη των οικονομιών τους. Ωστόσο κανένα πρόβλημα δεν έχει ακόμη λυθεί  και η Ευρώπη βυθίζεται σε μια από τις χειρότερες κρίσεις στη μεταπολεμική ιστορία της.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι ελληνικές επιχειρήσεις προσπαθούν να παραμείνουν όρθιες – αλλά και να βρουν το βηματισμό, που θα τις οδηγήσει στην επόμενη μέρα. 

Είναι αλήθεια ότι η οικονομία σημείωσε ταχείς ρυθμούς ανάκαμψης μετά την πανδημία.

Είναι αλήθεια ότι πετύχαμε θετικές επιδόσεις στις εξαγωγές, στις επενδύσεις, στη μείωση της ανεργίας.

Αντιλαμβανόμαστε τις ευκαιρίες που δημιουργεί η εισροή των ευρωπαϊκών πόρων, για την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας και τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Αναγνωρίζουμε, επίσης, τα μέτρα που έχει λάβει η Πολιτεία, για να περιορίσει τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων.

Δεν μπορούμε, όμως, να αγνοήσουμε ότι η ενεργειακή ακρίβεια εξακολουθεί να προκαλεί ασφυκτικές πιέσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. 

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την αγωνία του μικρομεσαίου, που παλεύει να επιβιώσει απέναντι σε μια τρίτη συνεχόμενη κρίση, μετά την οικονομική και την υγειονομική.  

Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι – παρά το κλίμα ευφορίας που είχε αρχικά δημιουργηθεί – οι μικρές επιχειρήσεις παραμένουν στη συντριπτική πλειονότητά τους αποκλεισμένες από τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, μόνο 6 στις 100 μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατορθώνουν να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά σχέδια μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Θα επαναλάβω, λοιπόν, και από αυτό το βήμα: είναι επιτακτική η ανάγκη να εφαρμόσουμε μια νέα στρατηγική για τη Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα.  

Μια στρατηγική που θα διασφαλίσει ότι οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

 • θα μπορέσουν να αντέξουν στις σημερινές πιέσεις
 • θα μπορέσουν να μπουν έγκαιρα στο «τρένο» της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης
 • θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ρευστότητα και σε κεφάλαια για να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, για να αξιοποιήσουν νέες τεχνολογίες, για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Για να γίνει πράξη ο παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας…

Για να πετύχουμε το στόχο της συνοχής και της κοινωνικής ευημερίας…

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή.

Η μικρή ελληνική επιχείρηση μπορεί να έχει εγγενή μειονεκτήματα. Έχει, όμως, και δυνατότητες. Έχει θέληση, αντοχή, ικανότητες και όραμα.

Κι αν κάτι δείχνουν οι αποψινές βραβεύσεις, είναι ότι η χώρα μας διαθέτει πολλές επιχειρήσεις που μπορούν και θέλουν να πετύχουν. Μπορούν και θέλουν – όχι μόνο να συμβαδίσουν – αλλά και να μπουν μπροστά, να στηρίξουν την πορεία μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας.

Αξίζει να τους δώσουμε αυτή την ευκαιρία. Αξίζει να τις βοηθήσουμε να κερδίσουν αυτό το στοίχημα.

Με αυτό το σκοπό, εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.

Όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια, το Επιμελητήριό μας στηρίζει έμπρακτα τα μέλη του, με ποιοτικές ανταποδοτικές υπηρεσίες, με καινοτόμες δράσεις και τεκμηριωμένες διεκδικήσεις.

Θα αναφέρω ενδεικτικά:

 • τη δυνατότητα στα μέλη μας για δημιουργία ιστοσελίδας και eshop.
 • τη δωρεάν φιλοξενία στο Περίπτερο του Επιμελητηρίου στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης
 • τη δημιουργία Ψηφιακού Βοηθού.
 • τη δημιουργία πλατφόρμας e Learning.
 • τη δημιουργία βίντεο παρουσίασης επαγγελματικών και επιχειρηματικών κλάδων.
 • τη διοργάνωση πάνω από 120 διαδικτυακών ενημερωτικών εκδηλώσεων και τη δημιουργία ειδικού βίντεο, με οδηγίες για την εφαρμογή μέτρων προστασίας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας
 • τις δράσεις σε συνεργασία με Δήμους και Εμπορικούς Συλλόγους, για την ενίσχυση των τοπικών αγορών.
 • τη στήριξη των επιχειρήσεων και των τοπικών κοινωνιών σε πυρόπληκτες και πλημμυροπαθείς περιοχές της χώρας – αλλά και μια σειρά από δράσεις, με σκοπό την ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Παράλληλα, δεν παύουμε να προτείνουμε και να διεκδικούμε παρεμβάσεις από την πλευρά της Πολιτείας, για την ενδυνάμωση της μικρομεσαίας επιχείρησης. Στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, μέσα από αυτή τη δράση, πετύχαμε την ψήφιση 17 τροπολογιών υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σήμερα συνεχίζουμε και εμπλουτίζουμε ακόμη περισσότερο τις δράσεις μας.

Μια στρατηγική προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις δυνατότητες της μικρής επιχείρησης και του επαγγελματία.

Μια στρατηγική προσανατολισμένη στις απαιτήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες της νέας εποχής: στην καινοτομία, στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, στις καλές πρακτικές διακυβέρνησης, στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, στην καλλιέργεια δεξιοτήτων.

Μια στρατηγική που στηρίζεται στη συνένωση δυνάμεων και στη συνεργασία.

Μια στρατηγική, που υπηρετεί την εθνική προσπάθεια για ταχύτερη, βιώσιμη και συνεκτική ανάπτυξη.

Ειδικότερα, στο επόμενο διάστημα:

Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την τοπική ανάπτυξη, μέσα από τη συνεργασία με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης.

Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε επιτυχημένες δράσεις – όπως για παράδειγμα η δημιουργία ενιαίας εφαρμογής καταχώρισης τοπικών επιχειρήσεων – στο σύνολο των Δήμων της Αττικής.

Παράλληλα, επιδιώκουμε τη δημιουργία ειδικού προγράμματος για τη μελέτη των  τοπικών αγορών και την εφαρμογή στοχευμένων δράσεων ενίσχυσης, με χρηματοδότηση από το Επιμελητήριό μας.

Ειδικά για το Δήμο και το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, σκοπεύουμε να επεκτείνουμε και να αναβαθμίσουμε περαιτέρω την εμβληματική δράση AGORA ATHΕNS.

Σε αυτό το πλαίσιο:

 • σχεδιάζουμε νέες διαφημιστικές καμπάνιες και προωθητικές δράσεις.
 • υποστηρίζουμε την αναβίωση του θεσμού Ήχος και Φως, με νέα φιλοσοφία και υπό την αιγίδα του ΕΟΤ.

Παράλληλα, επιδιώκουμε την ίδρυση μιας Θερμοκοιτίδας Πολιτιστικής, Τουριστικής, Εμπορικής και Δημιουργικής Καινοτομίας. Μιας δομής που θα υποστηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και νέα συνεργατικά σχήματα ανοιχτής καινοτομίας, από παραδοσιακές επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας.

Αναλαμβάνουμε, επίσης, δράση για τη δημιουργία και την υποστήριξη συνεργατικών σχηματισμών επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Σχηματισμών, οι οποίοι θα επιτρέψουν την ανταλλαγή καλών πρακτικών, τη διάχυση της καινοτομίας, την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και εργαλείων.

Πρωταγωνιστούμε σε θέματα πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης – με δράσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.

 • Αξιοποιούμε επιτυχημένες πρακτικές άλλων χωρών και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με φορείς όπως το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Ενέργειας, για τη μεταφορά εξειδικευμένης τεχνογνωσίας.
 • Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε στη δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας Επιχειρήσεων, η οποία θα προωθήσει την ενεργειακή καινοτομία και την αειφορία των επιχειρήσεων.

Συνεχίζουμε, παράλληλα, να επενδύουμε στον τομέα της κατάρτισης.

 • Με περαιτέρω ενίσχυση των μαθημάτων που παρέχονται μέσω της πλατφόρμας του Ε.Ε.Α..
 • Με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Περιφέρειας Αττικής, μέσω του οποίου το Επιμελητήριό μας θα καλύψει τις ανάγκες κατάρτισης 1.500 εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων.

Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες ψηφιακού μετασχηματισμού των μελών μας.

 • Μέχρι τώρα, πάνω από 500 μέλη μας αξιοποιούν τη δυνατότητα για δωρεάν δημιουργία eshop και ιστοσελίδας, μέσω του Επιμελητηρίου. Στόχος μας για το 2023 είναι να ξεπεράσουμε τις 3.000 επιχειρήσεις και να φθάσουμε τις 5.000 ως το τέλος του 2024.
 • Βοηθάμε, παράλληλα, τα μέλη μας να αξιοποιήσουν σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, όπως είναι το CRM, μέσα από ειδικό πρόγραμμα που ξεκίνησε φέτος και θα διευρυνθεί το 2023 σε όλους τους κλάδους που καλύπτει το Επιμελητήριο.

Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, ενάντια στο πρόβλημα της άντλησης χρηματοδότησης.

 • Σχεδιάζουμε την εκπόνηση μελέτης για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων σε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Μια μελέτη, η οποία θα έχει ως αντικείμενο τον εντοπισμό προβλημάτων και δυνατοτήτων και την κατάρτιση συγκεκριμένου πλάνου δράσης.

Παραμένουμε πάντα στο πλευρό των σωματείων και των κλαδικών ενώσεων:

 • σχεδιάζουμε νέες κλαδικές έρευνες, στηρίζουμε διαχρονικά τη διοργάνωση εκδηλώσεων, παρέχουμε τεχνολογικό εξοπλισμό, όπου χρειάζεται.

Συνεχίζουμε, τέλος, να ζητάμε στοχευμένα μέτρα στήριξης για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Ειδικότερα, θεωρούμε απαραίτητη μια ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου των χρεών σε 120 δόσεις. Για να δοθεί μια ανάσα στην αγορά και να αποτραπεί η συσσώρευση νέων κόκκινων δανείων.

Ζητάμε, επίσης, να συμπεριληφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις δράσεις του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κυρίες και Κύριοι,

Είμαι υπερήφανος για όσα έχουμε υλοποιήσει μέχρι τώρα, ως Επιμελητήριο, αλλά και για όσα – ακόμη περισσότερα και πιο φιλόδοξα – σχεδιάζουμε στο επόμενο διάστημα.

Ελπίδα όλων μας είναι να δούμε σύντομα την κρίση να αποκλιμακώνεται.  Ώστε να μπορέσουμε να βγούμε από τη «λειτουργία επιβίωσης» και να βρούμε ξανά το νήμα της ανάπτυξης.

 

Εμείς, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, έχουμε και όραμα και σχέδιο και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη μας, στην ίδια πάντα θέση: στο πλευρό της μικρομεσαίας επιχείρησης και του επαγγελματία.

 

Συνεχίζουμε να δίνουμε φωνή στις αγωνίες τους.

 

Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειές τους με χρήσιμες υπηρεσίες και δράσεις.

 

Συνεχίζουμε, γι’ αυτό, να διεκδικούμε λύσεις και ευκαιρίες – που θα δώσουν στη μικρή επιχείρηση τη δυνατότητα να επιβιώσει, αλλά και να ανθίσει.

 

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε καθημερινά, για μια ανάπτυξη με ανθρώπινο πρόσωπο. Μια ανάπτυξη, που δεν αφήνει κανέναν πίσω. Κανέναν στο περιθώριο.

 

Κάποιοι θα πουν ότι – στις συνθήκες που βιώνουμε σήμερα – η ανάπτυξη αυτή δεν μπορεί να υπάρξει.

 

Εμείς λέμε ότι μπορούμε να την κερδίσουμε.

 

Λέμε ότι η μόνη χαμένη μάχη, είναι αυτή που δεν έχει δοθεί.

 

Παραμένουμε, λοιπόν, στην πρώτη γραμμή. Πάντα ενεργοί, με όραμα και ολοκληρωμένο σχέδιο.

 

Και πάντα δίπλα στις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους που προσπαθούν, που αντέχουν, που προσφέρουν στην κοινωνία, που κάνουν όνειρα για το αύριο.

 

Σας ευχαριστώ και πάλι, που μας τιμάτε με την παρουσία σας απόψε. Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ όμως στα παιδιά από τον Σύλλογο Ελπίδα που βρίσκονται απόψε σε αυτή την αίθουσα. Βλέπουμε όλοι την επικαιρότητα αυτές τις μέρες, με όλες τις πραγματικά δυσάρεστες εξελίξεις. Δεν πρέπει να μας πτοήσει κάποια μεμονωμένη περίπτωση και οφείλουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε Ιδρύματα και Συλλόγους που προσφέρουν πραγματικά σημαντικό έργο. Το μόνο που μπορώ να πω λοιπόν, είναι: τα παιδιά και τα μάτια μας. Γιατί αυτά είναι το μέλλον! Να είστε καλά!