Η ώρα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης – περιπτώσεις καλής πρακτικής

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, εφαρμόζουν κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνες επιχειρηματικές πρακτικές, υιοθετώντας το πνεύμα και τη σημασία της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), ή κατά άλλους της Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας.

Έρευνες που έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς δείχνουν ότι, τουλάχιστον στην ελληνική κοινωνία, στους παράγοντες που τροφοδοτούν αυτή την εξέλιξη, πέρα από τα ζητήματα διαχείρισης του κόστους, σημαντικό ρόλο παίζουν, τόσο η αντίληψη που διαμορφώνουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις, ότι σήμερα “ αυτός είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος δράσης” όσο και η αυξανόμενη ζήτηση εκ μέρους των πολιτών – καταναλωτών για την εφαρμογή υπεύθυνων πρακτικών εκ μέρους των επιχειρήσεων.

Το είδος των δράσεων ΕΚΕ που μπορούν να υλοποιήσουν οι επιχειρήσεις είναι σημαντικά διευρυμένο κάτι που τους δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουν αυτό που είναι πιο κοντά στη δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και στη δική τους ευαισθησία και αντίληψη περί συνεισφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Η περίοδος που διανύουμε και οι ανάγκες που δημιούργησε παγκοσμίως o Covid-19 έφεραν στο προσκήνιο απτά δείγματα γραφής για τον τρόπο που αντιδρά η επιχειρηματική κοινότητα σε περιόδους κρίσης και πως αυτή έρχεται να καλύψει διάφορα κενά και αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού. Αναρίθμητες οι περιπτώσεις των επιχειρηματικών δράσεων που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνέβαλλαν στην κάλυψη αναγκών και την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκάλεσε ο νέος κορονοϊός.

Ο Τομέας που την περίοδο αυτή προσέλκυσε τον μεγαλύτερο όγκο των δράσεων ΕΚΕ ήταν – όπως είναι λογικό- αυτός της Υγείας με τη “ μάχη” να δίνεται στην έγκαιρη εξασφάλιση χρήσιμων και υλικών για την προστασία των ανθρώπων, όπως διαφόρων τύπων μασκών, γαντιών, αντισηπτικών, αναπνευστήρων κ.α. Ένας άλλος τομέας που “ τράβηξε” την προσοχή των πολιτικών ΕΚΕ είναι αυτός της Εκπαίδευσης, κάτι που μεταφράστηκε κυρίως σε εξασφάλισης συσκευών και υποδομών για τηλεκπαίδευση (συνδέσεις internet, προσφορές σε pc, tablet κ.α.)

Δεν είναι δυνατόν να συμπεριλάβει κανείς, σε ένα εκ των πραγμάτων περιορισμένης έκτασης κείμενο, όλες τις περιπτώσεις ΕΚΕ που δρομολογήθηκαν ή υλοποιήθηκαν αυτή την περίοδο. Εξάλλου το κεφάλαιο αυτό είναι ακόμη σε εξέλιξη. Αξίζει όμως να αναφέρουμε κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις εντός ελληνικών συνόρων που συνέβαλαν στο να προκύψουν σημαντικά και μετρήσιμα αποτελέσματα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

(Η σειρά παρουσίασης είναι τυχαία)

ELPEN

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ELPEN είναι από τις επιχειρήσεις που στήριξαν από τη πρώτη στιγμή τον εφοδιασμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας με απαραίτητο υγειονομικό υλικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Προσέφερε (μεταξύ άλλων) 200.000 μάσκες προστασίας, κλίνες και πολυμηχανήματα για μονάδες εντατικής θεραπείες (ΜΕΘ), μόνιτορ καρδιογράφου, αναπνευστήρες, συσκευές  ιατρικού  εξοπλισμού πρώτης ανάγκης,  φάρμακα, αντισηπτικά και λοιπά είδη ατομικής προστασίας (γάντια, στολές), καλύπτοντας έτσι ανάγκες στις Περιφέρειες Αττικής, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλονίκης και Πελοποννήσου.
Επιπλέον, χρηματοδότησε τη διεξαγωγή της ελληνικής κλινικής έρευνας GRECCO-19 ενώ συμμετείχε στην πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ) για τη δωρεάν παρασκευή αντισηπτικών σκευασμάτων.

ΟΦΕΤ 

Ο Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), μέσω της εταιρεία του Uni-pharma SA, δώρισε στο ελληνικό υγειονομικό σύστημα, 24 εκατομμύρια δόσεις Unikinon (με δραστική χλωροκίνη) και άλλες 60.000 δόσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία. Πέραν ατού, η Uni-Pharma σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα και νοσοκομεία αναφοράς δρομολόγησε κλινική μελέτη ανοιχτού τύπου, προκειμένου να αναδειχτούν ακόμη περισσότερα τα κλινικά δεδομένα της δραστικής ουσίας χλωροκίνη. Επίσης, διέθεσε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους για την παραγωγή 14.000 λίτρων αντισηπτικού, στο οποίο αξιοποιήθηκε ποσότητα οινοπνεύματος που χορηγήθηκε δωρεάν από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

ΔΕΗ

Με δωρεά ύψους 5 εκατ. ευρώ προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας για να καλυφθούν ανάγκες σε μάσκες, προστατευτικές στολές, γυαλιά και άλλα αναλώσιμα υλικά πρωτοστάτησε η ΔΕΗ στην εθνική μάχη κατά του κορονοϊού. Προχώρησε όμως και σε επιπλέον δράσεις για την ανακούφιση των πολιτών στις οποίες περιλαμβάνονται:
Έκπτωση 8% για τους οικιακούς πελάτες με καταναλώσεις πάνω από 2.000 KWh.
Έκπτωση 5 ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι πελάτες της και επιλέγουν να εγγραφούν στην υπηρεσία e-bill ώστε να λαμβάνουν ηλεκτρονικό λογαριασμό.
Αναβάθμιση του τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης 11770 αλλά και της ιστοσελίδας της (www.dei.gr) μέσω των οποίων διεκπεραιώνεται πλέον σειρά υπηρεσιών, όπως τηλεφωνική και ηλεκτρονική πληρωμή, αντίστοιχα, ενώ από 5 Ιουνίου 2020, τρία κεντρικά καταστήματά της σε Αθήνα (Αριστείδου και Ομόνοια) και Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή) λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο 7:30 π.μ – 8:00 μ.μ.
Στους αγρότες με ληξιπρόθεσμες οφειλές έδωσε τη δυνατότητα ρύθμισης που προβλέπει προκαταβολή του 15% ή 20% της οφειλής προς τη ΔΕΗ και αποπληρωμή του υπολοίπου ποσού σε έως 18 ή 24 δόσεις, αντίστοιχα.

Τράπεζα Πειραιώς

Στη μάχη κατά του κορονοϊού μπήκε από τις πρώτες ημέρες και η Τράπεζα Πειραιώς προσθέτοντας στοχευμένες δράσεις στο πακέτο των δράσεων που ήδη “ έτρεχε¨ στο πλαίσιο της Εταιρικής Υπευθυνότητας που εφαρμόζει.
Έτσι, προχώρησε σε δωρεά υγειονομικού υλικού πρώτης ανάγκης (20 αναπνευστήρες), το οποίο επελέγη σύμφωνα με τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας. Πέραν αυτής της προσφοράς, ενθάρρυνε τη συμμετοχή των πελατών της στη συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, αξιοποιώντας την ηλεκτρονική υπηρεσία Pay & Save και προσέφερε το ποσό των 420.00 ευρώ για τις ανάγκες κατά του CONVID-19.

ΕΛΤΑ

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), σε αυτή τη δύσκολη περίοδο διατήρησε ανοιχτό το σύνολο του δικτύου των καταστημάτων της (1.300 σημεία εξυπηρέτησης), καλύπτοντας τις ταχυδρομικές ανάγκες της χώρας. Μοίρασαν συντάξεις σε 369.000 δικαιούχους σε κάθε απομακρυσμένη περιοχή, αντιμετώπισαν τις προκλήσεις στις αεροπορικές διασυνδέσεις του διασυνοριακού ταχυδρομείου και μετέφεραν αυξημένο αριθμό προϊόντων ηλεκτρονικού εμπορίου. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ανέλαβαν τη δωρεάν μεταφορά και διανομή υγειονομικού υλικού και μέσων ατομικής προστασίας για χρήση στα δικαστήρια της χώρας (απολυμαντικά, μάσκες, γάντια). Επιπλέον, τα ΕΛΤΑ κυκλοφόρησαν (από 16 Ιουνίου 20202) ειδική συλλεκτική έκδοση γραμματοσήμων με το μήνυμα «Μείναμε Σπίτι & Κερδίσαμε-Σας ευχαριστούμε όλους», ανακοινώνοντας πως το 50% των εσόδων θα διατεθεί στον Ειδικό Λογαριασμό για την ενίσχυση της ιατρικής υποδομής της χώρας. (περισσότερα στο www.elta.gr)
INTERAMΕRICAN

Πολύπλευρη δράση για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας ανέπτυξε και ο ασφαλιστικός Οργανισμός INTERAMERICAN. Μεταξύ άλλων προχώρησε στη δωρεά 7 κλινών για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 5 φορητών υπερηχοτομογράφων και σε δωρεά πλατφόρμας για την εξ αποστάσεως διαχείριση συμπτωμάτων Covid-19. Επίσης, ενίσχυσε τις υγειονομικές δομές του Δήμου Αθηναίων εστιάζοντας στις ανάγκες του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης ενώ για τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων προσέφερε υγειονομικό υλικό και 4,3 τόνους τροφίμων (στη συγκεκριμένη δράση συνέδραμαν εθελοντικά και εργαζόμενοι). Η Anytime, η direct ασφάλιση της Εταιρείας, προσέφερε στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα 1.500 tablets για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση μαθητών δημοσίων δημοτικών σχολείων.

British American Tobacco Hellas

Με εργασία εξ αποστάσεως και μάλιστα πριν ακόμα ληφθούν τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού και δίχως καμία αλλαγή σε παροχές και δικαιώματα των εργαζομένων “ αντέδρασε” η  εταιρεία εμπορίας προϊόντων καπνού και νικοτίνης στην Ελλάδα, British American Tobacco Hellas, η οποία τα τελευταία χρόνια έλαβε συνολικά 16 διακρίσεις για το εργασιακό της περιβάλλον και τις καινοτόμες πρακτικές ανθρώπινου δυναμικού που ακολουθεί. Στο πλαίσιο των υπεύθυνων κοινωνικά πρακτικών που ακολουθεί η εταιρεία, ξεκίνησε σε συνεργασία με την NOBACCO, ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα ανακύκλωσης των περίπου 150 τόνων πλαστικού και 360 τόνων μπαταριών που υπολογίζεται ότι βρίσκονται σήμερα στην ελληνική αγορά και προέρχονται από συσκευές θερμαινόμενων προϊόντων καπνού και ηλεκτρονικών τσιγάρων.

 Όμιλος Ιατρικού Αθηνών

“ Η κοινωνικά υπεύθυνη λειτουργία αποτελεί μονόδρομο και πεδίο στο οποίο κάθε εταιρεία θα έπρεπε να επενδύει”, επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Χρήστος Αποστολόπουλος και δίνοντας το στίγμα των δικών τους αξιών επιχειρηματικής πρακτικής επικαλείται κάτι που, όπως σημειώνει, συνήθιζε να λέει ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ομίλου, Δρ. Γιώργιος Αποστολόπουλος: «να γυρίζουμε, πάντα, πίσω στην κοινωνία, ένα μικρό κομμάτι από αυτό που, μας προσφέρει». Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος προσάρμοσε τη λειτουργία του σύμφωνα με τις αρχές που προβλέπονται από τα Διεθνή φόρα, όπως του Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης CR Index και μάλιστα απέσπασε «Silver» διάκριση κατά την διαδικασία αξιολόγησης των ελληνικών εταιρειών που συμμετείχαν στον CR Index 2019 – 2020.

Bayer

Στη μάχη κατά του κορονοϊού η Bayer ένωσε τις δυνάμεις της με άλλους φορείς  παρέχοντάς τους πρόσβαση σε πληροφορίες, έρευνες και ευρήματα, προκειμένου να αναπτυχθούν νέες αποτελεσματικές θεραπείες έναντι του COVID-19. Επίσης, συμμετέχει στην Πρωτοβουλία Θεραπευτικού Επιταχυντή COVID-19 του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates και συνεργάζεται στον Καναδά με το Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία του Πληθυσμού (PHRI) για την έναρξη κλινικών ερευνών για εντοπισμό θεραπειών κατά του COVID-19. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, θα επενδύσει, όπως ανακοίνωσε, περίπου 1 εκατομμύριο Ευρώ για μελέτες και θα παράσχει τις απαιτούμενες δραστικές ουσίες για την έρευνα. Στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, υποστήριξε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με τη χορηγία 15.000 εξειδικευμένων ιατρικών προστατευτικών μέσων.

ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ

Πρωτοβουλίες για ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, των ευπαθών ομάδων και του Πυροσβεστικού Σώματος ανέλαβε η καπνοβιομηχανία “ Παπαστράτος” βάσει της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζει. Στο πλαίσιο αυτό παρέδωσε 50 καινούριους αναπνευστήρες υψηλής τεχνολογίας για τον εξοπλισμό Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ενώ στηρίζοντας τη «Συμμαχία ευθύνης και αλληλεγγύης» της Κ.Ε.Δ.Ε. για την αντιμετώπιση της πανδημίας, διέθεσε 237 εργαζόμενους για να στηρίξουν εθελοντικά το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» σε όλη τη χώρα. Αυτοί ανέλαβαν με τα δικά τους οχήματα τη μεταφορά φαρμάκων, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης από 112 Δήμους, στα σπίτια των δημοτών που τα είχαν ανάγκη. Στις πρόσφατες δράσεις ΕΚΕ της εταιρείας περιλαμβάνεται και η δωρεά 20 οχημάτων στην Πυροσβεστική, ύψους περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ.

FrieslandCampina Hellas – ΝΟΥΝΟΥ

Η FrieslandCampina Hellas – ΝΟΥΝΟΥ προσέφερε περισσότερα από 1.900.000 ποτήρια γάλα και 140.000 κύπελλα με γιαούρτι για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας στη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας. Η δράση δρομολογήθηκε στο πλαίσιο μιας νέας πρωτοβουλίας της εταιρείας ενταγμένης στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Κύκλος Φροντίδας» και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.). Επιπλέον, η εταιρεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος την 1η Ιουνίου προσέφερε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «ΝΟΥΝΟΥ: Ένα ποτήρι γάλα για κάθε παιδί», επιπλέον 31.680 ποτήρια γάλα ΝΟΥΝΟΥ σε παιδιά που έχουν ανάγκη. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας η εταιρεία έχει ήδη προσφέρει από 2015 περισσότερα από 2.100.000 ποτήρια γάλα σε δεκάδες ιδρύματα και δομές υποστήριξης ανηλίκων που φιλοξενούν παιδιά σε όλη την Ελλάδα.

GENESIS Pharma

Τη διάκριση Platinum του Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης (CR Index), για τη συνολική επίδοσή της στον τομέα της εταιρικής υπευθυνότητας αλλά και ειδικό έπαινο «Best Progress Award» για την ενίσχυση των κοινωνικών της δράσεων και τη δέσμευση σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, απέσπασε φέτος η ελληνική φαρμακευτική εταιρεία GENESIS Pharma. Η εταιρεία συγκαταλέγεται στις επιχειρήσεις με τις περισσότερες διακρίσεις στην Ελλάδα για τις επιδόσεις της στον τομέα της εταιρικής υπευθυνότητας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας, η συνεισφορά της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία ξεπερνά το 30% του κύκλου εργασιών της ετησίως.

ISOMAT

Χρώματα για να… φρεσκαριστούν σχολικά κτίρια στη Βόρεια Ελλάδα διέθεσε δωρεάν αυτό το διάστημα η βορειοελλαδική εταιρεία οικοδομικών υλικών ISOMAT ενώ συμμετέχοντας στο μέτωπο αντιμετώπισης του Covid-19  προχώρησε στη δωρεά δέκα (10) σύγχρονων ηλεκτρικών νοσοκομειακών κλινών ΜΕΘ και δύο (2) υπερσύγχρονων ακτινοδιαπερατών φορείων επειγόντων περιστατικών με σκοπό την άμεση στήριξη των αναγκών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ