tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Οι προσδοκίες των τραπεζών για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, εκφράζει τη βεβαιότητα πως οι ελληνικές τράπεζες θα κατορθώσουν να μειώσουν κατά 50 δισ. ευρώ, έως το 2021, τα «κόκκινα» δάνεια που φέρουν στα χαρτοφυλάκια τους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC επισημαίνει ότι τα υψηλά επίπεδα των κόκκινων δανείων στις τράπεζες παραμένουν το μεγαλύτερο ζήτημα που καλείται να διαχειριστεί η ελληνική οικονομία.

«Υπάρχει σημαντική πρόοδος. Ωστόσο θέλω να δω ακόμη μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών», εξηγεί ο κ. Μεγάλου και προσθέτει: «Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουμε συμφωνήσει μεταξύ μας να μειώσουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από σήμερα και μέχρι το 2021 κατά 50 δισ. ευρώ. Τα 50 δισ. αντιστοιχούν στο 28% του ΑΕΠ αυτής της χώρας. Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσοστό σε ό,τι αφορά τα μεγέθη της Ελλάδας. Θα ήθελα να το δω αυτό να συμβαίνει και θα ήμουν πολύ ευχαριστημένος αν θα μπορούσαμε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους. Άλλωστε, έχουμε πει πως θέλουμε να τους πετύχουμε».

Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, ο στόχος είναι να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια κατά 15 δισ. ευρώ έως το 2021, αφού μειώθηκαν ήδη κατά 5 δισ. ευρώ το 2018, υπογραμμίζει ο κ. Μεγάλου.

«Όσο περισσότερα όπλα διαθέτεις, τόσο καλύτερα είναι», σημειώνει, επίσης, ο κ. Μεγάλου, αναφερόμενος στις πρόσθετε πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν Τράπεζα της Ελλάδος και υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να στηρίξουν την προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια.

Συνεχίζοντας ο κ. Μεγάλου ανέφερε στο CNBC πως είναι ισχυρό το ενδιαφέρον των ξένων funds να αγοράσουν τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών. Όπως εξήγησε, «είχαμε καταστάσεις όπου τα funds είχαν ανταγωνισμό και στη διαδικασία του ανταγωνισμού έπρεπε να πληρώσουν ένα σημαντικό ποσό κεφαλαίων σε due diligence για να είναι σε θέση να καταθέσουν πρόταση για τα εν λόγω assets. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για την πώληση αυτών των δανείων σε επίπεδο ανταγωνισμού και για το επίπεδο δραστηριότητας που βλέπουμε στην αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Θα τολμούσα να πω ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κατηγορίες asset στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες».

 

Πηγή : insider.gr