Ικανοποίηση από το ταξίδι, ανησυχία από την εσωτερική ένταση

Θετικό πρόσημο βάζει το Μαξίμου στον απολογισμό του ταξιδιού του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, προβληματίζεται όμως από το «ανέβασμα» των πολιτικών τόνων λόγω της λίστας Λαγκάρντ.

Θετικό πρόσημο βάζει το Μαξίμου στον απολογισμό του ταξιδιού του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, προβληματίζεται όμως από το «ανέβασμα» των πολιτικών τόνων λόγω της λίστας Λαγκάρντ.
Ο κ. Σαμαράς, στην συνάντηση που είχε με τη γερμανίδα καγκελάριο, τόνισε τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η χώρα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της, ενώ η κ. Μέρκελ στάθηκε στην πρόοδο της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το ζητούμενο τώρα είναι η ανάκαμψη που μπορεί όμως να έρθει μόνο μέσα από επενδύσεις, με την ελληνική πλευρά να τονίζει ότι πλέον η χώρα μας αποτελεί σταθερό επενδυτικό περιβάλλον.
Και ενώ φαίνεται ότι οι επαφές στο Βερολίνο μπορεί να αποφέρουν θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία, στο εσωτερικό της χώρας το πολιτικό θερμόμετρο «ανεβαίνει». Ο κ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς τους βουλευτές του κόμματος του, κατηγόρησε τον  κ. Αντ. Σαμαρά ότι πρωτοστατεί σε επιχείρηση συγκάλυψης της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ, ότι «δίνει ορκο σιωπής» και ότι «προσφέρει σανίδα σωτηρίας στους συνεταίρους του», ενώ για ακόμη μία φορά στράφηκε και κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.
Για «πολιτικό ρεσάλτο του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης» έκανε λόγο ο κ. Βενιζέλος ο οποίος κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επενδύει στην καταστροφή της χώρας.
Για τη λίστα Λαγκάρντ όμως κατέθεσαν και την δική τους πρόταση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που ζητούν την σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης προς διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των πρώην πρωθυπουργών κκ. Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου, όπως και των πρώην υπουργών Οικονομικών κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλου. Την πρόταση αυτή θα συνυπογράψει και η Χρυσή Αυγή, άρα οι κάλπες που θα στηθούν στη Βουλή για μυστική ψηφοφορία θα είναι τέσσερις για ισάριθμα πολιτικά πρόσωπα: τους κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλο, Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμο. Για την παραπομπή οποιουδήποτε προσώπου σε προανακριτική επιτροπή απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών.
Πάντως με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή κατάθεση στους εισαγγελείς των συγγενικών προσώπων του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα των οποίων φαίνεται να αφαιρέθηκαν από την λίστα Λαγκάρντ.