tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ιρλανδικό μοντέλο για τα «κόκκινα» δάνεια

Εάν ο οφειλέτης καλύπτει το βιώσιμο μέρος, τότε το δάνειο βγαίνει από τη λίστα των NPLs

Με τη διαδικασία του split αντιμετωπίζουν στην Ιρλανδία το οξύ πρόβλημα των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων και πηγές κοντά στη διαδικασία αναφέρουν ότι ανάλογη λύση αξιολογούν και οι ελληνικές τράπεζες.

 

Η βασική αρχή του ιρλανδικού μοντέλου είναι ότι το στεγαστικό δάνειο «σπάει»- με αντικειμενικά και πραγματικά κριτήρια- σε βιώσιμο μέρος, που μπορεί να αντιστοιχεί π.χ. στο 50% του συνολικού δανείου και σε μη βιώσιμο. Εάν ο οφειλέτης καλύπτει το βιώσιμο μέρος, τότε το δάνειο βγαίνει από τη λίστα των NPLs και ο ίδιος απαλλάσσεται από το υπόλοιπο βάρος.

 

Όσον αφορά στο «εργαλείο» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η ένταση του ρυθμού έχει προκαλέσει ικανοποίηση, αφού συν τοις άλλοις χαρακτηρίζεται ως αποτελεσματικό μέτρο πίεσης προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Αριθμητικός στόχος δεν υπάρχει, παρά τα ταύτα δεν έχει απαρατήρητο το γεγονός ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί εστιάζονται επί του παρόντος στην Αθήνα και δεν υπάρχει η προσδοκώμενη επέκταση του στην υπόλοιπη Επικράτεια.

 

Με φόντο τις διαβουλεύσεις για το Αναπτυξιακό Σχέδιο, που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση στους δανειστές, οι ίδιες πηγές κράτησαν αποστάσεις. «Υπάρχουν ήδη πολλές τράπεζες στην Ευρώπη. Υπερβολικά πολλές. Δεν υπάρχει έλλειψη τραπεζικών υπηρεσιών. Υπάρχει ανάγκη να υπάρξει μία ακόμη;» αναρωτήθηκαν οι ίδιες πηγές, παρατηρώντας ότι η αγορά και οι επενδυτές είναι καλύτεροι τραπεζικοί ιδιοκτήτες από το Κράτος.