tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Και οι κρατήσεις για επικουρικές και εφάπαξ στις ΑΠΔ από 1η Δεκεμβρίου

Tις κρατήσεις για επικουρικό και εφάπαξ μαζί με τις κρατήσεις για κύρια σύνταξη μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης θα υποβάλλουν εφεξής όλοι οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.

Tις κρατήσεις για επικουρικό και εφάπαξ μαζί με τις κρατήσεις για κύρια σύνταξη μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης θα υποβάλλουν εφεξής όλοι οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.  Αυτό αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Υπουργό Εργασίας και ανακοινώθηκε από τον ίδιο αμέσως μετά, χαρακτηρίζοντας το ως «γενναία μεταρρύθμιση»

Το σύστημα θα εφαρμοστεί από όλες τις επιχειρήσεις από την πρώτη Δεκεμβρίου ( ΑΠΔ Νοεμβρίου), όπου σε ειδικό ξεχωριστό πεδίο, οι εργοδότες θα έχουν την υποχρέωση να συμπληρώνουν τις εισφορές που πληρώνουν για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ των εργαζομένων τους. Δηλαδή τις κρατήσει που αφορούν το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) – αλλά και τους 12 τομείς του Φορέα Πρόνοιας του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑ.Π.Ι.Τ

Σύμφωνα με τον Γιάννη Βρούτση τα πλεονεκτήματα αυτής της λύσης, είναι πολλά Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα της εισήγησής του :

« α) Αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τον κατακερματισμό του ασφαλιστικού, καθιστώντας το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ ενιαίο πυλώνα αποτύπωσης χρόνου ασφάλισης και εσόδων του συστήματος

β) Καταφέρουμε καίριο πλήγμα στην εισφοροδιαφυγή, απλοποιώντας τον τρόπο καταβολής και είσπραξης των εισφορών

γ) Μειώνουμε το γραφειοκρατικό βάρος των επιχειρήσεων, αφού οι εργοδότες θα υποβάλλουν πλέον μόνο μία ηλεκτρονική μισθοδοτική κατάσταση

δ) Αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό που απελευθερώνεται, μειώνουμε δραστικά το χρόνο απονομής συντάξεων και εφάπαξ, ενώ, παράλληλα, βελτιώνουμε την ελεγκτική ικανότητα και αποτελεσματικότητα των ασφαλιστικών φορέων

ε) Προάγουμε τη διαφάνεια του ασφαλιστικού συστήματος, ενισχύουμε την ικανότητα παρακολούθησης και πιστής καταγραφής της  ασφαλιστικής ιστορίας των ασφαλισμένων.»

  Από χθες συγκροτήθηκε ειδική Επιτελική Επιτροπή (Executive Steering Committee) για να προετοιμάσει την εφαρμογή του νέου εργαλείου. Το έργο της Επιτροπής περιλαμβάνει το συντονισμό και την παρακολούθηση των ενεργειών, την επίλυση τυχόν προβλημάτων και την υποβολή προτάσεων για νομοθετικές παρεμβάσεις, όπου κρίνεται απαραίτητο, για την ένταξη των Τομέων του ΕΤΕΑ και του ΤΑΠΙΤ στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ.

Το έργο θα ολοκληρωθεί στις 15 Νοεμβρίου, ενώ από 1η Δεκεμβρίου 2013 θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.

  Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν αφορούν περίπου 400.000 ασφαλισμένους του ΕΤΕΑ και περίπου 800.000 δικαιούχους παροχών πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα (ΤΑΠΙΤ).

  Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, το πρόσθετο όφελος από την εφαρμογή αυτού του ενιαίου τρόπου καταβολής των εισφορών εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 12-15% επί των υφιστάμενων εσόδων για το ΕΤΕΑ και στο 20-25% επί των υφιστάμενων εσόδων για τους φορείς πρόνοιας.  Συνολικά το Υπουργείο μιλά για 65 έως 70 εκ. ευρώ ετήσια εξοικονόμηση.

Στη σύσκεψη  συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφα­λίσεων κ. Παναγιώτης Κοκκόρης, ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο διοικητής και ο υποδιοικητής του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) κ.κ. Αναστάσιος Παπανικο­λάου και Αθανάσιος Αθανασίου αντίστοιχα, ο διοικητής του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Το­μέα (ΤΑΠΙΤ) κ. Παύλος Παππάς, η γενική διε­υθύντρια Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αρτεμις Δεδούλη και η πρόεδρος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής κ. Ευφροσύνη Κουσκουνά.

Ο Διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος δήλωσε :
«Η ένταξη στην ενιαία μηνιαία δήλωση όλων των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και η εκκίνηση λειτουργίας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) οικοδομούν μια νέα πραγματικότητα που αναμένεται να οδηγήσει στη δραστική μείωση της εισφοροδιαφυγής, στον εξορθολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών και συνακόλουθα στην ενίσχυση της βιωσιμότητας του Δημοσίου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης»

  Στον αντίποδα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία σε ανακοίνωσή της αναφέρεται σε ένα «κουρνιαχτό Γκαιμπελικού τύπου» με αφορμή την κατάντια του πρώην Ταμείου Εμποροϋπαλλήλων – ΤΕΑΥΕΚ γιατί κατάντια είναι να κάνει ένα ασφαλιστικό ταμείο  τέσσερα χρόνια να βγάλει μία σύνταξη. Προηγήθηκε βέβαια για να δέσει το όλο σκηνικό και οι αθλιότητες περί κοπανατζήδων υπαλλήλων.

   Σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και ο νέος διοικητής του ΕΤΕΑ , οι οποίοι πρωταγωνιστούν στην κατασυκοφάντηση των υπαλλήλων του  ΕΤΕΑ – ΤΕΑΥΕΚ θα πρέπει να απαντήσουν στα παρακάτω ερωτήματα:

Ποιός αποφάσισε την χρήση της βεβαίωσης κλπ από τον κάθε εργοδότη για να τον υπολογισμό των συντάξεων στο ΤΕΑΥΕΚ;
Γιατί το 2002 όταν στο ΙΚΑ θεσπίστηκε η Α.Π.Δ (αναλυτική περιοδική δήλωση) εξαιρέθηκαν τα επικουρικά ταμεία;
Γιατί το Υπουργείο απέρριψε την ψηφιοποίηση του αρχείου ασφαλισμένων-εργοδοτών με ελάχιστο κόστος όταν το ΤΕΑΥΕΚ πριν το psi είχε μόνο στην Τράπεζα της Ελλάδας 1,1 δις ευρώ (διαβάσατε σωστά δισεκατομμύρια);
Πως μπορούσε να λειτουργήσει από το 2004 το αγορασθέν μηχανογραφικό σύστημα χωρίς στοιχεία και βάση δεδομένων;
Ποιος αποφάσισε την δημιουργία δεύτερου ταμείου πρόνοιας ΤΑΠΙΤ-ΤΕΑΥΕΚ παίρνοντας το 25% του υπηρετούντος προσωπικού; Παραμένοντας ουσιαστικά όλες οι διαδικασίες (αρχεία, εισφορές κλπ) στο κλάδο σύνταξης.
Ποιος αποφάσισε την μεταφορά  ακόμα 15 υπαλλήλων στην κεντρική υπηρεσία του ΤΕΑΙΤ;
Ποιος απέλυσε 25 υπαλλήλους των stage;
Ποιος  διέλυσε τον ελεγκτικό μηχανισμό του τ. ΤΕΑΥΕΚ και κατάργησε και τα οδοιπορικά των ελεγκτών;
Ποιός άφησε ένα τεράστιο ταμείο με 50 υπαλλήλους;

Κατά την ΠΟΠΟΚΠ, οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Εργασίας είναι αντιπερισπασμός για να δικαιολογήσουν τις 29 διαθεσιμότητες-απολύσεις υπαλλήλων του ΕΤΕΑ, και την διάλυση της επικουρικής ασφάλισης.