Καλά νέα από Τουρισμό και Κατασκευές

Συνεχίζεται η ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας μετά από τη "μαύρη" οκταετία- Μεγάλη αύξηση τζίρου σε καταλύματα κι εστιατόρια

Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση του κύκλου εργασιών στον Τουρισμό πριν καν ξεκινήσει η θερινή περίοδος και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν αυτή η αύξηση των εσόδων, θα μεταφραστεί και σε ανάλογη αύξηση των φορολογικών εσόδων. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Β΄ τριμήνου 2017, ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στον τομέα Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Εστίασης παρουσίασε αύξηση 11,5% έναντι αύξησης 7,3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2017 προς το 2016. Όσον αφορά στη σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο ο τζίρος παρουσίασε αύξηση 140,9% έναντι αύξησης 139,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2017, καταδεικνύοντας την έντονη εποχικότητα του κλάδου.

Θετικά είναι και τα μηνύματα από την οικοδομή, αφού καταγράφεται αύξηση και στον αριθμό των αδειών και στην επιφάνεια των νέων οικοδομών και στον όγκο τους. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο καταγράφηκε αύξηση κατά 15,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 18,8% στην επιφάνεια και κατά 22,5% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. 

Συνολικά στο πρώτο εξάμηνο η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της Χώρας, αύξηση κατά 7,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 15,5% στην επιφάνεια και κατά 13,2% στον όγκο, σε σχέση με πέρσι.