Καθησυχαστικός ο Διοικητής του ΙΚΑ για τον προυπολογισμό του Ιδρύματος

Σύμφωνα με τον Ροβέρτο Σπυρόπουλο, ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ είναι εντός των προβλέψεων και οι συντάξεις είναι διασφαλισμένες.

Σύμφωνα με τον Ροβέρτο Σπυρόπουλο, ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ είναι εντός των προβλέψεων και οι συντάξεις είναι διασφαλισμένες.

 

Τις διαβεβαιώσεις αυτές ο Διοικητής του ΙΚΑ τις έδωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ τόνισε ότι σε συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας τέθηκαν στόχοι που θα διασφαλίσουν τη διεύρυνση των εσόδων των ταμείων.

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, που είναι οι υψηλότερες σε όλη την Ευρώπη.

«Ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ για το 2013 εκτελείται σε απόλυτη ισορροπία των όσων είχαμε προβλέψει και αυτό θα συμβεί και το 2014» τονίζει ο κ. Σπυρόπουλος.

Όσο για τα ελλείμματα των Ταμείων, τον τρόπο κάλυψής τους και τη σύσκεψη για το θέμα με τους υπουργούς Γ.Στουρνάρα και Γ.Βρούτση ο κ. Σπυρόπουλος διευκρίνισε:

«Ο προϋπολογισμός του 2014 θα εκτελεστεί, όπως και του 2013. Απλώς τέθηκαν κάποιοι στόχοι που θα διασφαλίσουν τη διεύρυνση των εσόδων, αφορούν δηλαδή δράσεις που κυρίως στοχεύουν στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις που νομίζω θα διευρύνουν την εισπραξιμότητα που συντελείται από το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία».

Ο διοικητής του ΙΚΑ τονίζει ότι η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και η υποχώρηση των εσόδων «είναι ένα θέμα, αλλά όχι αγκάθι» για τον ασφαλιστικό οργανισμό και προσθέτει: «Έχουμε διαψεύσει όσους προέβλεπαν κατάρρευση της δυνατότητας για παροχή συντάξεων. Τρία χρόνια τώρα δεν βλέπω να υπάρχει πρόβλημα, αλλά δεν μπορώ να πείσω εκείνους που πάντα βλέπουν προβλήματα».

«Αγκάθι είναι η οικονομική δυσπραγία που υπάρχει στη χώρα, αλλά μέχρι τώρα έχουμε κινηθεί και έχουμε διαψεύσει όσους προέβλεπαν κατάρρευση της δυνατότητας για παροχή συντάξεων, αλλά δεν νομίζω ότι υπήρξε πρόβλημα. Βέβαια οι συντάξεις έχουν μειωθεί, δεν είναι επαρκείς δηλαδή, ωστόσο εκτελέστηκαν οι προϋπολογισμοί και του 2010 και του 2011 και του 2012 και ο προϋπολογισμός του 2013 εκτελείται σε απόλυτη ισορροπία των όσων είχαμε προβλέψει. Αυτό θα συμβεί και το 2014» σημειώνει ο κ. Σπυρόπουλος.

Για το θέμα του ύψους των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση των οποίων ζητά επιτακτικά η τρόικα, ο διοικητής του ΙΚΑ συμφωνεί ότι είναι ανάγκη να μειωθούν.

«…και να μην είχε εγγραφεί στο μνημόνιο έπρεπε να το κάνουμε. Έχουμε τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές σε όλη την Ευρώπη. Αυτό μειώνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα βέβαια οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές δεν είναι ότι σώνει και καλά διαμορφώνουν και υψηλά έσοδα, σημαίνει και υψηλή πίεση για εισφοροδιαφυγή».