tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Κουντουρά: Προτεραιότητα η στήριξη των τουριστικών ΜμΕ

Τις παρεμβάσεις του υπουργείου Τουρισμού για τη στήριξη του κλάδου των επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων παρουσίασε η υπουργός, Έλενα Κουντουρά, στην έναρξη του ετησίου συνεδρίου της Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η κα. Κουντουρά αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα της στρατηγικής στον τουρισμό και την εξαιρετική πορεία του ελληνικού τουρισμού από το 2015 μέχρι σήμερα, ενώ ανέπτυξε τις παρεμβάσεις ειδικότερα για τη στήριξη των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που όπως ανέφερε αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» του ελληνικού τουρισμού, και την «καρδιά» της ελληνικής φιλοξενίας, για την οποία η χώρα μας φημίζεται διεθνώς.

«Η άμεση επαφή που έχετε με τους επισκέπτες είναι βασικό συστατικό των αυθεντικών εμπειριών διακοπών που τους προσκαλούμε να ζήσουν στην Ελλάδα. Και η προσωπική σχέση που χτίζετε μαζί τους, τους ενθαρρύνει να επιλέξουν ξανά τη χώρα μας, να γίνουν επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες. Τα τουριστικά καταλύματα, μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις, δίνουν ζωντάνια στον τοπικό οικονομικό και κοινωνικό ιστό, ειδικά στα μικρά νησιά, αλλά και σε ηπειρωτικές σε ορεινές περιοχές, που μπαίνουν πλέον δυναμικά στον τουριστικό χάρτη»τόνισε, απευθυνόμενη στους εκπροσώπους του κλάδου.

Οι παρεμβάσεις στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Τουρισμού, περιλαμβάνουν:

  • Την αναβάθμιση της κατάταξης των επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων προαιρετικά, σε πέντε κατηγορίες κλειδιών και την παράταση για την κατάταξή τους έως το τέλος του 2019.
  • Τις νέες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές με γνώμονα την υψηλή ποιότητα και τα διεθνή πρότυπα και τη θέσπιση νέων κριτηρίων πιστοποίησης.
  • Την αύξηση της δυναμικότητας έως και 30 δωμάτια, αντί για 20, και κατ’ επέκταση τη δυνατότητα ένταξης των επιχειρήσεων στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
  • Τη διευκόλυνση της διαδικασίας έκδοσης των πιστοποιητικών κατάταξης, πλέον από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού, και την έκδοση των διακριτικών τίτλων από τα κατά τόπους Επιμελητήρια (ΓΕΜΗ) και από υπηρεσίες μίας στάσης.
  • Την έκδοση υπουργικής απόφασης που έδωσε τη δυνατότητα η κατάταξή τους να μπορεί να διενεργείται από καταρτισμένους μηχανικούς, κάτι που έτυχε καθολικής αποδοχής από τον κλάδο, λόγω της διευκόλυνσης της διαδικασίας και της ελάφρυνσης του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα.
  • Την υποστήριξη της πρωτοβουλίας της ΣΕΤΚΕ, το «Καλάθι Πρωινού», στο πλαίσιο της πολιτικής για τη διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, τη στήριξη της τοπικής παραγωγής και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στο τουριστικό προϊόν.

Η υπουργός προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα, μεταξύ των οποίων θα είναι η παράταση στην προθεσμία έγκρισης διακριτικού τίτλου, όπως επίσης η διασύνδεση των μητρώων των ΠΥΤ και των Επιμελητηρίων.

Η κ. Κουντουρά αναφέρθηκε και στον νόμο που εισήγαγε, με τον οποίο θεσπίστηκε το πρώτο στην Ελλάδα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τον θεματικό τουρισμό, για την οργανωμένη ανάπτυξη νέων επαγγελματικών δραστηριοτήτων σε τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες με επίκεντρο την αυθεντική εμπειρία, που αποτελεί κυρίαρχη παγκόσμια τάση, όπου η Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί και οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις να πρωταγωνιστήσουν.

Τόνισε, επίσης, ότι η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αποτέλεσε προτεραιότητα του υπουργείου Τουρισμού. Όπως είπε, ο τελικός συνολικός προϋπολογισμός των ενισχύσεων μέσω των δύο προγραμμάτων του ΕΠΑΝΕΚ για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για τη δημιουργία νέων έχει ξεπεράσει τα 710 εκατ. ευρώ. Είναι τετραπλάσιος του αρχικού σχεδιασμού, με στόχο, όπως σημείωσε, να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες υφιστάμενες και νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, επισήμανε τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται μέσα από το νέο αναπτυξιακό σχέδιο για τον τουρισμό που έχει καταθέσει το υπουργείο, τη ριζική αναβάθμιση κι εκσυγχρονισμό της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης, την υλοποίηση προγραμμάτων μετεκπαίδευσης των εργαζομένων και τη στρατηγική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της τουριστικής αγοράς.

«Έχοντας θέσει τις βάσεις για τη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας στον ελληνικό τουρισμό, είμαστε δίπλα σας, για όλα τα ζητήματα που σας απασχολούν και τις προτάσεις σας, για περισσότερες ευκαιρίες για τον κλάδο σας και συνολικά για τον τουρισμό μας» κατέληξε η υπουργός.

Ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ, Παναγιώτης Τοκούζης, ευχαρίστησε την κ. Κουντουρά για το συνολικό έργο της για τη στήριξη του κλάδου και τη συμβολή της στην επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων.