tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ξαναβλέπουν το φορολογικό, με εντολή Πρωθυπουργού

Οι έντονες αντιδράσεις κομμάτων και φορέων και ο φόβος ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δεν θα περάσει από τη Βουλή, υποχρεώνουν το οικονομικό επιτελείο να μελετήσει ξανά τις αλλαγές που θα προωθήσει.

Οι έντονες αντιδράσεις κομμάτων και φορέων και ο φόβος ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δεν θα περάσει από τη Βουλή, υποχρεώνουν το οικονομικό επιτελείο να μελετήσει ξανά τις αλλαγές που θα προωθήσει.
Για να γίνει όμως αυτό, χρειάστηκε να παρέμβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός που ζήτησε από τον υφυπουργό κ. Μαυραγάνη, να υπάρξουν αλλαγές στην κλίμακα φορολόγησης, έτσι ώστε να είναι δικαιότερη η φορολόγηση των πολιτών.
Προς την άρση του αδιεξόδου, αποφασίστηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Με τη φορολογική κλίμακα στο 45% για εισοδήματα άνω των 26.000 ευρω, με την κατάργηση φοροαπαλλαγών αλλά και την υπέρμετρη φορολόγηση πολιτών με παιδιά, η εκτίμηση που υπήρξε στο πρωθυπουργικό γραφείο ήταν ότι δεν θα περνούσε από τη Βουλή το νομοσχέδιο. Τις ανησυχίες αυτές ήρθαν να ενισχύσουν και οι φωνές που προέρχονταν μέσα από τη ΝΔ, ενώ και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση είχαν ξεκάθαρα αρνητική στάση για όσα είχε αποφασίσει το οικονομικό επιτελείο.
«Δοκιμασία για την κυβέρνηση, τη Βουλή, την κοινωνία, τη φορολογική διοίκηση και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος το φορολογικό νομοσχέδιο μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο, ενώ στελέχη της ΔΗΜΑΡ προειδοποιούν ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές.
Ένα από τα σενάρια που «έπεσαν» τις τελευταίες ώρες στο τραπέζι, είναι το ποσοστό 45% να ισχύσει τελικά για εισοδήματα από 50.000 και άνω, ενώ αναζητείται λύση του γόρδιου δεσμού για το θέμα της επιβάρυνσης φορολογουμένων με παιδιά.
Πάντως αν δεν υπάρξει πρόοδος στη σύσκεψη που θα γίνει με το οικονομικό επιτελείο με τους εκπροσώπους των κομμάτων, δεν αποκλείεται τελικά να συγκληθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Ο πρωθυπουργός θέλει όλες οι αποφάσεις να έχουν ληφθεί μέχρι τα τέλη της εβδομάδας έτσι ώστε το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου να καταθέτει μέχρι τις 15 του μηνός στη Βουλή και οι υπόλοιπες διατάξεις να είναι έτοιμες μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου.