tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Κυβέρνηση και τράπεζες διαπιστώνουν ότι αυξήθιηκε η χρηματοδότηση

Παρατηρείται βελτίωση της χρηματοδότησης μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων των τραπεζών το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης

Παρατηρείται βελτίωση της χρηματοδότησης μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων των τραπεζών το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, μετά το τέλος συνάντησης με τη διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η αύξηση είναι της τάξης του 28%, ενώ με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν, αλλά και με τα νέα που εισέρχονται σταδιακά στην αγορά αναμένεται περαιτέρω βελτίωση.

Όπως ανέφερε, τα δάνεια με επιδότηση επιτοκίου ήταν της τάξης των 100 – 150 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου 2013, ενώ στο τέλος Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι έφτασαν το 1,17 δισ. ευρώ. Στο τέλος Μαρτίου προβλέπεται ότι θα έχουν φτάσει στα 2 δισ. ευρώ. «Άλλες τράπεζες πάνε καλύτερα, άλλες λιγότερο καλά και συνεννοηθήκαμε έτσι ώστε αυτοί που έχουν μείνει πίσω να τρέξουν περισσότερο», σημείωσε.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς ανέφερε ότι η αύξηση του 28% δείχνει δυναμική βελτίωση της ρευστότητας.

«Νομίζω πως η αγορά έχει αρχίσει να ανακαλύπτει μια δυναμική και εφόσον όλα εξελίσσονται ομαλά και χωρίς εστίες αβεβαιότητας στην οικονομία θεωρώ πως θα συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς», υπογράμμισε ο κ. Ζανιάς.

Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς, ο υπουργός είπε ότι υπάρχει κινητικότητα για τη ρύθμιση στα κόκκινα δάνεια καθώς μόνο από στοιχεία της Τράπεζας Πειραιώς φαίνεται ότι περίπου 1.000 δανειολήπτες έχουν ζητήσει ρύθμιση.

Κύκλοι του υπουργείου εκτίμησαν ότι αναμένεται αύξηση του ενδιαφέροντος για ρυθμίσεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η διορία για τις σχετικές αιτήσεις. Επίσης, όπως σημείωναν, το ενδιαφέρον που εκφράζεται δικαιώνει το υπουργείο όταν έλεγε ότι υπάρχουν δανειολήπτες που έχουν διαθέσιμο εισόδημα και δεν κάλυπταν τις υποχρεώσεις τους.

Επίσης, όπως είπε ο κ. Ζανιάς, με έντονο ρυθμό γίνονται ρυθμίσεις και για τους ενήμερους δανειολήπτες και τα στοιχεία αναφέρουν πως τα τελευταία χρόνια έχουν προχωρήσει σε σχετική διαδικασία περίπου 800.000 μέχρι 1 εκατομμύριο πολίτες.

Τέλος, όσον αφορά τους δανειολήπτες του νομού Κεφαληνίας, ο κ. Ζανιάς ανέφερε ότι θα πρέπει να απευθυνθούν στις τράπεζες για την αναστολή των πληρωμών.

                                                                            Πηγή www.euro2day.gr