tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Μ. Μπαρνιέ : Ούτε το 1/3 των ελληνικών ΜμΕ λαμβάνει τραπεζικό δάνειο

Τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έφερε ως παράδειγμα απομονωμένων από τη χρηματοδότηση εταιρειών ο Επίτροπος αρμόδιος για θέμα Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ,

Τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έφερε ως παράδειγμα απομονωμένων από τη χρηματοδότηση εταιρειών ο Επίτροπος αρμόδιος για θέμα Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, κλείνοντας τις εργασίες του διήμερου διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποίησε στην Αθήνα η δεξαμενή σκέψης EUROFI.
Σύμφωνα με τα «Νέα» αναφερόμενος στα προβλήματα ρευστότητας των επιχειρήσεων της ΕΕ ο Επίτροπος Μπαρνιέ έφερε ως παράδειγμα τις ελληνικές επιχειρήσεις τονίζοντας, ;όπως επανειλλημένως έχει κάνει στις δημόσιες παρεμβάσεις του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, πως πέρυσι λιγότερο από το 1/3 των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ελλάδας πέτυχε να λάβει την δανειοδότηση που αιτήθηκε από τις εγχώριες τράπεζες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Επιτροπή πρότεινε την περασμένη εβδομάδα μια σειρά από ιδέες για την τόνωση της μακροπρόθεσμης ρευστότητας των επιχειρήσεων, ιδέες που εκτός από τη χρηματοδότηση των τραπεζών, αξιοποιούν την ιδιωτική χρηματοδότηση, την δημόσια χρηματοδότηση και τις αγορές κεφαλαίων.

«Μία από τις προτάσεις που έχουμε υποβάλει είναι να αναβιώσει με βιώσιμο τρόπο η αγορά τιτλοποίησης. Κατανοώ πλήρως ότι η λέξη τιτλοποίηση κάνει μερικούς ανθρώπους νευρικούς. Θέλουμε τα προϊόντα τιτλοποίησης να είναι μέρος της εργαλειοθήκης που θα ξεκλειδώσει την πρόσθετη χρηματοδότηση για την πραγματική οικονομία, αλλά μόνο με τρόπους που δεν θα επηρεάζουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα» είπε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος.

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί τραπεζίτες μιλώντας στο συνέδριο του EUROFI ανέφεραν πως η τιτλοποίηση και η διαπραγμάτευση επιχειρηματικών δανείων στην δευτερογενή αγορά θα μπορούσε να δώσει διέξοδο στην υφιστάμενη πιστωτική στενότητα.

Όπως είπαν, μια τέτοια αγορά θα μπορούσε να σχηματισθεί σύντομα και ότι ενδεχομένως θα μπορούσαν να δημιουργηθούν καλάθια τιτλοποιημένων δανείων υπό την μορφή αμοιβαίων κεφαλαίων.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και Διευθύνων Σύμβουλος των Εταιρειών του Ομίλου Ελληνικά Χρηματιστήρια, Σωκράτης Λαζαρίδης, υπογράμμισε πως τα χρηματιστήρια μπορούν να βοηθήσουν και ότι οι εταιρείες μπορούν να δουν σαν ευκαιρία όσα μπορεί να τους προσφέρει μια αγορά.

Πάντως, στελέχη επενδυτικών τραπεζών ανέφεραν πως για να δημιουργηθεί μια αγορά διαπραγμάτευσης τιτλοποιημένων προϊόντων στην Ευρώπη απαιτείται η παρέλευση τουλάχιστον μιας πενταετίας ή και δεκαετίας, όταν οι αντίστοιχες υποδομές είναι ήδη έτοιμες στις ΗΠΑ.

                                                 Πηγή www.in.gr