«Μαύρη» Τρίτη για Χρηματιστήριο και τράπεζες

Μηδενίστηκαν οι τραπεζικές μετοχές- Σε ανοδική τροχιά τα ελληνικά ομόλογα

Στη δίνη αλλεπάλληλων αρνητικών ειδήσεων παρασύρθηκε το ελληνικό Χρηματιστήριο, που ούτως ή άλλως ταλαιπωρείται από τα δικά του προβλήματα, κυρίως από την εικόνα των τραπεζών. 

Η χθεσινή "βουτιά" στη Wall Street, η σύλληψη του επικεφαλής της NIssan, οι έρευνες για εμπλοκή της Deutsche Bank σε "ξέπλυμα" ρωσικού "μαύρου" χρήματος, το "κοκκίνισμα" των ασιατικών αγορών, οι αναταράξεις του Brexit και η ιταλική κρίση, ήρθαν και "κόλλησαν" με την επενδυτική υποβάθμιση των τριών ελληνικών τραπεζών από το MSCI και το σταθερό προβληματισμό των επενδυτών για τον όγκο των "κόκκινων" δανείων. Ποιό ήταν το αποτέλεσμα; Ο Γενικός Δείκτης γύρισε δύο χρόνια πίσω, πέφτοντας κάτω από τις 600 μονάδες, ενώ οι τραπεζικές μετοχές έχασαν 6,34%. Το "κερασάκι" στην τούρτα ήταν το φλερτ του 10ετούς ομολόγου με το 4,7%. 

Όπως αναφέρει το economistas.gr, όσοι επένδυσαν στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση χάνουν πάνω από το 50% των κεφαλαίων τους ενώ όσοι συμμετείχαν και στις προηγούμενες δυο ανακεφαλαιοποιήσεις, που πραγματοποιήθηκαν το 2013 και 2014, σήμερα χάνουν το 99,9% των χρημάτων τους!

Από το 2013 μέχρι το 2015 τοποθετήθηκαν στις ελληνικές τράπεζες, μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων, περίπου 55 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 40 δισ. ευρώ ήταν κρατική συμμετοχή και τα 15 δισ. ευρώ ιδιωτικά κεφάλαια. Από αυτά, τα 40 δισ. ευρώ του κράτους σήμερα έχουν μηδενιστεί και αντιστοιχούν σε ΕΝΦΙΑ για 15 χρόνια!