tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Με τιμές-ρεκόρ στο χοιρινό και εξαγωγές-ρεκόρ στο πρόβειο θα κλείσει το ’19 για την Ε.Ε.

Την εκτίμηση ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι κατά 0,5% χαμηλότερη το 2019, διατυπώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν. Πιο συγκεκριμένα, στη φθινοπωρινή έκδοση της Επισκόπησης Αγορών Αγροτικών Προϊόντων 2019, η μείωση της κατανάλωσης αποδίδεται κυρίως στη χαμηλότερη προσφορά και εκτιμάται ότι αυτό μπορεί να συνεχιστεί και το 2020.

Αναλυτικά, η παραγωγή βόειου κρέατος στην Ε.Ε. αναμένεται μειωμένη κατά περίπου 1% φέτος, αλλά με τεράστιες διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. Επιπλέον, το εμπορικό ισοζύγιο αναμένεται σημαντικά βελτιωμένο, αλλά οι εξαγωγές ζώντων βοοειδών μπορεί να πέσουν ακόμη και κατά 16% επειδή έκλεισε η τουρκική αγορά. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση αναμένεται ότι θα μειωθεί φέτος, το ίδιο αναμένεται και για το 2020.

Στο χοιρινό, τον βασικό ρόλο παίζει φυσικά ο παράγων Κίνα, η ζήτηση από την οποία θα απογειώσει φέτος τις ευρωπαϊκές εξαγωγές κατά 20%, αλλά θα σπρώξει ψηλά και τις τιμές. Εν τούτοις, η παραγωγή φαίνεται ότι παραμένει σταθερή για φέτος, αλλά αυξημένη κατά 1,5% το 2020, καθώς η κινεζική ζήτηση θα συνεχίσει. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο 2019, οι εξαγωγές ευρωπαϊκού χοιρινού στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 45%. Πρακτικά, όλες οι εξαγωγές χοιρινού προς Κίνα διενεργούνται βασικά από 7 κράτη μέλη της Ε.Ε., που είναι κατά σειρά τα εξής: Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Βρετανία. Στο μέτωπο των τιμών, που απασχολεί σε πολύ σημαντικό βαθμό, αφού έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα είναι οι υψηλότερες από τον Σεπτέμβριο 2013 και οι αναλυτές της Κομισιόν αναμένουν να συνεχιστεί αυτή η άνοδος, καθώς παραμένει ισχυρή η ζήτηση από την Ασία.

Θα συνεχίσει και φέτος να αυξάνεται η παραγωγή κρέατος πουλερικών στην Ε.Ε. (+2,5%), καθώς η ζήτηση, και στην Ε.Ε. και διεθνώς, παραμένει ισχυρή. Η αύξηση της τιμής του χοιρινού σπρώχνει καταναλωτές να στραφούν προς το κρέας πουλερικών κι έτσι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί και το 2020. Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 12% στο οκτάμηνο Ιανουάριος-Ιούλιος 2019, κατευθυνόμενες κυρίως προς τη Ν. Αφρική, αλλά και προς χώρες της ΝΑ Ασίας. Ισχυρά ανοδικές ήταν όμως και οι εισαγωγές κρέατος πουλερικών στην Ε.Ε., προερχόμενες κυρίως από τη Βραζιλία.

Όσο για το αιγοπρόβειο κρέας, φαίνεται πως το 2019 θα κλείσει δείχνοντας ανάκαμψη στην παραγωγή (+1%), χάρη κυρίως στις ευνοϊκότερες συνθήκες στη βοσκή, αλλά και χάρη στην αναμενόμενη αύξηση των σφαγών στη Βρετανία ενόψει πιθανών εμπορικών δυσκολιών λόγω Brexit. Το εμπορικό ισοζύγιο θα βελτιωθεί χάρη κυρίως στην που θα εκδηλώσουν η Μ. Ανατολή και η Κίνα. Οι εξαγωγές ζώντων προβάτων θα αυξηθούν κατά 20% ύστερα από την πρόσθετη ζήτηση που εκδήλωσαν η Λιβύη και το Ισραήλ, όπως και χώρες σαν το Ιράν, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.

Πηγή: meatnews.gr

 

B