Μείωση στα φορολογικά έσοδα τον Ιούνιο

Έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Μειωμένα κατά 2,78% είναι τα συνολικά έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους τον Ιούνιο του 2018 συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2017, και χαμηλότερα σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο κατά 1,51%, σύμφωνα με έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, σε τροποποιημένα ταμειακή βάση. 

Διαμορφώνονται συγκεκριμένα στα 3,16 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά:

  • Τα έσοδα από άμεσους φόρους μειώθηκαν κατά 22,8% τον Ιούνιο του 2018 σε σχέση με τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς και παρουσίασαν υστέρηση έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 21,2% Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα μηνός Ιουνίου των τελευταίων δύο ετών, καθοδική τάση σημειώνεται τον Ιούνιο του 2018 σε όλες τις μείζονες κατηγορίες άμεσων φόρων, γεγονός που αιτιολογείται στις επιμέρους αναλύσεις της παρούσας έκθεσης.

Σε επίπεδο επιμέρους κατηγοριών, εξαίρεση αποτελεί η ανοδική πορεία των εσόδων από ειδικές κατηγορίες άμεσων φόρων συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

  • Τα έσοδα από έμμεσους φόρους αυξήθηκαν κατά 9,96% τον Ιούνιο του 2018 σε σχέση με τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς, ενώ παρουσίασαν υπεραπόδοση έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 10,91%. Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα μηνός Ιουνίου των τελευταίων δύο ετών, παρατηρείται αυξητική μεταβολή στο σύνολο των μειζόνων κατηγορών, αλλά και επίτευξη έναντι του αντίστοιχου μηνιαίου στόχου.

Σε επίπεδο επιμέρους κατηγοριών, κρίνεται θετική η αποτίμηση των εσόδων σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους και σε σχέση με τον στόχο. Εντούτοις, παρατηρείται οριακά αρνητική μεταβολή στα έσοδα από τον Ε.Φ.Κ. ενεργειακών προϊόντων σε σχέση με τον Ιούνιο του 2017, η οποία όμως δεν επηρέασε την επίτευξη του μηνιαίου στόχου.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ