tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

“Μικρο-δάνεια” που… δεν κοκκινίζουν!

Σε σημαντική αύξηση της εκταμίευσης μικροδανείων στοχεύει για το 2019 ο μη τραπεζικός οργανισμός μικροδανειοδότησης Action Finance Initiative (AFI), που από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα “μετρά” διανεμημένο κεφάλαιο ύψους 1,6 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η γενική διευθύντρια του Οργανισμού, Αναστασία Τσίλογλου, επισήμανε ότι ενώ από την έναρξη της δραστηριοποίησής της μέχρι σήμερα, δηλαδή τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η AFI έχει στηρίξει συνολικά περίπου 200 μικροεπιχειρηματίες (ο οργανισμός ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2014, αλλά ξεκίνησε να δίνει δάνεια στις αρχές του 2015), ο στόχος για το 2019 είναι να εκταμιεύσει περίπου 150 μικροδάνεια σε μόνο ένα έτος. Πρόσθεσε δε ότι θεωρεί πως ο στόχος δεν είναι ανέφικτος, καθώς στην ελληνική αγορά υπάρχει ανάγκη και άρα και ζήτηση για μικροδάνεια. Η κ. Τσίλογλου σημείωσε ακόμα ότι στόχος της AFI για το 2019 είναι η εκπαίδευση 400 μεμονωμένων ατόμων, αλλά και η επέκταση σε νέες γεωγραφικές περιοχές.

Σήμερα, σε συνεργασία με τη Eurobank και την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, η AFI δραστηριοποιείται γεωγραφικά κατά κύριο λόγο σε τρεις “μεγάλες” περιοχές: Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Ωστόσο, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική διευθύντρια της AFI, η Θεσσαλονίκη λειτουργεί ουσιαστικά σαν ορμητήριο για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς το καλό οδικό δίκτυο στον ελληνικό Βορρά και ιδίως η Εγνατία Οδός, φέρνουν εγγύτερα στην πόλη περιοχές όπως η Καστοριά, οι Σέρρες και η Βέροια. «Επειδή θέλουμε να είμαστε σε προσωπική επαφή με τους ανθρώπους που λαμβάνουν τα μικροδάνεια τουλάχιστον μία φορά το δίμηνο, επιλέγουμε περιοχές που απέχουν το πολύ μιάμιση ή δύο ώρες από τη Θεσσαλονίκη και χάρη στο καλό οδικό δίκτυο στη Βόρεια Ελλάδα, αυτές οι περιοχές είναι πολλές. Στην Αθήνα, όπου το οδικό δίκτυο δεν είναι αντίστοιχο, δεν έχουμε την ίδια ευχέρεια, παρότι έχουμε δώσει μικροδάνεια σε επιχειρηματίες στα νησιά, οι οποίοι επισκέπτονται συχνά την Αθήνα και άρα έχουμε τη δυνατότητα της τακτικής επαφής μαζί τους. Επίσης, θέλουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με την Παγκρήτια Συνεταιριστική στην Κρήτη» υπογράμμισε.

Ελάχιστα τα “κόκκινα” μικροδάνεια

Ερωτηθείσα σε τι ύψος ανέρχονται τα “κόκκινα” μικροδάνεια της AFI, απάντησε ότι αποτελούν ένα «εξαιρετικά ελάχιστο ποσοστό», καθώς σε σύνολο 200 δανείων προβλήματα εντοπίζονται σε μόλις τέσσερα ή πέντε. Οι εκκρεμούσες οφειλές ανέρχονται σε 1 εκατ. ευρώ, αλλά όπως επισημαίνει αυτό είναι λογικό και αναμενόμενο, καθώς πρόκειται για δάνεια που ελήφθησαν με ορίζοντα τετραετίας και άρα ωριμάζουν σταδιακά.

Σε σχέση με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις (σ.σ. μέχρι το τέλος του 2018 είναι στόχος να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή το σχέδιο νόμου για το νομικό και θεσμικό πλαίσιο των μικροχρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία Ταμείου Μικροπιστώσεων και τη λειτουργία νέου μηχανισμού δανειοδότησης και από μη τραπεζικούς οργανισμούς), η κ. Τσίλογλου επισήμανε ότι παρότι όποιος θέλει να μπει σε αυτό το πεδίο χρειάζεται σίγουρα να διανύσει μια μεταβατική περίοδο, «είναι στους στόχους της AFI» να αναπτυχθεί σε αυτό το κομμάτι. «Η ανάγκη για μικροδάνεια στην ελληνική αγορά είναι πάρα πολύ μεγάλη και αν ανοίξει η αγορά, η ζήτηση θα είναι σίγουρα αντίστοιχη, με θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία» εκτίμησε και επικαλέστηκε έρευνα της PWC για λογαριασμό της AFI, σύμφωνα με την οποία «για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται για να υπάρχει η AFI, δύο ευρώ καταλήγουν στην ελληνική οικονομία».

Εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας χάρη στα μικροδάνεια

Μέχρι στιγμής, από τις περίπου 200 μικροεπιχειρήσεις που έλαβαν δάνεια από την AFI, δημιουργήθηκαν περίπου 350 θέσεις εργασίας. Περίπου τα μισά έργα που υποστηρίζονται, διοικούνται από πρώην ανέργους. Τα τρία πέμπτα των εγκεκριμένων έργων αφορούν σε νεοσύστατες επιχειρήσεις, ενώ πάνω από το 20% το “τρέχουν” νέοι άνθρωποι, ηλικίας μικρότερης των 30 ετών. Το 39% των μικροδανείων της AFI έχει να κάνει με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και το ένα πέμπτο των έργων αφορά σε εξαγώγιμα προϊόντα. Το μέσο μέγεθος δανείου είναι τα 8.500 ευρώ, αλλά προσφέρεται δυνατότητα πρόσβασης σε χρηματοδότηση μέχρι 12.500 ευρώ, καθώς και προσωποποιημένη συμβουλευτική υποστήριξη και εκπαίδευση (κάθε επιχειρηματίας αποκτά έναν/μία ή δύο μέντορες, που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες του/της).

Παραδείγματα επιχειρήσεων που έλαβαν μικροδάνεια

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία AFI (που έχει ως ιδρυτικούς εταίρους την ActionAid Hellas και τη γαλλική οργάνωση ADIE, ενώ υποστηρίζεται ακόμη από τα ιδρύματα Trafigura, Σταύρου Νιάρχου και Μποδοσάκη, την αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα και ιδιώτες επενδυτές), χρηματοδότησε για παράδειγμα: τον ?ημη?τρη για να εξάγει τα ελληνικά όσπρια “Agrifarm” σε όλο τον κο?σμο, τον Κωνσταντίνο και τον Μάριο για να αγοράσουν 3.000 κότες, ώστε να παράγουν αβγά στη φάρμα “Bio Filla” στα Φύλλα Ευβοίας, τη Μαρίνα για να …βάλει το κερασάκι στην τούρτα, δημιουργώντας το εργαστήρι ζαχαροπλαστικής “Marina Gularty” στη νέα Σμύρνη, την Κατερίνα για να λανσάρει την πρώτη της κολεξιόν μόδας “TIKTO”, τη Νίκη και τη Μαρίνα για να ανοίξουν τον παιδικό σταθμό “Μαγική Χώρα” στην Ηλιούπολη Αττικής και τον Χάρη και τη Φωφω? για να ανοίξουν το εστιατόριο “Αίφνης” στην Αργυρούπολη. Στη Βόρεια Ελλάδα διέθεσε μικρά δάνεια σε επιχειρήσεις όπως οι Family Farms IKE, το κατάστημα χειροποίητων κοσμημάτων “Di Arte”, ο φούρνος “Στην Πόλη”, το γυμναστήριο “The Process” και η εταιρεία κατασκευής χειροποίητων ειδών βάφτισης και γάμου “Mpon Mponier”.

Χαρακτηριστικά των μικροδανείων και κριτήρια αξιολόγησης

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά των μικροδανείων και ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληροί κάποιος για να τα λάβει; Πρόκειται για δάνεια ύψους έως 12.500 ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής 6 έως 48 μηνών και τρίμηνη περίοδο χάριτος, με ετήσιο επιτόκιο 7,6% (Νοέμβριος 2018), που απαιτούν εγγυητή για το 50% και έως 3.000 ευρώ και έχουν 4% συνεισφορά αλληλεγγύης με την εκταμίευση. Τα κριτήρια αξιολόγησης βάσει των οποίων εγκρίνεται η μικροδανειοδότηση είναι: νόμιμη δραστηριότητα, το σύνολο της επένδυσης να μην ξεπερνά τις 25.000 ευρώ (σύνολο δανείου και ιδίων κεφαλαίων), η επιχείρηση να έχει κάνει έναρξη, να έχει καθαρό μητρώο στον “Τειρεσία” ή ρυθμισμένες οφειλές, να διαθέτει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και καθαρή θετική θέση (όταν πρόκειται για ΙΚΕ και ΕΠΕ).

Για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα, στελέχη της AFI θα βρίσκονται την 1η Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, στον ισόγειο χώρο του εμπορικού κέντρου “One Salonica” από τις 11 το πρωί ως τις 4 μετά το μεσημέρι, παρέχοντας ενημέρωση και πληροφορίες για τις δυνατότητες μικροδανειοδότησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ