ΚΟΣΜΟΣ -ΕΛΛΑΔΑ

Μειωμένη η αισιοδοξία των στελεχών επιχειρήσεων για την οικονομία

Ποσοστό 54% των Ελλήνων διευθυνόντων συμβούλων κατέταξαν την αυξανόμενη φορολογική επιβάρυνση ως την σημαντικότερη απειλή για τις επιχειρήσεις τους, σύμφωνα με έρευνα που έδωσε στην δημοσιότητα η PwC. Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, σχεδόν το 30% των επιχειρηματικών ηγετών εκτιμούν ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα μειωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό σχεδόν εξαπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο 5% που καταγράφηκε την περασμένη χρονιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας «22nd Annual Global CEO Survey», στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.300 διευθύνοντες σύμβουλοι και, η οποία δημοσιεύτηκε στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Νταβός υπάρχει σαφής μεταστροφής τάσης σε ό,τι αφορά στην εκτιμώμενη πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Η εκτίμηση αυτή έρχεται, δε, σε πλήρη αντίθεση με την περυσινή αλματώδη αύξηση της αισιόδοξης στάσης, από 29% σε 57%, σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ωστόσο, διακρίνονται κάποια σημάδια αισιοδοξίας με το 42% να εξακολουθεί να βλέπει θετικές προοπτικές. Σε γενικές γραμμές, οι απόψεις των CEO σχετικά με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη εμφανίζονται ακραίες, ενώ συνολικά προβλέπουν πτώση. Αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά για την Ελλάδα με μόνο το 44% να εκτιμά ανάπτυξη σε αντίθεση με το 78% το 2018.

Μειωμένη είναι η αισιοδοξία αναφορικά και με τις  βραχυπρόθεσμες προοπτικές των εταιρειών. Συγκεκριμένα, το 23% των Ελλήνων CEO που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν «ιδιαίτερα αισιόδοξοι» για τις προοπτικές ανάπτυξης του οργανισμού τους στους επόμενους 12 μήνες, ενώ σε βάθος τριετίας το ποσοστό αυξάνεται σε 36%.

Υπό αυτό το πρίσμα, για την ενίσχυση των εσόδων της φετινής χρονιάς οι διευθύνοντες σύμβουλοι σκοπεύουν να στηριχθούν κατά κύριο λόγο στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των λειτουργιών (77%) και στη οργανική ανάπτυξη (79%).

Παράγοντες που απειλούν την ανάπτυξη 

Η διαχείριση του λαϊκισμού που έχει σημειώσει άνοδο στις αγορές που συμμετέχουν στην έρευνα και οι τεταμένες εμπορικές σχέσεις αποτελούν σε παγκόσμιο επίπεδο 2 από τις σημαντικότερες απειλές για την ανάπτυξη. Στην Ελλάδα, περισσότεροι από τους μισούς (54%) διευθύνοντες συμβούλους που συμμετείχαν στην έρευνα κατέταξαν την αυξανόμενη φορολογική επιβάρυνση ως την σημαντικότερη απειλή για τις επιχειρήσεις τους. Ωστόσο ο δείκτης έχει μειωθεί  σημαντικά σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του 2017 (81%)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Β