Μύδρους κατά της κυβέρνησης για τη διαθεσιμότητα απο το Δήμο Αθηναίων

Με "λουκέτο" στο δήμο για όσες μέρες θα συζητηθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο αποφάσισε να αντιδράσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων στη διαθεσιμότητα χιλιάδων υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με ένα σκληρό ψήφισμα, καταφέρεται εναντίον της κυβέρνησης την οποία κατηγορεί ότι θέτει σε διαθεσιμότητα την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Με "λουκέτο" στο δήμο για όσες μέρες θα συζητηθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο αποφάσισε να αντιδράσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων στη διαθεσιμότητα χιλιάδων υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με ένα σκληρό ψήφισμα, καταφέρεται εναντίον της κυβέρνησης την οποία κατηγορεί ότι θέτει σε διαθεσιμότητα την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εξουσιοδοτεί δε τον Γιώργο Καμίνη να αναλάβει πρωτοβουλία συνάντησης με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Συγκεκριμένα αναφέρει :

«Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή αποτελεί μια αναιτιολόγητη και αυταρχική υποβάθμιση του ρόλου των δήμων όλης της χώρας που αγωνίζονται να διατηρήσουν την κοινωνική συνοχή προσφέροντας υπηρεσίες στους χειμαζόμενους πολίτες. Με το προωθούμενο σχέδιο νόμου η Τοπική Αυτοδιοίκηση γυρίζει πενήντα χρόνια πίσω. Η κυβέρνηση, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση, με τους ΟΤΑ «φορτώνει» την ανεπάρκειά της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την απογυμνώνει από τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της και την θέτει σε “διαθεσιμότητα”.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων παίρνει ξεκάθαρη θέση ότι δεν θα συμπλεύσει με τις επιλογές της κυβέρνησης και δεν αποδέχεται το ρόλο του αυτόχειρα.

Εκφράζει απερίφραστα την αντίθεσή του στις οριζόντιες, αυθαίρετες και άμεσες απολύσεις αλλά και τη διαθεσιμότητα που προβλέπει το εν λόγω σχέδιο νόμου και εκπαραθυρώνει αυταρχικά, άδικα και κυρίως αντισυνταγματικά χιλιάδες δημοτικούς αστυνομικούς και σχολικούς φύλακες στο Δήμο Αθηναίων και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα.

Δηλώνει ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί και οι σχολικοί φύλακες ασκούν αρμοδιότητες που από το Σύνταγμα, τον Κώδικα Δήμων και σειρά άλλων νόμων και διατάξεων έχουν εκχωρηθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων αποφασίζει να συμπλεύσει με τη συντονισμένη αντίδραση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά των οριζόντιων και τυφλών απολύσεων εργαζομένων και να συμπήξει ενιαίο μέτωπο με όλες τις δημοκρατικές και κοινωνικές δυνάμεις.

Ζητάμε την άμεση ανάκληση των απαράδεκτων διατάξεων του σχεδίου νόμου που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση και τους εργαζόμενους.

Αποφασίζουμε το κλείσιμο όλων των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων κατά τις ημέρες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου, πλην των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας.

Ζητάμε την άμεση σύγκληση έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ για τη λήψη αποφάσεων για διατήρηση της αυτοτέλειας των ΟΤΑ και τη διασφάλιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων καθηκόντων τους.

Τέλος, ο Δήμαρχος Αθηναίων, να αναλάβει πρωτοβουλία για επικοινωνία με τους επικεφαλής όλων των κομμάτων του δημοκρατικού φάσματος».