tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Να μπουν εισοδηματικά κριτήρια σε όλα τα επιδόματα ζητά ο ΟΟΣΑ

Την επανεξέταση του συνόλου των προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας, ανεργίας και στεγαστικής συνδρομής, με προοπτική την καθιέρωση ενός, καθολικού χαρακτηρα επιδόματος βάσει αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων

Την επανεξέταση του συνόλου των προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας, ανεργίας και στεγαστικής συνδρομής, με προοπτική την καθιέρωση ενός, καθολικού χαρακτηρα επιδόματος βάσει αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων για τους κατά περίπτωση δικαιούχους κατά τα πρότυπα της Μεγάλης Βρετανίας προτείνει ο ΟΟΣΑ, σε μελέτη που βρίσκεται στα χέρια της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας.

 

Παράλληλα ο Οργανισμός προτείνει την πλήρη ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων και κλάδων σε τρεις μεγάλους φορείς μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, καθώς και όλων των ταμείων υγείας στον ΕΟΠΥΥ.

Εν τω μεταξυ εντός του πρώτου τριμήνου του 2014 θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και των αντίστοιχων παροχών σε είδος για συμπολίτες μας που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.

Συμφωνα με δηλώσεις του υφυ εργασιας Bασιλη Kεγκερογλου στόχος ειναι η καθολική εφαρμογή του μέτρου απο το 2015 με την παράλληλη δημιουργία εθνικού μητρώου δικαιούχων και προνοιακών επιδομάτων.

Στην μελέτη επισημαίνεται ότι σε σχέση µε άλλες χώρες που εφάρµοσαν σηµαντικά προγράµµατα λιτότητας, η Ελλάδα είχε το µεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας πριν από της περικοπές, ενώ τα µέτραλιτότητας έχουν οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους στην φτώχεια.

Από το 2008 και µετά, καταγράφεται µια απότοµη αύξηση στους αποδέκτες κοινωνικής προστασίας και το 2011 το ποσοστό φτώχειας ξεπέρασε το 30%, µε βάση το µέσο εισόδηµα προ κρίσης. Το ποσοστό μακροχρόνια ανέργων, έφτασε στο 50% το 2011 και ξεπέρασε το 60% το 2012.

Περισσότερο ευάλωτοι απέναντι στην φτώχεια οι άνεργοι, οι αγρότες και οι συνταξιούχοι.