«Ναι» στην πρόληψη, «Όχι» στον πανικό

Το βασικό μέλημα των αρμόδιων αρχών στην Ελλάδα από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στο παγκόσμιο στερέωμα ο κορονοϊός, ήταν η προετοιμασία για τη λήψη μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Με τη γνώση ότι είναι καλύτερο να προλαμβάνεις καταστάσεις από το να προσπαθείς με καθυστέρηση να τις διορθώσεις, η Πολιτεία έλαβε τις αποφάσεις για μία σειρά μέτρων που θα εφαρμοστούν ανάλογα με την εξέλιξη της μετάδοσης του κορονοϊού στην ελληνική επικράτεια.

Σε αυτό που συμφωνούν όλοι οι ειδικοί, είναι ότι θα πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία, καθώς ο πανικός είναι κακός σύμβουλος και σε καμία περίπτωση δεν βοηθά στην αντιμετώπιση μίας σύνθετης κατάστασης. Ένα ουσιαστικό στοιχείο που μπορεί να αποτελέσει «όπλο» και στην ψυχολογία αλλά και στην προστασία των πολιτών, είναι αυτό της ενημέρωσης. Ήδη κυκλοφορούν ενημερωτικά φυλλάδια και έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο βιντεοσκοπημένα μηνύματα για την σημασία της πρόληψης και για τη φροντίδα της ατομικής υγιεινής.

Ο κάθε ένας μπορεί να «χτίσει» μία ασπίδα προστασίας και αυτό που συμβουλεύουν γνώστες του θέματος είναι το κοινό να ακούει μόνο τους ειδικούς και να μην επηρεάζεται από ανυπόστατες φήμες. Μέριμνα υπάρχει και για τις οικονομικές συνέπειες της μετάδοσης του κορονοϊού, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αναληφθούν κοινές δράσεις αν παραστεί ανάγκη. Το σύνθημα είναι ένα: «Ναι» στην πρόληψη, « Όχι» στον πανικό.