tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα από το e-forologia.gr (12/2/2024)

Άρθρο

Να καταργήσουμε τον φόρο εισοδήματος;

Ερωτήματα
Απουσία από την εργασία για λόγους ανωτέρας βίας (άρθρο 7 της Οδηγίας (EE) 2019/1158)

Στο άρθρο 30 του Ν.4308/2018 αναφέρεται ότι:

  1. Έως δύο (2) φορές ετησίως και έως μία (1) εργάσιμη ημέρα κάθε φορά, ο εργαζόμενος γονέας ή φροντιστής δικαιούται να απουσιάσει από την εργασία του, με αποδοχές, για λόγους ανωτέρας βίας που συνδέονται με επείγοντα οικογενειακά ζητήματα σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος που καθιστά απαραίτητη την άμεση παρουσία του εργαζομένου. Η ασθένεια ή το ατύχημα του παιδιού ή του προσώπου που ορίζεται στο άρθρο 26 βεβαιώνεται με ιατρική γνωμάτευση δημόσιου νοσοκομείου ή από συμβεβλημένο ιατρό του ΕΟΠΥΥ.

Στη σελίδα της επιθεώρησης εργασίας δίνεται η διευκρίνηση:

Διευκρινίζεται ότι κατά τα οριζόμενα στην περ. στ΄ του άρθρου 26, φροντιστής θεωρείται ο εργαζόμενος που παρέχει προσωπική φροντίδα ή υποστήριξη σε συγγενή ή πρόσωπο, που κατοικεί στο ίδιο νοικοκυριό με τον εργαζόμενο και που έχει ανάγκη σημαντικής φροντίδας ή υποστήριξης για σοβαρό ιατρικό λόγο.»

α) Σε ποιές περιπτώσεις δίνεται τελικά αυτή η άδεια; Ποιος θωρείται σοβαρός ιατρικός λόγος σύμφωνα με την διευκρίνιση από την επιθεώρηση εργασίας;

β) Ποια η διαφορά της απουσίας του άρθρου 30 με την άδεια του άρθρου άρθρο 42 του Ν. 4808/2021 « Άδεια λόγω ασθένειας παιδιού ή άλλου εξαρτώμενου μέλους.», εκτός από το ότι η μια είναι με αποδοχές και η άλλη όχι;

Απάντηση:

  1. Κατά τα οριζόμενα  στο άρθρο 30 του Ν.4808/2021,  η  απουσία  μισθωτού από την εργασία για λόγους ανωτέρας βίας δικαιολογείται  στις περιπτώσεις  ασθένειας  ή ατυχήματος  του παιδιού ή του προσώπου που ορίζεται στο άρθρο 26  του ιδίου νόμου και  βεβαιώνεται με ιατρική γνωμάτευση δημόσιου νοσοκομείου ή από συμβεβλημένο ιατρό του ΕΟΠΥΥ.
  2.  Η διαφορά της απουσίας μισθωτού από την εργασία για λόγους ανωτέρας βίας του άρθρου 30 του Ν.4808/2021 σε σχέση και αντιδιαστολή με την άδεια του άρθρου άρθρο 42 του Ν. 4808/2021 « Άδεια λόγω ασθένειας παιδιού ή άλλου εξαρτώμενου μέλους», εκτός από το ότι η πρώτη είναι με αποδοχές και η δεύτερη όχι, έγκειται στο γεγονός ότι   στην άδεια του άρθρου 42 ορίζεται αναλυτικά η έννοια των όρων «εξαρτώμενα παιδιά ή άλλα μέλη της οικογένειας» που έχουν ανάγκη για φροντίδα ή υποστήριξη, ενώ  στην άδεια του άρθρου 30   γίνεται μια γενική αναφορά  σε  ασθένεια ή σε ατύχημα του παιδιού ή του προσώπου που ορίζεται στο άρθρο 26.

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

 

Απασχόληση με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου

Εργαζόμενος ημερομίσθιος απασχολήθηκε με δύο συνεχόμενες (διαδοχικές) συμβάσεις ορισμένου χρόνου και εν συνεχεία προσλήφθηκε με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Από ποια ημερομηνία (ημερομηνία πρώτης σύμβασης ορισμένου χρόνου ή ημερομηνία σύμβασης αορίστου) απορρέουν τα δικαιώματά του ως προς τα κάτωθι:

– Τον χρόνο προϋπηρεσίας στην εταιρεία

– Την αποζημίωση απόλυσης

– Άδεια

Υπάρχει διαφοροποίηση αν οι συμβάσεις δεν ήταν διαδοχικές αλλά μεσολαβούσε διάστημα μεγαλύτερο των 45 ημερών μεταξύ της πρώτης, δεύτερης και τρίτης σύμβασης;

Απάντηση:

  1. Επί  καταγγελίας συμβάσεως που μετετράπη από ορισμένου σε αορίστου χρόνου,  δεν υπολογίζεται για την αποζημίωση, ο χρόνος υπό σύμβαση ορισμένου χρόνου (Άρειος Πάγος   213/1987).
  2. Για  τις αποδοχές αδείας και το επίδομα αδείας, ασχέτως του άρθρου 655 του Α.Κ., τάσσεται από το άρθρο  4 παρ. 1 του ΑΝ 539/1945,  και το άρθρο 1 παρ. 3 του ΝΔ 4547/1966) επακριβώς καθορισμένη ημέρα καταβολής η  31 η  Μαρτίου του επόμενου ημερολογιακού έτους, το αργότερο ή σε περίπτωση λύσης της σύμβασης ο χρόνος λύσης, για την χορήγηση της άδειας και το επίδομα αδείας, η οποία και θεωρείται ως δήλη ημέρα, ώστε με μόνη την πάροδο της δήλης αυτής ημέρας να καθίσταται υπερήμερος ο εργοδότης και να επέρχονται οι ανωτέρω συνέπειες (ολομέλεια  Αρείου Πάγου 39/2002).

Κάθε  ατομική σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου  σηματοδοτεί και  υποχρέωση χορήγησης νέας άδειας με συνέπεια να λαμβάνεται ως δεδομένο στην περίπτωση αυτή ότι ο εργαζόμενος διανύει κάθε φορά το 1 ο  ημερολογιακό έτος.  Για τον καθορισμό του ημερολογιακού έτους που διανύει ο εργαζόμενος  και  κατ’ επέκταση των ημερών αδείας που δικαιούται ,  λαμβάνεται υπόψη η τελευταία στον ίδιο εργοδότη σύμβαση ορισμένου χρόνου.

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση εδώ.

Πηγή: www.e-forologia.gr

Ψηφιακός Βοηθός Ε.Ε.Α.
Έναρξη συνομιλίας