tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα από το e-forologia.gr (18/9/2023)

Άρθρα

Μεταφορά στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού: προϋποθέσεις και ευνοϊκότερο καθεστώς

 

Ερωτήματα

Άδεια φροντίδας τέκνου μετά την χορήγηση της εννέα μηνών άδειας μητρότητας

 

Η άδεια φροντίδας τέκνου μιας ώρας για 30 μήνες ή 2 ωρών 12 μήνες και 6 μήνες μία ώρα , όταν χορηγείται μετά την εννεάμηνη άδεια προστασίας μητρότητας, τι ισχύει για τα παρακάτω:
1. Από ποια ημέρα ξεκινά να μετρά ή διάρκεια της ;
2. Αν έχει λάβει την άδεια των 9 μηνών προστασίας μητρότητας έχει υποχρέωση ο εργοδότης να χορηγεί και το μειωμένο ωράριο για 30 μήνες κ.λπ.
3. Τρόπο υπολογισμού χορήγησης αδείας αντί του ισόχρονου μειωμένου ωραρίου για πλήρη πενθήμερη, εξαήμερη και μειωμένης απασχόλησης.
4. Επίσης η προστασία της εγκύου ως προς την καταγγελία της σύμβασης πόσο διάστημα είναι και από πότε υπολογίζεται

 

Απάντηση:

 

Στο άρθρο 37 του Ν.4808/2021 ορίζονται τα εξής: «Η άδεια χορηγείται για χρονικό διάστημα τριάντα (30) μηνών από τη λήξη της άδειας μητρότητας ή της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας του άρθρου 36 ή της γονικής άδειας του άρθρου 28, ως μειωμένο ωράριο. Κατά το παραπάνω διάστημα, ο γονέας που κάνει χρήση του δικαιώματος αυτού, δικαιούται είτε να προσέρχεται κατά μία (1) ώρα αργότερα είτε να αποχωρεί κατά μία (1) ώρα νωρίτερα κάθε ημέρα από την εργασία είτε να τη διακόπτει κατά μία ώρα ημερησίως, σύμφωνα με την αίτησή του. Εναλλακτικώς, έπειτα από συμφωνία των μερών, το μειωμένο ωράριο της παρούσας μπορεί να χορηγείται με άλλους τρόπους, όπως:
α) Μειωμένο ωράριο εργασίας κατά δύο (2) ώρες ημερησίως για τους πρώτους δώδεκα (12) μήνες και κατά μία (1) ώρα ημερησίως για τους επόμενους έξι (6) μήνες.
β) Πλήρεις ημέρες άδειας, οι οποίες κατανέμονται σε εβδομαδιαία βάση, αντίστοιχου συνολικού αριθμού ωρών, εντός της χρονικής περιόδου κατά την οποία ο/η εργαζόμενος/η δικαιούται μειωμένου ωραρίου για τη φροντίδα του παιδιού.
γ) Ισόχρονη συνεχόμενη άδεια, χορηγούμενη εφάπαξ ή τμηματικώς, εντός της χρονικής περιόδου κατά την οποία ο/η εργαζόμενος/η δικαιούται μειωμένου ωραρίου για τη φροντίδα του παιδιού.
δ) Με όποιον άλλον τρόπο συμφωνούν τα μέρη.

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση  εδώ.

 

Σε περίπτωση leasing Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτου από ατομική επιχείρηση, ο μισθωτής μπορεί να εκπέσει τις δαπάνες του οχήματος;

 

Σε γιατρό εργασίας με έδρα την οικία του, ο οποίος έχει συμβάσεις με διάφορες επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε διάφορους δήμους της Θεσσαλονίκης και πολλές εκτός νομού, δικαιολογείται η δαπάνη αγοράς ΙΧ ή η μηνιαία δαπάνη leasing;
Προφανώς το ΙΧ θα χρησιμοποιείται και για τις προσωπικές ανάγκες του επιχειρηματία, με ποιο τρόπο θα μπορούσε να γίνει μέρος της αναμόρφωση; Εάν έστω θεωρήσουμε ότι 2 ημέρες την εβδομάδα δεν το χρησιμοποιεί για την εργασία του τότε η αναμόρφωση 2/7 της δαπάνης είναι κάτι που ευσταθεί σε τυχόν έλεγχο;

 

Απάντηση:

Θεωρούμε, ότι:

1. Η δαπάνη αγοράς ΕΙΧ από ασκούντα ατομική επιχείρηση, το οποίο θα εξυπηρετεί ταυτόχρονα και προσωπικές του ανάγκες και ανάγκες του επαγγέλματός του, αφορά το φυσικό πρόσωπο.
2. Η έκπτωση των δαπανών των Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων γίνεται εις ολόκληρον, δεδομένου ότι από την 1/1/2014 ισχύει ο Ν. 4172/2013 περί Κ.Φ.Ε. Ποσοστιαία έκπτωση υφίστατο έως και την 31/12/2013, σύμφωνα με το άρθρο 32 του Ν. 2238/1994.
3. Η μη έκπτωση προσωπικών δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα ατομικής επιχείρησης, προβλέπεται ρητά από το άρθρο 23 του Ν. 4172/2013 περί Κ.Φ.Ε.
4. Στην περίπτωση που η μίσθωση του Ε.Ι.Χ. χαρακτηρίζεται ως χρηματοδοτική, όπως αναλυτικά αναφέραμε ανωτέρω, οι αποσβέσεις διενεργούνται από τον μισθωτή, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ο κύριος του παγίου, και όχι από τον εκμισθωτή.
5. Η σύμβαση χρηματοοικονομικής μίσθωσης του Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτου θα πρέπει να γίνει στην ατομική επιχείρηση και όχι στο φυσικό πρόσωπο

 

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση και την απάντηση  εδώ.

Πηγή: www.e-forologia.gr