Νέα δέσμη μέτρων, 3,5 δισ. ευρώ – Μείωση προκαταβολής φόρου από 30% έως 100%, νέος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Μια σειρά από πρόσθετα μέτρα «ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας και του κόσμου της εργασίας» ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Πρόεδρου του ΚΙΝΑΛ κ. Φώφης Γεννημάτα.

Η νέα δέσμη μέτρων, ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει:

  • Προκαταβολή φόρου: Μηδενίζεται για τις επιχειρήσεις με μείωση τζίρου 35% στο α’ εξάμηνο του 2020 σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2019. Για τις υπόλοιπες η μείωση θα κυμαίνεται από 30% έως 70%. Μηδενίζεται επίσης για εποχικές επιχειρήσεις, δηλαδή επιχειρήσεις που καταγράφουν τουλάχιστον το 50% του τζίρου τους στο γ’ τρίμηνο του έτους. Μισή προκαταβολή θα καταβάλλουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.
  • Νέος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ύψους 1 δισ. Θα αφορά και ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή. Θα καταβάλλεται με βάση τον τζίρο Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου.
  • Επιδότηση κατά 60% από την Πολιτεία όλων των εργοδοτικών εισφορών στο Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και για Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
  • Οι εποχικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν εργοδοτικές εισφορές για το τρίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος.
  • Επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής της σύμβασης εργαζομένων σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «πρωτοφανή οικονομική κρίση» και αναγνώρισε ότι οι επιπτώσεις στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του έτους θα είναι δραματικές, αναλύοντας τα μέτρα που έλαβε και λαμβάνει η κυβέρνηση για να καταστήσει ηπιότερες τις συνέπειες.