tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού – Τι ισχύει πλέον για τα σούπερ μάρκετ

Νέα δεδομένα από σήμερα στον τρόπο λειτουργίας των  σούπερ μάρκετ, καθώς η είσοδος των καταναλωτών θα γίνεται με κάρτα και θα τηρείται η αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση τα δύο μέτρα μεταξύ τους.

 

Επίσης, τα σούπερ μάρκετ μπορούν να λειτουργούν όλα τα καταστήματά τους και τις Κυριακές, αποκλειστικά για την εκτέλεση παράδοσης αγαθών κατ’ οίκον (delivery) στους καταναλωτές, για παραγγελίες που έχουν πραγματοποιηθεί από ηλεκτρονικό κατάστημά τους, ενώ ο ανεφοδιασμός των καταστημάτων επιτρέπεται όλο το 24ωρο.

 

«Από σήμερα είναι σε εφαρμογή τα μέτρα για τα σούπερ μάρκετ. Θα τα ελέγχουμε καθημερινά. Στα σούπερ μάρκετ θα υπάρχει κάρτα εισόδου αριθμημένη. Έχει γίνει διαίρεση των τετραγωνικών του μαγαζιού για να γνωρίζουμε πόσοι πελάτες μπορούν να μπουν. Όποιος πελάτης θα μπαίνει μέσα θα παίρνει κάρτα και θα αφήνει μετά την κάρτα. Πίσω από την κάρτα υπάρχουν οδηγίες που έχουμε εκδώσει. Κάθε μισή ώρα θα υπάρχει ανακοίνωση για το πώς θα προσέρχονται οι πελάτες. Κανείς δεν θα μπαίνει μέσα χωρίς κάρτα. Πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Η επάρκεια είναι απόλυτη. Δεν υπάρχει λόγος πανικού, να πέφτει ο κόσμος ο ένας πάνω στον άλλο», δήλωσε συγκεκριμένα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ ανακοίνωσε πως από την Πέμπτη θα υπάρχουν ξανά στα ράφια των σούπερ μάρκετ αντισηπτικά για να προμηθευτούν οι πολίτες, ωστόσο τόνισε πως θα υπάρχει πλαφόν και κάθε πελάτης θα μπορεί να αγοράσει τρία μπουκάλια αντισηπτικού.

Τι προβλέπει η ΠΝΠ για τα σούπερ μάρκετ

Αποτροπή της εισόδου πολλών ατόμων ταυτόχρονα στην επιχείρηση (1 άτομο /10 τετραγωνικά μέτρα, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

Ύπαρξη, σε ευκρινή θέση στις εισόδους και τις εξόδους των καταστημάτων, φιάλης αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης και βάση) για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των πελατών.

Οι υπάλληλοι να φορούν γάντια και να πλένουν τα χέρια τους μετά την απόρριψη αυτών.

Οι υπάλληλοι που εργάζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα να φορούν γάντια και προστατευτική μάσκα κατά το άνοιγμα και τη διαχείριση των εμπορευμάτων.

Σε επιμέρους τμήματα εντός των υπεραγορών τροφίμων, όπως χώρος κοπής τυριών κ.λ.π να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών.

Ο υπάλληλος πίσω από το χώρο κοπής να αφήνει πάνω στο διαχωριστικό, όπου υπάρχει η δυνατότητα, το προς πώληση προϊόν.

Κατά τη διάρκεια παραμονής έμπροσθεν των ταμείων να τηρείται 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των πελατών.

Σε περίπτωση που τα ταμεία δεν φέρουν προστατευτικό τζάμι μεταξύ πελάτη και ταμία ο πελάτης να απέχει τη μέγιστη εφικτή απόσταση.

Αποφυγή χρήσης μετρητών κατά τη συναλλαγή.

Εφοδιασμό των αποχωρητηρίων με υγρό σαπούνι, χειροπετσέτες μιας χρήσης, (οι οποίες θα απορρίπτονται σε ποδοκίνητους κάδους πλησίον των νιπτήρων), αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη).

Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης.

«Με το γάντι» οι καταναλωτές στις λαϊκές αγορές

Ως ένα ακόμα μέτρο προστασίας, οι καταναλωτές σε όλες τις λαϊκές αγορές της Αττικής θα μπορούν να ψωνίζουν από αυτή την εβδομάδα με γάντια τα οποία θα τους τα προμηθεύουν δωρεάν μαζί με σακούλα οι ίδιοι οι πωλητές μόλις οι πελάτες θα πλησιάζουν τον πάγκο.

 

Επίταξη φαρμάκων

Στην προσπάθεια της προστασίας της δημόσιας υγείας και καταπολέμησης της διασποράς του νέου κορωνοϊού, το κράτος θα μπορεί να προχωρήσει στην επίταξη για χρονικό διάστημα έως έξι μήνες, κινητών, αναλώσιμων και μη, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και εμπίπτουν στην έννοια του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, των μέσων ατομικής προστασίας και των φαρμάκων.

 

Αυτή η πρόβλεψη περιλαμβάνεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναρτήθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο (14 Μαρτίου 2020, Αρ. Φύλλου 64). Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, ειδικός νοσοκομειακός εξοπλισμός που εμπίπτει στη διαδικασία επίταξης, ενόψη της έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας, είναι: αναπνευστήρες, κλίνες νοσηλείας, πάγιος εξοπλισμός κλινών, μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών ενδείξεων, κλειστά κυκλώματα αναρρόφησης και αναγκαία ιατροτεχνολογικά προϊόντα συνοδά προς τη λειτουργία αναπνευστήρων. Ως μέσα ατομικής προστασίας ορίζονται: μάσκες κάθε είδους, μέσα ατομικής προφύλαξης και υγειονομικός ρουχισμός.

 

Επίσης με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας προβλέπονται οι πιστώσεις για την αποζημίωση της χρήσης του προς επίταξη εξοπλισμού και για την εύλογη αποζημίωση των δικαιούχων ως προς τον αναλώσιμο εξοπλισμό. Η αποζημίωση οφείλεται για το χρονικό διάστημα της επίταξης και καταβάλλεται εφάπαξ μετά από τη λήξη της επίταξης ή ανά δίμηνο, αν η επίταξη παρατείνεται πέραν του διμήνου.

 

Οι επιτασσόμενες ποσότητες αναλώσιμων και μη κινητών πραγμάτων παραδίδονται και αναλαμβάνονται προς διάθεση στο υπουργείο Υγείας. Με απόφαση του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας κατανέμονται σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα προς χρήση ή ανάλωση, συμπεριλαμβανομένων όλων των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Υγείας, των διευθύνσεων Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων.

 

Καταγραφή αποθεμάτων

Στο μεταξύ ξεκινάει άμεσα η καταγραφή για την επάρκεια των μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης και διανομής φαρμακευτικών προϊόντων και μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής στην ελληνική επικράτεια, πρέπει να υποβάλλουν εντός προθεσμίας δύο ημερών στοιχεία αποθεμάτων σε χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά διαλύματα και αντισηπτικά μαντηλάκια.

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr