tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέοι ελληνικής κατασκευής δορυφόροι έτοιμοι προς εκτόξευση

Ήταν πριν από τρία χρόνια, όταν ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Libre Space Foundation (LSF) έστελνε στο Διάστημα τον πρώτο δορυφόρο ελληνικής κατασκευής, τον UPSAT. Ο UPSAT τέθηκε σε τροχιά μαζί με άλλους μικροδορυφόρους από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στον οποίο είχε μεταφερθεί μαζί με το υπόλοιπο φορτίο του μεταγωγικού τροφοδοσίας «Κύκνος» και επικοινώνησε στέλνοντας δεδομένα τηλεμετρίας και επιστημονικές μετρήσεις, μέσω του παγκόσμιου επίγειου δικτύου επικοινωνίας με δορυφόρους, του SatNOGS, που λειτουργεί ως συστατικό τμήμα του LSF. Η δημιουργία ενός σταθμού επικοινωνίας, που μπορεί να ενταχθεί στο δίκτυο SatNOGS, έχει ως κεντρικό στοιχείο έναν μικρό υπολογιστή Raspberry Pi!

Τώρα, η ομάδα των ανθρώπων, που δραστηριοποιείται μέσα από τον LSF, ετοιμάζει για εκτόξευση τους νέους μικροσκοπικούς δορυφόρους ελληνικής κατασκευής, τους πικοδορυφόρους QUBIK-1 και QUBIK-2, των οποίων ο σχεδιασμός και η κατασκευή ξεκίνησαν μόλις ένα χρόνο νωρίτερα. Στην τελική φάση τοποθέτησής τους σε τροχιά θα χρησιμοποιηθεί το καινοτόμο σύστημα απελευθέρωσης πικοδορυφόρων, PicoBus. H εκτόξευση σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί μέσα στους πρώτους μήνες του 2021.

Το σύστημα PicoBus κατά τη φάση προετοιμασίας και ελέγχου. Μπορεί να δεχτεί μέχρι 8 πικοδορυφόρους, διαστάσεων 5 επί 5 επί 5 εκατοστών και βάρους έως 250 γραμμαρίων ο καθένας

Τόσο οι δύο πικοδορυφόροι QUBIK όσο και το PicoBus είναι έργα ανοικτού λογισμικού και ανοικτής σχεδίασης, και σκοπός τους σύμφωνα με τον LSF είναι η διεξαγωγή διεξοδικών πειραμάτων επικοινωνίας στο Διάστημα. Συγκεκριμένα, αυτοί οι δύο εξολοκλήρου ελληνικοί πικοδορυφόροι θα διεξάγουν πειράματα με στόχο την βελτιστοποίηση της διαδικασίας αναγνώρισης και ανίχνευσης δορυφόρων, που μόλις έχουν απελευθερωθεί στο Διάστημα.

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη 2020 διεξήχθηκαν οι τελικές δοκιμές των πικοδορυφόρων καθώς και η ενσωμάτωσή τους μέσα στο σύστημα απελευθέρωσης PicoBus. H διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του οργανισμού, στο hackerspace.gr, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Μαζί με τους ελληνικούς πικοδορυφόρους, ενσωματώθηκαν επιπλέον τέσσερις άλλοι πικοδορυφόροι, οι GENESIS-L και GENESIS-N της AMSAT-EA, και oι FOSSASAT-1 και FOSSASAT-2 της «Fossa Systems». Η διαδικασία δοκιμών και ενσωμάτωσης διήρκεσε αρκετές ώρες και μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι του Οργανισμού στο «YouTube», κάτι που σπάνια συμβαίνει κατά την ενσωμάτωση διαστημικών συστημάτων από τα γνωστά μονοπώλια αεροναυτικής και Διαστήματος.

Ο LSF είναι ο πρώτος οργανισμός από την Ελλάδα, που δραστηριοποιείται και συμμετέχει σε διεθνείς οργανισμούς και φορείς σχετικούς με το Διάστημα, έχοντας όπως δηλώνει σε πρόσφατο δελτίο Τύπου, ως μοναδικό σκοπό την προώθηση της επιστημονικής γνώσης και έρευνας και την ανάπτυξη διαστημικής τεχνολογίας για καθαρά ειρηνικούς σκοπούς. Με αυτό το σκεπτικό επιδιώκει τη δημιουργία σημαντικών συνεργασιών, όπως η πρόσφατη συνεργασία του με την International Astronautical Federation / Διεθνή Ομοσπονδία Αστροναυτικής. Στα έργα που έχει αναλάβει συγκαταλέγονται πρωτοβουλίες σχετικές με την τεχνητή νοημοσύνη για δορυφόρους (Polaris), την ανάπτυξη ερευνητικών και εκπαιδευτικών συστημάτων πυραυλικής («Cronos») κ.ά.

Η δραστηριότητα και τα διαστημικά επιτεύγματα των συμμετεχόντων στον LSF, που κατά πλειοψηφία είναι Ελληνες, είναι ένα ακόμη δείγμα των δυνατοτήτων που έχει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Δυνατότητες που θα μπορούσαν σε μια κοινωνία με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, πραγματοποιήσιμο χάρη στην κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και τον εργατικό έλεγχο, να οδηγήσουν στην ευημερία όχι των λίγων, αλλά όλων των ανθρώπων, αξιοποιώντας την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Πηγή: Ριζοσπάστης

Β