tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέο “καμπανάκι” για τη μεταμνημονιακή περίοδο

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή συστήνει στην κυβέρνηση να μην ενδώσει στις πιέσεις για χαλάρωση

Ένα ακόμα ηχηρό καμπανάκι κινδύνου ακούστηκε στα αυτιά της κυβέρνησης. Αυτή τη φορά ήταν το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, που επέστησε την προσοχή για τις "νάρκες" που κρύβει η μετάβαση στη μεταμνημονιακή περίοδο, αν η κυβέρνηση υποκύψει στις πολιτικές πιέσεις για δημοσιονομική χαλάρωση και "φρενάρισμα" στις δύσκολες μεταρρυθμίσεις. 

"Οι πρώτοι μήνες που θα ακολουθήσουν την έξοδο από το πρόγραμμα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι καθώς τα μηνύματα που θα στείλει η κυβέρνηση θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της εγχώριας οικονομικής πολιτικής και κατά συνέπεια το ύψος των επιτοκίων της αγοράς. Συνεπώς θα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο οι κίνδυνοι που προέρχονται από τις πολιτικές πιέσεις που θα ασκηθούν για περισσότερο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και επιβράδυνση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων μετά το τέλος του προγράμματος" αναφέρει μεταξύ άλλων στην έκθεση του για το β' 3μηνο το ΓΠΚ, ενώ όσον αφορά στο "ευαίσθητο" θέμα των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις, αποφεύγει μεν να πάρει θέση, αλλά σημειώνει ότι πρόκειται για αχρείαστο δημοσιονομικά μέτρο. Παρά ταύτα ο επικεφαλής του Γραφείου και πρώην Γ.Γ. Δημοσιονομικής πολιτικής, παραδέχεται ότι η πρόβλεψη για εξοικονόμηση 2 δισ μπορεί να αντισταθμιστεί μόνο με άρση των αντίμετρων, με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει τουλάχιστον να περιορίσει το "ψαλίδι" στην προσωπική διαφορά, αντί της πλήρους κατάργησης. 

Μήνυμα έστειλε το ΓΠΚ και ως προς το θέμα του κατώτατου μισθού, συμπλέοντας επί της ουσίας με τις θέσεις των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ ότι αυξήσεις αποδοχών δεν μπορούν να είναι αποσυνδεδεμένες από την παραγωγικότητα. "Η μακροχρόνια οικονομική μεγέθυνση και η αντιμετώπιση μακροοικονομικών ανισορροπιών απαιτούν τη σταθερή αύξηση της παραγωγικότητας, ο ρυθμός μεταβολής της οποίας θα πρέπει να αποτελεί το όριο αυξήσεων στους μισθούς" σημειώνει χαρακτηριστικά, με φόντο τα στοιχεία που δείχνουν στασιμότητα της παραγωγικότητας.