tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέο μνημόνιο: Σύγκρουση στη Βουλή, απεργία στην κοινωνία

Στο αμιγώς πολιτικό πεδίο, η κυβέρνηση –η οποία δέχθηκε σφοδρή κριτική και από το σύνολο των κοινωνικών φορέων και των εκπροσώπων εργαζομένων

Με έντονα συγκρουσιακές διαθέσεις, κυβέρνηση και αντιπολίτευση προσέρχονται από το πρωί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής για την τελική συζήτηση και ψήφιση, αύριο το βράδυ, των μέτρων που εμπεριέχει η συμφωνία με τους Θεσμούς για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

 

Η διήμερη διαδικασία στις αρμόδιες Επιτροπές, καθώς και η προαναγγελία κινητοποιήσεων σχεδόν από το σύνολο των εργαζομένων σήμερα και αύριο, διαμορφώνουν μια εκρηκτική ατμόσφαιρα τόσο εντός όσο και εκτός του Κοινοβουλίου.

 

Στο αμιγώς πολιτικό πεδίο, η κυβέρνηση –η οποία δέχθηκε σφοδρή κριτική και από το σύνολο των κοινωνικών φορέων και των εκπροσώπων εργαζομένων, ενστόλων, δικαστικών, επαγγελματικών ομάδων, συνταξιούχων και ατόμων με αναπηρία- βρίσκεται πλήρως απομονωμένη, έναντι μιας αντιπολίτευσης της οποίας κόμματα και ανεξάρτητοι βουλευτές αν και με διαφορετικό σκεπτικό και επιχειρηματολογία δείχνουν να συμφωνούν στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα είναι εξαιρετικά σκληρά για την οικονομία και την κοινωνία, και πως τα «λεγόμενα» αντίμετρα είτε δεν θα εφαρμοστούν, είτε είναι απλώς ένα επικοινωνιακό τέχνασμα της συγκυβέρνησης.

 

Η γραμμή άμυνας των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ απέναντι στις διαδοχικές επιθέσεις που δέχονται, ξεδιπλώνεται σε δύο επίπεδα: Πρώτον, στρέφουν διαρκώς τα πυρά τους σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τα δύο συγκεκριμένα κόμματα ότι με την πολιτική τους ως κυβερνήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια κατέστρεψαν τη χώρα και την εθνική οικονομία. Δεύτερον, προβάλλουν το επιχείρημα ότι με την επιτευχθείσα συμφωνία, πραγματοποιείται το καθοριστικό βήμα για τη ρύθνιση του χρέους (έως τον Ιούνιο) και την μετέπειτα έξοδο από το καθεστώς της σκληρής επιτροπείας των δανειστών.
 

Χαρακτηριστικό ως προς τα παραπάνω είναι πως τόσο οι υπουργοί που έλαβαν το λόγο, όσο και οι βουλευτές της δικομματικής πλειοψηφίας, αφιέρωσαν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των τοποθετήσεών τους στο να καταγγείλουν το περιεχόμενο των πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων, κάνοντας λίγες μόνο αναφορές στα «θετικά αντίμετρα».

 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, κατεγράφη και έντονο φραστικό επεισόδιο με πρωταγωνιστές τους κ. Τσακαλώτο, Μ.Βορίδη (ΝΔ) και Α.Λοβέρδο (Δημ.Συμπαράταξη), καθώς οι δύο βουλευτές κάλεσαν εκ νέου τον υπουργό Οικονομικών να εξηγήσει γιατί δεν υλοποιεί προηγούμενη δέσμευσή του πως θα παραιτηθεί εάν φέρει στη Βουλή διάταξη για μείωση του αφορολόγητου – κάτι το οποίο, ως γνωστόν, είναι μεταξύ των μέτρων της συμφωνίας. Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, μιλώντας για πρώτη φορά επί του συγκεκριμένου ζητήματος, έδωσε την εξήγηση πως καθώς πέτυχε στην διαπραγμάτευση «αντίμετρα», δεν υφίσταται πλέον λόγος να υποβάλει την παραίτησή του – υποννοώντας ότι με τα αντίμετρα αυτά εξουδετερώνεται το κόστος για τους πολίτες από την μείωση του αφορολόγητου. Ωστόσο, με αφορμή το θέμα αυτό, ακούστηκαν στη Βουλή εκφράσεις που όπως ειπώθηκε δεν αρμόζουν στο συγκεκριμένο χώρο.

 

Η παράμετρος Χρυσή Αυγή

 

Με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, πάντως, αναμένεται να αναζωπυρωθεί και μια άλλη εστία έντασης: Σε συνέχεια του πρωτοφανούς επεισοδίου της Δευτέρας, με τη χειροδικία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλ.Κασιδιάρη κατά του πρώην υπουργού Ν.Δένδια, και τη στάση των υπολοίπων βουλευτών του κόμματος Μιχαλολιάκου, η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε να ζητηθεί από την εθνική αντιπροσωπεία ο αποκλεισμός όλης της εν λόγω ΚΟ από τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας. Την εισήγηση αναμένεται να κάνει ο Πρόεδρος Ν.Βούτσης, όλα τα κόμματα εκτιμάται πως θα συμφωνήσουν και το μόνο που απομένει είναι να φανεί η αντίδραση των γνωστών και για την βίαια επιθετική τους συμπεριφορά βουλευτών.

 

Ο «αποκλεισμός», πάντως, βάσει και του Κανονισμού δεν θα συμπεριλαμβάνει και την ώρα της ψηφοφορίας, στην οποία αν το επιθυμούν οι χρυσαυγίτες θα μπορούν να συμμετέχουν.
Η «παράμετρος» χρυσαυγίτικη δράση, έχει τεθεί στην έως τώρα συζήτηση, κυρίως από την πλευρά της ΔΗΣΥ, μέσω της επισήμανσης ότι την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση και στη Βουλή περνούσαν το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, στελέχη της σημερινής πλειοψηφίας πρωταγωνιστούσαν σε βίαιες ενέργειες κατά μελών των τότε κυβερνήσεων. Ο κ. Α. Λοβέρδος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά από το 2011, ενώ ο κ. Β.Κεγκέρογλου, σημείωνε: «Θυμηθήκαμε τις πλατείες των δήθεν «Αγανακτισμένων» όπου εσείς με τους ΑΝΕΛ, στην ίδια πλατεία με τους Χρυσαυγίτες, πετροβολούσατε».

 

«Ινδιάνικο νεκροταφείο»

 

Το κλίμα εντός του οποίου εξελίσσεται η συζήτηση, διαμορφώνεται και από ορισμένες αναφορές βουλευτών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, που δίνουν ένα ιδιαίτερο «χρώμα» στην όλη διαδικασία.
Μεταξύ των όσων έως τώρα έχουν ακουστεί ξεχωρίζει, ασφαλώς, η με καυστική διάθεση αναφορά του βουλευτή του Ποταμιού Γ. Μαυρωτά, σα όσα συμβαίνουν εδώ και καιρό σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό (καθυστερήσεις από ενστάσεις για δασικές ή αρχαιολογικές εκτάσεις στο πρώην αεροδρόμιο): «Στις αποκρατικοποιήσεις βλέπετε το δέντρο και χάνετε το δάσος ή μάλλον το βρίσκετε το δάσος στο Ελληνικό. Και αν πειστεί το δασαρχείο ότι εκεί δεν υπάρχει δάσος, είσαστε ικανοί να ανακαλύψετε εκεί ένα ινδιάνικο νεκροταφείο, κάτω από το διάδρομο προσγείωσης και λέω ινδιάνικο και όχι αρχαιοελληνικό ή ρωμαϊκό ή βυζαντινό, για να το συνδυάσετε και με ένα νέο φορέα που θα φτιάξετε, την εφορία ινδιάνικων αρχαιοτήτων για να τη στελεχώσετε κατάλληλα» είπε ο κ. Μαυρωτάς. Ξεχώρισαν, επίσης:

 

α) Η ελεγχόμενη ως προς το «βίαιο» του περιεχομένου της αναφορά του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αλεξ. Τριανταφυλλίδη στην «τύχη» πρώην υπουργών Οικονομικών, αναφορά που έγινε εξ αφορμής της προτροπής της αντιπολίτευσης στον κ. Τσακαλώτο να παραιτηθεί για το αφορολόγητο: «Αν ο Τσακαλώτος θα έπρεπε να παραιτηθεί σε σχέση με την απόσταση που πήρε από εκείνη τη δήλωσή του, σίγουρα οι πρώην Υπουργοί Οικονομικών με τα εγκλήματα που έκαναν, θα έπρεπε να έχουν αυτοπυρποληθεί στην πλατεία Συντάγματος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τριανταφυλλίδης

 

β) Η επιμονή του κ. Ν.Συρμαλένιου στη γνωστή αρχική «εκδοχή» της συγκυβέρνησης ως προς το χαρακτήρα της εφάπαξ «ενίσχυσης» των συνταξιούχων, ότι δηλαδή επρόκειτο για 13η σύνταξη: «Τον Δεκέμβριο του 2016 δεν ψηφίσατε την 13η σύνταξη σε 1.400.000 συνταξιούχους», είπε απευθυνόμενος σε βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ο κ. Συρμαλένιος.

 

γ) Η πρωτότυπη «ανάγνωση» του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν.Μπγιάλα, ως προς τον αριθμό των Μνημονίων που έχουν έως τώρα ψηφιστεί. Σύμφωνα με τον κ. Μπγιάλα, τα μνημόνια είναι δύο, με το πρώτο να είναι η είσοδος της χώρας στο ευρώ και το δεύτερο να είναι εκείνο που υπέγραψε η κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου το 2010. «Η είσοδος της χώρας στο ευρώ δεν ήταν ένα μνημόνιο; Και το μνημόνιο που μας επιβάλλει τα μέτρα είναι αυτό που υπογράφτηκε το 2010 και ενέταξε τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Γιατί αναφέρεστε για δεύτερο, τρίτο, τέταρτο μνημόνιο;» ήταν το ερώτημα που απηύθυνε στην αντιπολίτευση ο κ. Μπγιάλας.

 

 

Πηγή: Καθημερινή του ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

 

 

ΣΒ