tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Νέο “χτύπημα” λίγο πριν από την έξοδο από το Μνημόνιο

"Καλύτερα η Ελλάδα εκτός ευρώ" δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank

Τη Δευτέρα η Ελλάδα περνάει την εξώπορτα των Μνημονίων, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για επιστροφή- έστω υπό προϋποθέσεις- στην κανονικότητα, το ΔΝΤ έχει ρίξει αρκετό νερό στο κρασί του, αλλά οι άνθρωποι της αγοράς εξακολουθούν να διατηρούν και να εκφράζουν ανοικτά τις επιφυλάξεις τους. 

«Όχι δεν είναι μια ιστορία επιτυχίας. Οι Ευρωπαίοι χορήγησαν στην Ελλάδα δάνεια ύψους 200 δις ευρώ θέτοντας, όπως λέγεται, σκληρούς όρους. Εν τέλει η Ελλάδα είχε να παρουσιάσει κάτι, όπως για παράδειγμα τις περικοπές συντάξεων. Δεν προώθησε όμως ριζικές μεταρρυθμίσεις. Το βασικό πρόβλημα της χώρας είναι η εντελώς αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση που αποτελεί τροχοπέδη για ιδιωτικές επενδύσεις. Σε συμβολικό επίπεδο μια από τις σημαντικότερες ενδείξεις ότι δεν υπάρχει βούληση για μεταρρυθμίσεις είναι ότι ο πρώτος μη διεφθαρμένος επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ καταδικάστηκε επειδή παρέδωσε στις Βρυξέλλες τα πραγματικά στοιχεία για το έλλειμμα. Φανταστείτε!» δηλώνει ο ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank Γεργκ Κρέμερ, μιλώντας στην τηλεόραση της DW. 

"Νομίζω ότι εν τέλει θα ήταν προτιμότερο να ακολουθούνταν η συμβουλή του πρώην υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πρότεινε στα μέσα του 2015 να αφήσουμε την Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Εκτιμώ ότι θα ήταν καλύτερο τόσο για την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη. Γιατί τότε η Ελλάδα θα αναγκαζόταν να πάρει το μέλλον στα χέρια της. Και αυτό είναι πάντα η προτιμότερη επιλογή. Ας αναλογιστούμε πόσα χρήματα έρευσαν προς την Ελλάδα και τις προϋποθέσεις για μεταρρυθμίσεις. Ζημίωσαν τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης» σημειώνει ο Γερμανός τεχνοκράτης, αφήνοντας αιχμές και για τη στάση του ESM, που κατά τον ίδιο έχει αποφύγει την κριτική στην Ελλάδα, προκειμένου να περάσει το μήνυμα ότι τα λεφτά των Ευρωπαίων φορολογούμενων έχουν πιάσει τόπο. 

Πέρα από τις "φιλικές" δηλώσεις από τον Γερμανό οικονομολόγο, αλλά και τα αλλεπάλληλα "γκρίζα" δημοσιεύματα από τη Γερμανία, η ουσία είναι ότι τα ελληνικά ομόλογα παρέμειναν υπό πίεση, με αποτέλεσμα το 10ετές να διαπραγματεύεται σταθερά πάνω από το 4,3%.